top of page

Activitati si jocuri de imaginatie si scriere creativa

Articolul este scris in data de 25.11.2021

E. 8 ani

I. 6 ani


Acum cateva zile m-am hotarat sa reintroduc jocurile in lectiile noastre de comunicare, iar pentru asta am folosit jocul O MIE SI UNA DE POVESTI. Jocuri de imaginatie si de nascocit povesti, de la DPH, care azi (15.12) are 50% reducere, practic costa doar 49 lei. Mi-am propus sa lucrez cu ei mai mult pe scriere creativa, pe compuneri si spunere de povesti, iar in sensul acesta imi pregatesc mai multe jocuri si materiale.



(poza preluata de pe site-ul editurii DPH)


Descrierea jocului asa cum apare pe site-u editurii

Joc de născocit povești de la 5 ani pentru 2+ jucători

A povesti, a născoci și a imagina: aceasta este esența celor O mie și una de povești. În ceea ce pare a fi o cutie simplă se află ferecată puterea de a da viață unor întregi universuri, datorită materialelor care stimulează creativitata și imaginația. Modalitățile de joc pot fi împletite, modificate și reinterpretate la alegere: copiii vor născoci povești la nesfârșit, își vor dezvolta limbajul și abilitățile narative atât în familie, cât și la școală, provocându-se reciproc sau colaborând pentru a scrie o poveste unică. Și, când singura limită este imaginația, totul devine posibil: cei mici se pot întrece cu cei mari și profesorii îi pot provoca pe elevi.


CONȚINUT: un poster ilustrat, 90 de jetoane numerotate într-un săculeț, 60 de cărți ilustrate, o planșă cu hărțile, o broșură cu instrucțiuni. Giulia Orecchia este una dintre cele mai cunoscute ilustratoare italiene. De-a lungul carierei sale a câștigat numeroase premii. A conceput și a testat acest proiect datorită contactului permanent cu copiii în cadrul atelierelor de creație. Jetoane mari ilustrate: 60 buc. | 6.2 x 10 cm Jetoane numerotate: 90 buc. + săculeț | 2 x 2 cm Hartă FV: 50 x 35 cm Poster carton: 70 x 50 cm Broșură instrucțiuni: 8 pagini | 10.7 x 15.5 cm Mărimi cutie: 26 x 20 cm




(poza preluata de pe site-ul editurii DPH)

(poza preluata de pe site-ul editurii DPH)




Variantele de joc propuse


1. Bingo


Unul din jocurile din set se cheama Povesti bingo si presupune extragerea din saculet a trei jetoane cu numere ce vin asezate pe harta bingo. Fiecarui numar ii este alocata o imagine. Pe marginea lor, copii creaza o poveste. Se poate lucra si oral si in scris, noi le-am combinat; am vrut sa povesteasca oral, dar am vrut sa faca una din povesti in scris.

Deocamdata povestile lor se rezuma la max 3 propozitii. Incerc incet sa-i ghidez prin intrebari ajutatoare: Cum a ajuns vulpea acolo? Ce spune ea? Cum se simte zebra? Una singura am facut-o in scris, iar acolo am ajutat-o la inceput la transcrierea povestii pe care ea mi-o dicta pe masura ce ideile ii veneau in minte. Am si slefuit pe alocuri exprimarea si logica povestii, pentru ca ar fi fost un amalgam de cuvinte si idei, unele poate fara sens. Ma gandesc sa adaug progresiv jocului si cartonase cu indicatori: la început; pe urma; incet, incet; dintr-o data etc, cuvinte cheie care sa-i ajute sa delimiteze etapele povestii si sa anticipeze evenimente.






2. Hărțile


In cadrul acestui joc veți călători într-o lume fantastică, decorul ideal pentru a născoci poveștile voastre, rătăcind printre locuri de explorat, trasee mereu diferite, personaje ascunse.

Practic jocul are reguli asemanatoare celui de mai sus. Va alegeti una din cele doua harti: Harta regatului sau Harta insulei; pregatititi in saculet jetoanele cu numere, dupa care unul dintre jucatori extrage 2 jetoane (de preferat sa fie extragerea cu ochii inchisi). Cele doua jetoane vor fi inceputul povestii, punctul de plecare al ei si finalul calatoriei, tot parcursul dintre ele va fi 100% imaginatia voastra.

3. Cărțile misterioase: imaginile sugestive vor evoca multiple semnificații, stârnind sentimente și emoții sau declanșând evenimente imprevizibile. Va pun mai jos regulile de joc, noi inca nu le-am folosit pe acestea.



Alte jocuri ce stimuleaza imaginatia, crearea de povesti, scrierea creativa pe care le-am primit cadou recent sau nu, sunt cele de mai jos:


  1. Jocul povestilor, marca D-Toys, un fel de varianta de story-cubes, dar sunt forma de piese de joc.

În jocul poveștilor aveți la dispoziție 56 jetoane de joc cu fel și fel de obiecte hazlii, personaje și întâmplări cunoscute din basme: baghetă magică, vrăjitoare, castel, covor fermecat, cutiuță muzicală, unicorn și multe ilustrații drăguțe. Antrenați-vă fantezia, vocabularul și creativitatea printr-o activitate imaginativă! Împărății, peisaje de basm, salturi prin timp și spațiu, aventuri fantastice! Acțiunea va crește treptat în intensitate, iar voi veți avea parte de minute amețitoare de distracție! Conținut: 56 jetoane de joc, 1 săculeț, regulament de joc. Recomandat copiilor cu vârsta peste 6 ani, dar merge adaptat si copiilor mai mici, chiar si prescolarilor (am testat asta la gradinita).






2. Joc de scriere creativa de Klaudia Muntean


Jocul acesta ni l-a daruit chiar autoarea lui, Klaudia, un om minunat care ne tot daruieste de cativa ani tot felul de jocuri de arta, carti si vederi de la diferite muzee din Romania, dar si din strainatate. Atunci cand l-am primit am considerat ca sunt prea micuti sa lucram pe el; insa tot gandindu-ma in ultima vreme la scrierea crativa si cum sa lucrez asta cu copiii, mi-am adus aminte de el si il punem in functiune zilele astea. (Iarta-ne Klaudia ca a durat atat de mult!)



Ce contine?


3 seturi de carduri>


- setul 1 contine 19 carduri-personaje

- setul 2 contine 9 carduri-mesaj cu proverbe si zicatori

- setul 3 contine 8 carduri de sprijin (cuvinte si expresii amestecate)


Exista si 3 variate de joc:


  1. Imaginarium

Cardurile primului set sunt asezate cu fata in jos, iar cele din setul al doilea vor sta in partea dreapta asezate pe trei randuri. Jucatorii extrag, pe rand, doua sau trei carduri-personaje din primul set, folosindu-le pentru a crea o poveste. Dupa scrierea povestii, fiecare jucator va alege din setul al doilea un card care refecta cel mai bine mesajul povestii scrise de el.

Ultima parte a jocului presupune lecturare povestilor si jurizarea.


2. Povesti-sentimente


Pentru al doilea joc se vor alege cardurile setului trei pe care sunt scrise emotii sau sentimente. Fiecare din jucatori va lua un card, care le va servi drept inspiratie pentru povestirea ce o vor crea. Personajul lor va trai, simti emotia de pe cartonas. Dupa finalizarea povestilor, jucatorii vor schimba intre ei povestile si le vor citi, iar la final vor nota pe coala pe care a fost scrisa povestea impresiile celorlati exprimate printr-un singur cuvant.


3. Poezie -Fantezie


Cardurile din setul trei vor fi asezate pe masa. Fiecare participant va alege un cuvant de pe cartonas si-l va nota pe hartie. . Apoi folosindu-se de cardurile ramase, va cauta cel putin trei cuvinte care sa rimeze cu cel initial.


Exemple;


- Cuvantul ales este Rasarit.

Cuvintele care rimeaza cu el; coplesit, sortit, impanzit, amortit, ravnit, unit etc


Odata stabilite seturi de cel putin 4 cuvinte, jucatorii le vor folosi pentru a compune poezii scurte.






3. Jocul Fabula Deck for kids este al treilea joc pe care il avem; am ales varianta pdf pe care am listat-o (partial) pe carton. O avem de ceva timp, dar nu am reusit sa stau sa o listez toata si sa o punem in lectii.


Descrierea jocului asa cum apare pe site-ul celor de la Fabula Deck.

Fabula Deck for Kids is an educational tool for kids aged 6 and over: a fantastic guide to channel creativity in a structured way.

Kids will have fun while learning:

  • How to create new worlds;

  • How to build a story;

  • How to go in-depth with their stories;

  • How to evaluate the stories they read or watch on TV.

How to use Fabula Deck for Kids

Fabula Deck for Kids is designed to be used by kids either alone or with their friends, or even with adults.

It’s very easy: you will only need a table and your fantasy!

The cards will guide you with pointed questions through a professional Storytelling process. And your answers... will create the story 😉



Unboxing

In the box of Fabula Deck for Kids you’ll find:

  • The booklet “How to create a wonderful story with Fabula Deck for Kids”,

  • 6 Prompt cards,

  • 4 Ingredient cards,

  • 9 Structure cards,

  • 10 Boost cards.

And yes, there is a wooden dice too ❤️




First, comes the idea

Just roll the dice of ideas; each letter is related to one of the 6 prompts. Those are incentives that can generate the concept of the story, such as:

  • Your main character is not a person

  • Choose the genre (horror, sci-fi, western, fantasy, space...)

  • Does anyone have a special power?

These prompts are the result of a study of several authors like Gianni Rodari who developed processes for inspiring kids’ creativity, and using them it is possible to give life to all the movies and books you read or watched on TV.

We tested the cards with kids between the age of 6 and 12 and they were able to come up with unbelievable concepts in less than 5 minutes!

The Prompts cards and the dice




Second, you develop the ingredients

Every story has some fundamental elements: the Main Character (or characters), the Antagonist, the World of the Story and the Call to Action (something must happen).

You need to expand your concept by focusing on some specific questions. For instance:

  • What’s the name of the main character?

  • Where do they live?

  • What makes the story start?

The Ingredients cards


Third, you give it a solid structure

Kids will learn how to actually build the story, following a simplified version of the Hero’s Journey, an archetypical structure synthesized from Greek myths and used in most of the stories and books.

And do you want to know a secret? It is the same formula professional storytellers use!

The Structure cards will lead the kids through a complete journey of their characters


Fourth, let’s boost it

How do you go from a very simple story like: «There is a prince lost in the universe who travels from one planet to another» to The little Prince? The answer is: go deeper.

The Boost cards will ask questions like “Was it too easy?” or “Have you thought of a plot twist?”.

It helps kids improve their stories to take them to a whole new level.

The Boosts cards will bring the story to a whole new level




Fifth, wrap it up

Let’s have a recap: kids will find the concept of the story, invent its fundamental elements, structure a plot and deepen it with the Boost cards. And then?

Then they can write the story, or ask an adult to jot it down or, even better, they can draw some of the main scenes (we found that very successful during our workshops with Fabula Deck for Kids!)






Comments


bottom of page