Citire și scriere. Literele i,r,n
Joi
13 septembrie 2018
Ecaterina 4 ani și 10 luni
Iustin 2 ani și 11 luni
Joi a fost a treia consecutiv în care am lucrat cu litere și am mers așa pentru că nu era nicio literă nou introdusă, prin urmare, dificultatea nu era mare. Îmi propusesem să fie ultima zi din săptămână în care să lucrăm cu litere și Ecaterina mi-a confirmat că e o idee bună când, la un moment dat, după vreo câteva activități, a exclamat:
- Iar litere?! Nu mai vreau cu litere.
Dar să vă scriu cum am lucrat joi, deși, în cea mai mare parte, am respectat cam aceeași pași, cu câteva mici excepții:
1. Cartonașele cu litere
A trasat cu degetele forma literelor i,r,n de pe cartonașele cu litere din Kitul „Descopăr literele de tipar Montessori”. Cartonașul nostru cu litera n e pierdut pe undeva, așa că am folosit alt cartonaș din kit, dar care nu e abraziv.
2. Scrierea în tăvița cu nisip
3. Asocierea literelor magnetice cu cartonașele cu litere abrazive
De data aceasta am schimbat puțin materialele și i-am oferit un bol cu litere magnetice colorate, pe care le-a asociat cu cartonașele tuturor literelor recapitulate în cele trei zile.
Literele magnetice provin din setul acesta luat din Auchan cu 28 lei. Ce îmi place la el e că are diacritice și semne de punctuație, are muulte litere peste 160 la număr (față de alte seturi) atât mari, cât și mici, are o tăbliță magnetică și e si foarte ieftin. Singurul inconvenient e că magneții uneori mai cad din orificiul lor, dar eu mă gândesc să aplic puțin adeziv acolo.
De vreme ce s-au adunat acum 9 litere pe care le stăpânește foarte bine, i-am propus să facem cuvinte cu ele. Eu nu am avut cartonașele Cameliei cele cu imagine și cuvânt, așa că i-am arătat Ecaterinei pozele de pe blogul Cameliei si așa a format și ea cuvintele. Ea forma cuvintele, eu le citeam.
Setul de cartonașe cred că-l vom lua și noi. E folositor pentru copil să vadă imaginea unui obiect și denumirea lui mai jos; pot fi puncte de plecare pentru formarea cuvintelor din litere magnetice, lemn etc.
4. Scrierea pe tabla magnetică
Am scris cu litere punctate toate cele 9 litere, iar ea le-a trasat.
5. Modelaj litere din plastilină
Ca să fie mai interesant i-am dat și un cuțit de unt să poată tăia, decora literele. Nu se vede, dar primele au încrustări pe ele.
6. Scriere pe folie alimentară
Am înfășurat în folie alimentară un place mat, am stors din tub culoare acrilică (numai asta aveam), am întins pe folie și i-am propus Ecaterinei să scrie cu degetul literele în vopsea. Am sperat ca în acest fel să fac mai amuzantă învățarea și să-i ofer și o experiență senzorială totodată.
De plăcut, i-a plăcut, de la degete a trecut la palme, de a palme la brațe, așa că la final era plină de vopsea acrilică până la coate.
Săptămâna viitoare vom continua cu literele, însă până luni, sper să reușim să mai facem și altfel de lecții.