top of page

Pregatiri pentru Pasti. Sambata Mare. Activitati pentru copii

Postarea pentru ziua de luni o puteți vedea AICI, tot acolo am postat o listă cu cărțile pe care le vom folosi pe durata întregii săptămâni, postarea de marți AICI, miercuri AICI, joi AICI, vineri AICI.

Planificarea pentru întreaga săptămână o puteți descărca de AICI, respectând condițiile specificate în document.

Planificarea activităților în Săptămâna Patimilor

6. Sâmbătă Mare

Pentru noi ziua de sâmbătă a fost plină de pregătiri; atât spirituale, cât și casnice. Cu toate astea, am avut timp de citit din multele cărți de pe raftul tematic episodul cu vizita la mormânt a femeilor mironosițe, arătarea lui Iisus și conversația lui cu Maria. Am încercat să punctez de fiecare dată faptul că tristețea răstignirii e ștearsă de bucuria Învierii.

Povestea Paștelui, cum vă scriam și în articolele dinainte, are ilustrat aproape fiecare episod și asta cred că îi ajută pe cei mai mici să înțeleagă concret ce se întâmplă.

În cartea Biblia: confecționăm și învățăm găsiți ideea creării mormântului lui Iisus folosind pietre și diferite plante. Nouă ne-a plăcut enorm, de aceea am și preluat-o, adăugând însă câteva elemente în plus: deasupra mormântului sunt cele trei cruci de pe dealul Golgotei. Anul trecut de Paști am realizat aceeași scenetă, cu excepția crucilor.

Cartea mea din Săptămâna Mare a fost prilej de a vedea felul în care s-au transpus iconografic evenimentele. Pentru copilașii cărora le place să coloreze e numai bună; voi puteți citi povestea Învierii și ei pot colora în timp ce ascultă. Am observat și la Ecaterina, dar și la alți copii, că se concentrează bine și rețin mai multe din ce aud dacă realizează o activitate de motricitate fină ce nu le solicită gândirea foarte tare: colorat, construit, lipit, modelaj, orice activitate ce le face placere.

Preferata mea rămâne tot Evanghelia pentru copii nu doar datorită ilustrațiilor sale bizantine delicate, ci și adaptării episoadelor pe înțelesul copiilor. Cartea cred că e gândită copiilor peste 5 ani, cu toate astea eu am adaptat puțin textul pentru Ecaterina. Are repovestit atât episodul Învierii, al vizitei mironosițelor la mormânt duminică dimineața, dar și arătarea lui Iisus în mijlocul ucenicilor laopt zile după Înviere. Pentru toate aceste episoade sunt asociate icoanele folosite și de biserică, iar micuții le vor recunoaște. Cel puțin fenomenul asta l-am observat la Ecaterina: începe să recunoască în biserică episoade din cărțile pe care le-am citit.


O carte pentru copii mai mari (6+ani) și pentru adulți este A doua călătorie a celor trei magi de Ciprian Vidican apărută la editura Via Junior. O poveste tulburătoare despre reîntâlnirea magilor cu pruncul-rege căruia I s-au închinat în staulul din Betleem.

Vizita femeilor mironosițe la mormânt și arătarea lui Iisus - imagini din cartea lui Gabriel Poenaru: Învierea Domnului, apărută la editura Doxologia.

Recenka și ouăle de Paști de Patricia Polacco, în traducerea Cameliei Vida-Rațiu (Mic atelier de creație), la editura Frontiera, este o carte splendida pe care am așteptat-o de multă vreme în România. Patricia Polacco este un autor foarte prolific (a scris peste 100 de carti pentru copii) și în multe dintre cărtile ei se regasesc influente din patrimoniul cultural al familiei sale (este irlandeza dupa tata și ruso-evreica dupa mama). Babușka este o batrana din Rusia care încondeiaza oua. Ouale pictate de ea sunt atat de frumoase ca mereu castiga premiul intai la targul de Pasti de la Moscova. Într-o zi, Babusca ia sub ocrotirea ei o gasca ranita care sare pe masa si distruge vopselele si ouale pe care Babusca le-a incondeiat cu atata maiestrie pentru targ. Babusca e ingrijorata ca nu va mai avea ce sa vanda la targ, dar Recenka (gasca) incepe sa faca niste oua cu totul si cu totul speciale. Cand se intoarce de la targ, unde a castigat marele premiu, Babusca descopera ca gasca, acum vindecata, a plecat dar a lasat in urma ei un cadou extraordinar pentru batrana sufletista. Prea multe detalii nu vreau sa va dau, sper sa cumparati si sa cititi cartea. Ilustratiile arata multe oua incondeiate si pot fi un punct de plecare pentru a discuta, in general, despre traditia incondeierii oualor, care nu se reduce doar la spatiul mioritic, ci se intalneste si in alte zone, in special ortodoxe. Îmi place mult ilustratia cu batrana mijind ochii prin niste ochelari rupti, ca sa vada ouale pe care le lucreaza. Ma duce cu gandul la bunica, si ea avea intr-o vreme niste ochelari rupti si ii purta asa, ca sa vada ce mai scrie in calendar sau pe talonul de pensie. Patricia Polacco a facut singura ilustratiile pentru aceasta carte, ea avand, printre altele, si studii de iconografie rusa si greaca.

Sursa: www.laurafrunza.com

Aici puteți vedea interiorul cărții și o puteți asculta lecturată:

O altă carte care vină să întărească și să explice adevăratul înțeles al Învierii este The parable of the Lily de Liz Curtis Higgs. Maggie, fiica cea mică a fermierului, iubește cadourile, mai ales pe cele misterioase. Într-o zi de iarnă primește prin poștă un colet, care conține un bulb și o cutie de lemn cu pământ. Cadoul nu e ceea ce aștepta Maggie. Când vine primăvara ea redescoperă în pivniță bulbul, dar îl aruncă furioasă în grădină. În dimineața de Paști descoperă în grădină cel mai frumos crin pe care l-a văzut vreodată. Pentru Maggie întâmplarea devine prilej de a descoperi iertarea și adevărata semnificație a Paștilor.


Aici este o colecție de picturi ce înfățișează Învierea Domnului. Se pot imprima în dublu exemplar, lamina și face o activitate de asociere. În felul acesta copilul poate vedea modurile diverse în care artiștii l-au portretizat pe Iisus și și-au imaginat episoadele din Evanghelie. Puteți discuta cu ei despre picturile care le plac și care nu le plac, despre ce le transmit acestea ca stare de spirit și puteți căuta asemănări și diferențe între ele sau le puteți oferi câte o pictură cu detalii bogate și le puteți cere să găsească anumite lucruri mai ascunse din pictură sau care nu sunt atât de vizibile de la început.


Duminică dimineața am făcut o vânătoare de ouă: am ascuns ouă Kinder umplute cu diferite dulciuri prin grădină și prin curte și copiii au pornit în căutarea lor cu coșuleț și bol. Ecaterina a găsit mai multe, pentru că deja fusese familiarizată de joi cu jocul de căutare. A fost prima dată când am făcut asta cu ei de Paști și tare le-a mai plăcut încât am repetat-o și a doua zi de Paști.


Când eu, sora și verișorii mei eram mici la bunici de Paști aveam ceva asemănător. Bunica făcea cuibul iepurașului undeva în podul cu fân, cuibul era umplut cu ouă roșii și dulciuri și noi trebuia să îl găsim în dimineața de Paști. Doamne, ce bucurie mare era pe noi când unul îl găsea!

bottom of page