top of page

Pana lui Finist Soimanul - lectii despre Rusia (3)

Aici este prima noastra lectie despre Rusia, aici - a doua.


Săptămâna aceasta stăm acasă, pare că virozele se țin scai de noi. Cu toate astea, când copiii se simt bine facem activități în funcție de cărțile pe care ei le cer spre a fi citite. Ieri inainte de somnul de pranz, Ecaterina a cerut sa citim Pana lui Finist Soimanul. Basme rusesti, aparuta la editura Ion Creanga in 1986, cu ilustraţii de Ivan Bilibin; basmele au fost culese de Aleksandr Afanasiev, traducere de Passionaria Stoicescu şi Andrei Ivanov. Editura Humanitas Junior a reeditat aceasta carte si a adaugat 3 basme noi; interiorul editiei publicate de editura il puteti vizualiza AICI. Varianta initiala publicata de editura Ion Creanga se mai poate gasi AICI. iar cea noua, publicata de Humanitas Junior AICI.


Despre ilustrator


IVAN IAKOLEVICI BILIBIN (1876–1942), cunoscut pictor și ilustrator rus, și-a găsit inspirația pentru lucrările care aveau să-i aducă faima în literatura populară. Bilibin a studiat pictura la școala lui Anton Ažbe din München, unde a descoperit curentul Art Nouveau, care avea să-l influențeze ulterior. După absolvire s-a angajat la Muzeul Rus al Maiestății Sale Alexandru III, ceea ce i-a prilejuit numeroase călătorii în nordul Rusiei, unde s-a familiarizat cu arta și literatura populară. În paralel, a început să fie interesat de grafică și design, colaborând cu diverse publicații și primind comenzi pentru ilustrație de carte. Bilibin a devenit cunoscut începând din 1899, odată cu publicarea primelor ilustrații dintr-o lungă serie dedicată basmelor rusești. Deși la scurtă vreme după Revoluția bolșevică din 1917 a părăsit Rusia și a trăit la Cairo, Alexandria, Paris, unde a lucrat, a expus și a încercat să exploreze noi modalități de expresie artistică, Bilibin s-a întors în cele din urmă în țară și la stilul care îl consacrase. Artistul și-a găsit sfârșitul în 1942, în timpul asediului Leningradului, când a refuzat să părăsească orașul. (sursa Humanitas)

Mai multe despre el gasiti aici.


Din cartea Basmelor rusesti am citit inainte de culcare numai Pana lui Finist Soimanul, o poveste despre un fiu de crai fermecat in soim si despre calatoria anevoioasa pe care fiica cea mica a unui mosneag o face pentru a-l gasi.




Partea de inceput a povestii seamana cu partea de inceput a povestii Frumoasa si Bestia: mosneagul negustor are trei fete, cele mari erau "moarte dupa gateli", cea mica era cea mai harnica si cea mai frumoasa; negustorul pleaca la oras de trei ori si de fiecare data le intreaba pe fete ce doresc sa primeasca de la targ, cele mari cer de fiecare data rochii, baticuri si cercei, iar cea mica cere sa i se cumpere pana lui Finist Soimanul. Odata primita, fata se inchide in camaruta si flutura pana, iar pana se transforma intr-un flacau chipes. Surorile mai mari descopera secretul si intind o cursa soimului, ranindu-l. Soimnul pleaca, nu fara a-i spune fetei celei mici (care dormea) cum si unde il va gasi.


Calatoria fetei celei mici este anevoioasa, dar cu ajutorul a trei surori vrajitoare, reuseste sa intre noaptea sa-l vada pe Finist, care intre timp se logodise cu o fata de imparat.

Dupa ce s-au trezit copiii, am facut cateva activitati bazate pe carte. Cu ocazia asta am continuat lectiile despre Rusia. Am ales sa lucram pe hainele populare rusesti, asa cum apar in ilustratiile cartii, am realizat cupolele rusesti 3D si fereastra unei casute rusesti sub forma de colaj.


Activitati pe marginea povesti Pana lui Finist Soimanul



1. Camasa lui Finist Soimanul



In carte apare imaginea lui Finist Soimanul dormind ( vedeti imaginea in slide-ul de mai sus), asa ca m-am gandit sa mergem pe idee camasii populare rusesti, sa mergem pe desen, decorare, modele populare.


Ce am folosit:


- o hartie alba A4

- foarfece

- creion

- marker negru cu varf subtire

- marker rosu cu varful subtire

- carioci si creioane colorate



Cum am lucrat:


1. Foaia alba A4 o indoiti in jumatate. Intoarceti foaia in asa fel incat lungimea foii sa fie verticala.

2. Dintr-o parte in alta trasati o curba, linia umerilor si a gatului. In partea de jos faceti doua triunghiuri ascutite - linia manecilor camasii.

3. Decupati pe urma umerilor si triunghiurile din partea de jos.




4. Cu creionul am trasat modele populare

5. Cu markerul negru/rosu am trasat peste formele creionului




7. Cu carioci si creioane am colorat camasa. Una eu, una Ecaterina.




Noi ne-am inspirat pentru aceasta activitate de aici.




2. Cupolele cetatii lui Finist Soimanul


Fata cea mica ajunge la cetatea unde Finist s-a casatorit cu fata de imparat si priveste din departare cupolele cetatii. Cupolele semanau tare mult cu cupolele catedralei Sfintului Vasile din Rusia, asa ca am hotarat sa facem si noi o cladire asemanatoare din carton.


Ce am folosit:


- 4 role de carton (de la hartia igienica)

- lipici

- hartie colorata: galben, rosu, portocaliu, albastru

- creion pentru desen

- foarfecele

- cutie de carton

- hartie alba pentru impachetat

- sarma plusata

- bile colorate de lemn, plastic



Cum am lucrat:


1. Am gasit o cutie de carton de la un robinet de baie pe care am imbracat-o in hartie alba (2 foi A4)

2. Am trasat pe foile colorate linii lungi dintr-o parte in alta

3. Am decupat fasii de hartie colorata



4. Am taiat fasiile in doua.

5. Pentru cupole, va scriu doar modalitatea buna pe care am gasit-o noi numai dupa ce am facut doua cupole mai aiurite. Am ales cate doua culori si am asezat fasiile una peste alta, cam 10-16 fasii, pe care le-am perforat la un capat cu foarfecele ascutite. Prin ele am trecut un fir de sarma plusata. La celalalt capat am perforat din nou si am trecut celelalt capat al sarmei plusate. Apoi am inceput sa deschid fasiile, care s-au deschis ca intr-un glob. In partea de sus a sarmei am pus bile de lemn si a indoit-o pentru a nu iesi bila.

6. Rola de carton am acoperit-o cu hartie colorata.

7. Cupola am lipit-o cu scotch de tub si tubul de cutia alba.


8. Pana aici ideea a fost preluata de pe blogul acesta, dar mie mi-a venit si o alta idee, ca sa putem completa cladirea cu ferestre - vitralii si usi. Asa ca am folosit ramasitele de hartie colorata si copiii le-au lipit pe formele ferestrelor desenate pe bucatile de carton colorat ramase de la proiectul cu camasa.

9. Ecaterina si eu am decupat vitraliile si le-am lipit pe cutie. Cu markerul megru am trasat liniile ferestrei. Tot asa am facut si pentru usi.



3. Fata cea mica si Finist Soimanul - papusi de hartie



De aici am descarcat o pagina de colorat; Ecaterina a colorat-o si a decupat-o facand papusi de hartie cu care se joaca si acum. Link descarcare


4. Catedrala Sfantului Vasile - Cetatea lui Finist Soimanul - pagini de colorat

Pentru inspiratie la colorat.

5. Puzzle 3D - Catedrala Sfantului Vasile

Am facut si noi puzzle-ul acesta 3D cu catedrala Sfantului Vasile. Noi l-am imprumutat de la gradinita, dar am gasit un link unde se poate gasi - AICI sau AICI.

O varianta mai complexa gasiti aici sau aici.

Sper ca v-a placut lectia noastra!

Voi ce idei ati adunat?

bottom of page