Citire si scriere. Literele m,u,t
Marți
25 septembrie 2018
Ecaterina 4 ani și 10 luni
Iustin 2 ani și 11 luni
Chiar dacă mă străduiesc din greu să mă țin de program și să facem zilnic activități acasă, după ce venim de la grădiniță, nu pot spune că îmi iese foarte bine. Am zile când în proporție de 80% facem numai lucruri împreună, indiferent ce înseamnă asta (activități educative, ieșiri în pădure, parc, oraș, vizite la prieteni, grădinărit) și atunci treburile casnice sunt puse pe pauză și zile când deja s-au adunat o grămadă de treburi nefăcute prin casă și te împiedici cu ochii de ele, iar atunci toate activitățile din grădinița de acasă se transformă în joacă liberă de ore întregi pentru copii și de șmotru, pentru mine.
Mi-ar plăcea un echilibru, numai că nu mă pricep deloc.
Cum spuneam, săptămâna asta nu am lucrat nimic luni, fiind plecați, doar marți și miercuri am lucrat acasă.
Marți am continuat cu recapitularea literelor și mergem pe modelul oferit de Mic atelier de creație, pentru că îmi place foarte mult acesta. Spun că recapitulăm pentru că de când avea Ecaterina 3 ani ne jucăm cu literele, insă nu am fost consecventă, nici organizată în lucru și de aceea unele le recunoaște cât ai clipi, iar la altele stă și se gândește. Anul acesta școlar am dorit să completez bucla de învățare studiind toate literele și ajutând-o să le lege/citească, pentru a vedea și ea rostul tuturor acelor jocuri făcute până acum.
Celelalte lecții cu litere:
- prima lecție cu literele a,p,c o puteți vedea aici
- a doua lecție cu literele e,o,s - aici
- a treia: i,r,n - aici
Literele m,u,t
De data asta am lucrat afară, în grădină și am lucrat cu amândoi odată, după somnul de prânz. Nu pot spune că mi-a ieșit, de fapt, aproape niciodată când lucrez cu amândoi odată nu pot spune că îmi iese. Parcă sunt o minge de ping-pong zăpăcită de cap, pentru că ambii îmi cer indicații întruna și de îndată ce mă așez lângă unul din ei, celălalt fie deranjează, fie se plictisește și abandonează activitatea.
1. Cartonașele cu litere abrazive din kitul Montessori
Am început cu începutul și am așezat pe masă cartonașele cu literele m,u,t; le-am reamintit de unde începem să trasăm cu degetul litera (există un punct în interiorul fiecărei litere de pe cartonaș) și cum facem mișcarea. De regulă vreau să le arăt eu întâi, dar ei sunt foarte nerăbdători să facă singuri și mi le iau din față.
2. Scrierea în tăvița cu nisip
Tehnica de scriere a Ecaterinei se îmbunătățește de la o lecție la alta și mă bucur că și Iustin arată interes față de litere; atunci când mă lasă să-i arăt cum se scriu în nisip și încearcă și el și îi reușesc, manifestă un maaare entuziasm, chiar mai mare decât al Ecaterinei. Pe urmă continuă cu joacă liberă în nisip: linii drepte, linii curbe, cercuri, soare, apă.
După ce a terminat de scris literele noi, ne-am jucat un joc: am pus într-un bol litere magnetice (cele 12 litere studiate până atunci), am rugat-o să închidă ochii și să aleagă o literă din bol. Identifica litera și o scria în nisip.
3. Scrierea pe tăvița magnetică
Eu am realizat din puncte literele m,u,t, apoi Ecaterina a trasat literele unind aceste puncte.
4. Scriere cu creta la tablă
5. Scriere cu pensula umedă la tablă
Eu am scris un set de litere cu pensula, apoi Ecaterina a scris aceleași litere lângă ale mele.
6. Cu ochiul meu ager, eu văd - joc de observație
Am pus într-un borcan cu orez colorat toate literele magnetice (cele studiate până atunci) si am rugat-o să vâneze câte o literă, mișcând borcanul și descoperindu-i literele ascunse, apoi să o scrie pe tabla magnetică. Ea a vrut să deschidă capacul, să afunde mâna în orez și să scoată pe rând câte o literă, după care să o scrie pe tablă, iar eu i-am dat voie să facă așa.
Nu, nu e stângace, dar ținea mărul cu dreapta. :))
7. Scriere cu pensula în tăvița cu orez
Pentru că în borcan erau și mărgele, nu doar litere, a vrut să golească tot orezul în tăviță, iar eu i-am propus să folosească pensula și să scrie literele în orez. I s-a părut interesant.
8. Formare de cuvinte
După ce a terminat de scris toate literele, ne-am jucat formând cuvinte scurte din 2-3 litere: cap, pac, poc, sac, soc, car, ac, os, sec, oaie, pat, par, pot, pir, mac, nas.
Am folosit tablița magnetică și literele magnetice din Alfabetarul luat din Auchan anul trecut (28 lei).
Sper data viitoare să pot pune mai multe poze și cu Iustin, sper să-l implic mai mult.
Cu el am lucrat doar scrierea pe cartonașe, în tava cu nisip și pictura cu apă pe tablă. El îm solicită mai mult atenția, de aceea mi-e greu să-i fac și lui poze.