Citire și scriere. Literele d,g,l
Joi
27 septembrie 2018
Primele noastre lecții cu litere:
- prima lecție cu literele a,p,c o puteți vedea aici
- a doua lecție cu literele e,o,s - aici
- aici- a treia: i,r,n
- a patra: m,u,t - aici
Joi am continuat cu studiul literelor și a adăugat încă 3 litere: d,g,l. Ca să fiu sinceră, anul trecut în vară, am făcut aproape aceeași lecție, dar nu e rău că am reluat, pentru că Ecaterina nu și-a adus aminte de literele d și g.
Mai jos voi pune pozele de la activitatea de anul trecut.
1. Cartonașele cu litere abrazive din kitul Montessori
A urmărit conturul literei cu degetul, simtindu-i forma (litera are suprafață abrazivă, restul cartonașului e neted) și dezvoltând astfel o memorie musculară.
Pedagogia Montessori recomandă ca învățarea să se producă prin cât mai multe simțuri, deci forma unei litere poate fi învățată nu numai vizual, ci și tactil, iar informația se așază mai bine decât printr-o simplă expunere vizuală.
2. Scrierea în tăvița cu nisip
Imediat după trasarea literei pe cartonaș a trecut la trasarea literei în nisip, exercițiu care ajută și el la dezvoltarea memoria musculară.
Scop Direct
Exersarea mișcărilor care conduc la scrierea cifrelor prin trasarea lor cu degetul în tăvița cu nisip.
Scop Indirect
Asocierea mișcării musculare cu sunetul și imaginea vizuală a cifrelor;
Răbdare, concentrare şi control;
Dezvoltarea muşchilor degetelor;
Analizarea sunetelor;
Pregătirea pentru scris și citit;
Obișnuința lucrului de la stânga la dreapta
(enumerarae scopurilor este preluată de la Montessori Acasă)
3. Scrierea cu cretă la tablă
Eu am scris literele pe rândul de sus, iar ea pe cel de jos.
4. Scrierea cu pensula umedă
După care i-am dat pensula umedă și am provocat-o să rescrie literele la tablă. I-a plăcut enorm și anul trecut și anul acesta când am reluat activitatea. Orice joc ce implică apă devine interesant!
5. Scrierea cu markerul lavabil pe tabla albă
Tabla noastră are două fețe: una neagră pentru cretă și una albă pentru cariocă lavabilă. Au primit-o copiii de la bunici și mătuși la o aniversare.
La fel ca în fotografiile anterioare, eu am scris rândul de sus, iar ea pe cel de jos.
6. Carte cu litere
Ne-am uitat în cartea Mama Gâscă te învață literele, editura Litera şi am identificat cuvinte care încep cu cele trei litere studiate de noi. Am avut grijă să lungesc sunetul iniţial al fiecărui cuvânt, pentru a o familiariza cu ele.
7. Scriere litere pe cartonaşe
De undeva de pe internet am descărcat cartonaşe cu poezii în limba engleză pentru fiecare literă în parte. Cartonaşele se pot lamina şi folosind carioca lavabilă se exersează scrisul.
Eu am preferat să le listez în format mai mic, adică 4 pe o pagină, după care le-am laminat şi le-am prins cu un inel de chei.
Varianta cu cartonaşe având litere mari se poate achiziţiona de aici, iar cea cu litere mici se poate achiziţiona de aici.
8. Formarea literelor cu piese din setul Mozaic
Am luat şi noi un joc Mozaic mai demult, pentru că părea un joc nemaipomenit de potrivit pentru motricitatea fină, pentru exersarea prinderii, pentru întărirea muşchilor degetelor, pentru creativitate. După ideea Cameliei de la Mic atelier de creaţie, am provocat-o pe Ecaterina să facă literele pe planşă din micile pioneze ale jocului.
9. Modelaj litere din plastilină
Am pregătit plastilină, forme de modelat plastilina (litere mari) şi unelte pentru modelajul argilei polimerice; iar ea le-a folosit cum a dorit: le-a tăiat şi decorat, făcând aceleaşi înţepături pe care le vedea făcute la mine.
Formele de tăiat plastilina (litere) se pot lua de aici, iar uneletele pentru decorat şi tăiat de aici.
10. Vânătoare de litere în nisip kinetic
Am avut un set de litere de spumă colorate pe care le-am ascuns în nisipul kinetic; am trasat forma mâinii ei pe o foaie în interiorul căreia am notat toate literele; de fiecare dată când găsea o literă în nisip, o aducea pe foaie şi tăia cu o linie litera găsită.
S-a distrat tare tot căutându-le şi răscolind nisipul şi a fost şi o experienţă senzorială plăcută pentru ea!
Dacă doriţi să luaţi litere din spumă/hârtie gumată/neopren încercaţi în librării din oraşul vostru. Noi am luat un set destul de mare la vreo 20 lei pe pe ookee.ro sau omfal.ro, nu am mai găsit sursa exactă, dar am găsit altele aici.
11. Scrierea literelor în cărticele Wipe and clean
Cartea noastră Wipe and Clean. Letters to copy este de la editura Usborne, luată de la librăria Cartemma la un preţ bun şi mă bucură nespus utilitatea ei, paginile sunt laminate şi exerciţiile se pot scrie-sterge-rescrie la nesfârşit, sau cel puţin până se termină carioca, dar şi atunci puteţi lua alta din librării.
12. Labirint în litere
Le-am descărcat de aici.
Le-am listat din nou în format mai mic, 4 pe o pagină, le-am laminat, perforat și prin cu o sîrmulită/inel de chei.
Ce îmi place la ele e că copilul se familiarizează cu literele, rezovând labirintul din interior: deci și gândire logică și litere.
Voi le puteți lăsa simple, iar imaginile se pot colora.
13. Litere din lemn
Foarte bune pentru formarea cuvintelor. Ale mele sunt luate de aici.
14. Cuburi cu litere de înșiruit
15. Alfabetar
16. Ștampile cu litere