Citire și scriere. Literele e,o,s
Miercuri
12 septembrie 2018
Ecaterina 4 ani și 10 luni
Iustin 2 ani și 11 luni
Prima lecție cu literele a,p,c o puteți vedea aici.
Miercuri am lucrat pe alte trei litere e,o,s. Și acestea le cunoaștea dinainte, așa că lecția a mers repede, mai mult ca o reactualizare a informațiilor, dar lecția merge la fel de bine aplicată și dacă micuțul se întâlnește prima dată cu aceste litere.
1. Cartonașe cu litere
Am lucrat tot pe cartonașele cu litere abrazive de la Gama, cel din kitul „Descopăr literele de tipar Montessori”, a trasat cu degetele fiecare literă în parte.
2. Scrierea în tăvița cu nisip
După ce a exersat pe cartonașe, a exersat și în tăvița cu nisip scrierea literelor. Cred că a făcut progrese de când ne tot jucăm cu tăvița cu nisip, mai exact de 2 ani jumătate. Și cred că se vede; îmi place mult cum i-a ieșit e-ul și s-ul.
3. Asocierea literelor din lemn cu cartonașele
Pentru că nu reușisem să realizem din argilă literele pentru această lecție și pentru că nu doream să o amân iar (așa cum fac mereu dacă nu am toate materialele pregătite), am ales să lucrez cu litere din lemn, tot mici și tot de tipar, pe care le-am luat de aici la un preț bun.
I-am dat un coșuleț cu litere de unde ea trebuia să le aleagă pe cele învățate. Am rugat-o să asociere fiecare literă de lemn cu corespondenta ei de pe cartonașe. După care ne-am jucat cu toate literele studiate în cele două zile: a,c,p,e,o,s și am format (eu) cuvinte scurte de 2-3 litere: cap, pac, os, ac, poc, pas, cos. Am dorit să-i arăt cum se formează cuvintele și să le citim pe litere. Nu pare foarte încântată de proces și se plictisește, uneori încearcă să ghicească ea cuvântul, alteori are câte o sclipire când descoperă cuvântul. Toate astea mă derutează puțin, pentru că efectiv nu știu dacă îi face plăcere sau nu să le învețe. Eu merg înainte cu ele și încerc să-i gândesc activități cât mai amuzante, ca să nu i se pară învățarea grea și plictisitoare.
4. Scrierea pe tăblița magnetică
Am reluat scrierea pe tăblița magnetică și am repetat toate cele 6 litere. Cu riscul de a mă repeta, cred că scrierea în nisip și tăblița magnetică, precum și fișele laminate pentru scrierea cu carioca lavabilă își spun cuvântul, pentru că mi se pare că scrisul ei se îmbunătățește.
5. Modelarea literelor din plastilină de casă
Folosind cartonașele cu litere abrazive drept model, i-am propus să modeleze și ea literele din plastilină realizată de noi în casă.
Rețeta e simplă:
- amesteci 4 măsuri de făină cu 2 măsuri de sare fină
- amesteci apa cu zeama de la o lămâie, o lingură jumate de ulei și colorant alimentar
- pui amestecul lichid la încălzit și când începe fierberea adaugi făina
- amesteci cu o spatulă de lemn mereu, altfel se prinde de cratiță (5-10 min)
- dacă amestecul e prea tare, mai adaugi puțină apă, dacă e moale puțină făină
- păstrezi la frigider și poți folosi câteva luni bune
Noi o avem deja de 2 luni.
6. Vânătoarea de litere / Letter hunt
De data asta a încântat-o activitatea când a văzut că am pregătit un fel de cărticică pentru ea, la exterior am scris câteva cuvinte, iar la interior am făcut din nou forma mâinii mele. Nu s-a lăsat și a făcut și ea forma mâinii ei peste a mea.
7. Joc cu sunete
Nu știu cum altfel aș putea denumi jocul pe care l-am făcut noi. Pe toată durata activităților enumerate mai sus, Ecaterina a insistat să ne jucăm un joc pe care îl jucăm de vreo 6 luni (?) pe mașină, pe stradă, prin casă. Cineva alege o literă, după care ceilalți spun cuvinte care încep cu litera respectivă. Am ales să joc acest joc cu ea pentru a o ajuta să se familiarizeze și, pe urmă, să identifice sunetul inițial al fiecărui cuvânt. Și funcționează grozav. O aud prin casă cum spune:
- S. Soare. Sss... Stup. Z. Zebră. M. Mmm... Mure
Pedagogia Montessori chiar sugerează ca adulții să joace cu cei mici (2 ani+) acest joc înainte de a le preda copiilor forma grafică a sunetului (adică înainte de a îi arăta copilului literele pe cartonașe).