Papusa ruseasca si lectia despre Rusia
Candva saptamana trecuta, cred ca marti, am avut o lectie despre papusa ruseasca si despre Rusia; initial planificata pentru amandoi copiii, dar realizata numai cu Ecaterina, caci Iustin adormise pe drumul dintre gradinita si casa.
Am pornit de la postarea Cameliei de la Mic atelier de creatie si am lucrat pe cateva dintre materialele propuse de ea, la care am adaugat si altele.
Lectia noastra a inceput cu lectura cartii The littlest Matryoshka scrisa de de Corinne Demas Bliss si ilustrata de Kathry Brown.
AICI este pagina autoarei unde puteti afla ce a generat scrierea acestei carti si ce a inspirat aventura ei, subiectul cartii, recenzii cu privire la carte si AICI sunt jocuri si activitati pe marginea cartii (ca sa vizualizati jocurile si materialele printabile apasati pe capul fiecarei papusele din partea de sus a paginii web).
In a small shop in a snowy village in Russia, Nikolai the doll maker was carving his last matryoshka. From on piece of soft wood he shaped six nestling dolls, each one fitting inside the other. They all opened in the middle and were hollow inside, except for the littlest. She was the size of a bumblebee, and she was made of the heart of the sweet-smelling wood.
You are six sisters", he said, as he set them along the workbench in a line, from biggest to littlest. And he named each one, touching his finger to the top of her head: Anna, Olga, Varka, Vanda, Nadia, and Nina. Then he tucked them one inside the other.
He put Nina inside Nadia,
and Nadia inside Vanda,
and Vanda inside Varka,
and varka inside Olga,
and Olga inside Anna.
Inainte de a trimite surorile - papusi in America, pentru a fi expuse intr-un magazin de jucarii, Mesterul Nikolai o saruta pe cea mai mare pe frunte si o indruma: "Keep your sisters safe inside you and may you find a happy home."
Aventura papuselelor incepe cu calatoria lor pe vapor, dar nu se termina odata ce acestea ajung sa fie expuse in magazinul de jucarii. Intr-o zi Nina, cea mai mica, si care noua ne e cea mai draga din pricina numelui ei, e doborata din greseala de pe raftul care se afla, se rostogoleste pana la usa de la intrare si este lovita si aruncata afara in zapada.
De aici Nina este indepartata tot mai mult de surorile ei, fie de masina ce cara zapada in afara orasului, fie de zapada care se topeste, fie de raul care se dezgheata, de un cocor, de o veverita.
Intre timp surorile ei sunt cumparate de o fetita care le vede expuse si care le duce acasa, ingrijindu-le cu gingasie si dragoste.
Finalul nu il voi dezvalui, va voi lasa pe voi sa faceti asta. Eu zic ca e induiosator!
Ce am descoperit despre carte este ca Founder/Director Therese Brady Donohue a creat un teatru de papusi dupa cartea lui Corinne Demas si ca sunt o adevarat spendoare!
(modelul real al papusilor din carte)
Dupa ce am citit cartea am descarcat de aici cateva pagini de colorat pentru copii.
Apoi, inspirate de activitatile Cameliei, am listat si noi pe hartie cu modele sablonul papusilor rusesti, ai exact doua sabloane, am lipit cercurile albe in dreptul capului si cu markerul le-am desenat chipul.
Sablonul se poate descarca de aici.
Am dorit sa adaugam si putina geografie, asa ca am scos puzzle-ul cu tarile Europei; am vazut unde este plasata Rusia si une Romania si am lasat-o sa-l rezolve singura.
Ca sa poata vizualiza si intelege calatoria papusilor din Rusia in America ne-am folosit de Atlasul ilustrat pentru copii de la editura Corint Junior. A vazut din nou continentul Europa, a localizat Rusia si i-am spus ca acesta e o tara atata de mare incat se intinde si pe un alt continent, pe Asia.
Ne-am uitat indeaproape pe harta si am observat papusile rusesti, balerinii, cantaretul la balalaika, catedrala colorata de la Moscova.
Si pentru ca am fost curiosi sa aflam mai multe despre poporul rus am deschis cartea Descoperim copiii lumii de la editura Aramis si am citit despre Tatiana din Rusia ( la capitolul despre Europa).
Am revazut catedrala Sf. Vasile din Moscova, am vazut ca si rusii sarbatoresc Pastile si isi daruiesc oua rosii, la fel ca noi; isi pregatesc ceaiul in samovar si au o regiune in nord - Siberia- unde este mereu frig.
This is how we do it de Matt Lamothe ne arata o zi din viata a sapte copii de pe continente diferite.
Pe noi ne-a intersat baiatul din Rusia, Oleg. Am vazut unde locuieste, cu ce se imbraca, ce mananca la micul dejun, unde merge la scoala, cum se joaca, ce mananca la cina, unde doarme, cum ajuta acasa.
Cel mai mult mi-a starnit interesul kasha, mancarea ruseasca pe care ei o mananca la micul dejun, cu atat mai mult cu cat acum cateva saptamani stateam de vorba cu o prietena basarabeanca ce spunea ca pregatise pentru micul dejun kasha.
Asa ca urmatoarea lectie va fi tot despre Rusia, doar ca atunci sigur o vom ruga pe Sofia sa ne pregateasca si noua kasha.
Voi ce ati aflat despre Rusia?