top of page

Citire și scriere. Literele a,p,c (Recapitulare la început de an școlar)

Marti 11 septembrie 2018


Ecaterina 4 ani și 10 luni

Iustin 2 ani și 11 luni


Am început și noi la începutul acestei săptămâni școala de acasă și activitățile ei. Tot anul trecut Ecaterina a învățat literele, dar într-un mod foarte lejer, poate chiar rar: lucram o perioadă, apoi trecea o vreme bună până să mergem mai departe cu alte litere, reluam de câte 2-3 ori literele învățare. N-a fost cel mai organizat program, nici cel mai perfect, destul de încurcat, am învățat-o și litere mari și mici, nu cum mi-ar fi plăcut mie, dar asta e. Acum am dorit să fiu mai consecventă și am început din nou cu literele, cu aceleași litere, pentru a vedea ce își mai amintește și pentru a hotărî când trece mai departe.


Dacă vă întrebați cum am început acum, o să vă spun că am mers după modelul Montessori (care îmi place cel mai mult din toate) și am urmat ideile Cameliei de la Mic atelier de creație, prima ei lecție o puteți vedea aici. Vă recomand să citiți primul ei articol, pentru că acolo ea justifică această începere cu litere mici și oferă și multe alte informații care vă folosesc la început de drum.


Am început cu literele mici de tipar, câte trei odată (a,p,c) și am realizat diferite activități și jocuri:



1. Cartonașele cu litere


I-am arătat din nou cartonașele cu litere abrazive din Kitul „Descopăr literele de tipar Montessori”. Kitul conține conține materialul necesar pentru învățarea literelor și reprezintă primul pas în descoperirea cititului și scrisului:

• cartoane cu litere abrazive mici de tipar, pe care au fost imprimate atât majuscula corespunzătoare, cât şi imaginea unui obiect a cărui denumire începe cu acea literă;

• folii imprimate cu litere de aceeaşi culoare şi mărime ca şi cele de pe cartoane, sub care există o linie ce indică înălţimea lor şi poziţia în raport cu celelalte litere;

• jetoane cu litere, pentru compunere de cuvinte;

• ghid explicativ al metodei, care conţine şi sugestii de activităţi.

Vârsta recomandată: 2 - 6 ani


Vocalele au culoare roșie, iar consoanele sunt albastre.


Și-a plimbat degetele pe litere, suprafața literei fiind abrazivă și pentru fiecare din ele, am întrebat-o ce literă este pe cartonaș. (Noi recapitulăm aici, nu predăm prima dată cunoștiințele.) Eu i-am predat sunetele corespunzătoare semnului grafic, pentru a-i fi mai ușoară recunoașterea sunetelor de la începutul, interiorul și finalul cuvintelor pe care le va auzi și cu care ne vom juca mai apoi. Le-a recunoascut pe toate.


Aici aveti un filmulet care arată cum se predau sunetele după metoda Montessori.


Dr. Maria Montessori descoperise chiar de acum 100 de ani un aspect pe care neurostiința îl confirmă azi și pe care l-am auzit în atelierele ținute de Oana Moșoiu, lector universitar, doctor în Științele Educație și anume: informația este preluată din exterior prin intermediul simțurilor, stimularea senzorială ajutând la crearea sinapselor. Cu alte cuvinte, copilul învață litera nu doar vizual, ci și prin atingere. Aici puteți citi despre Specificul metodei Montessori.


Dacă doriți, vă puteți realiza singuri cartonașele cu litere, urmând pașii de pe blogul Mic atelier de creație.



2. Scrierea în tăvița cu nisip


După ce a exersat pe cartonașe, a exersat și în tăvița cu nisip scrierea literelor. Scrierea în nisip oferă o experiență senzorială copilului și este un pas care precedă scrierea cu instrument de scris.


3. Asocierea literelor din argilă cu cartonașele

Tot după modelul oferit de Camelia aici, am realizat și eu câteva litere.

4. Scrierea pe tăblița magnetică

Noi am primit tăblițe magnetice și la sugestia Cameliei, am pregătit un exercițiu de scriere pentru Ecaterina, am realizat din puncte literele noi învațate a,c,p, iar ea le-a unit. Deși tablița este un material ieftin și nu de calitatea cea mai grozavă, cred că te poti folosi foarte bine de ea, scriind, stergând și rescriind la nesfârșit.



5. Modelarea literelor din plastilină de casă

Folosind literele de argilă polimerică drept model, i-am propus să modeleze și ea literele din plastilină realizată de noi în casă. Uneori dorește să facă ce-i propun, altă dată preferă să facă altceva în ciuda insistențelor mele. Nu insist foarte mult, pentru că am văzut că asta îi taie bucuria jocului, așa că mai bine renunțăm la ce îmi propun, dar nu pot spune că mi-e totdeauna ușor să fac asta, deși înțeleg bine de ce trebuie să o fac.

6. Vânătoarea de litere / Letter hunt


Am desenat conturul mâinii mele pe o foaie, apoi am completat cu litere spațiul. Ecaterina trebuia să le încercuiască pe cele studiate azi. Tipul acesta de joc l-am mai făcut cu ea și acum se plictisește de el. De regulă odată ce completează un joc/activitate foarte rar mai dorește să o refacă. Cred că are legătură cu dificultatea jocului, dacă e mai greu cred că o stimulează, dacă e mai ușor nu se mai uită la el.




Cu Iustin am făcut doar primele două etape: scrierea pe cartonașele cu litere abrazive și scrierea în nisip. Din păcate nu mă pot lauda cu multe activități făcute cu el, știu că își pierde repede răbdarea dacă nu sunt jocuri cu mașini, însă îmi propun să învăț din greșeli și cu el să nu insist, să lucrez doar când bucuria și interesul îl ține la măsuță sau pe covor.

bottom of page