top of page

Ziua Mamei



Cred că toată lumea se pregătește pentru Ziua Mamei într-un fel sau altul și cum am găsit și eu câteva resurse frumoase de materiale și idei de activități, vi le împărtășesc și vouă aici.


Totdeauna la noi o tematică începe cu cărți, multe cărți pe tematică, așa că dacă sunteți interesați de cărți cu și despre mame, aici am o postare cu peste 50 de astfel de cărți.




1. Luni

Cartea cu care vom începe noi va fi Just in case you ever wonder de Max Lucado. O voi relua pentru că prima dată când i-am citit-o Ecaterinei, adică acum o săptămână, i-a plăcut enorm, mai ales că ea a înțeles că de fapt ceea ce scrie acolo, e scris (de mine) pentru ea. Voiam să înțeleagă că ceea ce simt pentru ea e exact ce scrie acolo.




Long, long ago God made a decision - a very important decision..... one that I'm really glad He made. He made the decision to make you.

The same hands that made the stars made you. The same hands that made the canyons made you. The same hands that made the trees and the moon and the sun made you. That's why you are so special. God made you.



And since you are so special, God wanted to put you in just the right home.....

Where you would be warm when it's cold, where you'd be safe when you're afraid, where you'd have fun and learn about heaven.

So, after lots of looking for just the right family, God sent you to me. And I'm so glad He did.

Părintele își exprimă iubirea și suportul în orice situație s-ar afla copilul.

On hard days when kids are mean and don't treat you like they should, come to me. If your grades are bad and your teacher is mad, come to me...... 'cause

I love you.

Cel mai mult mă bucur că, pe lângă iubirea și confortul pe care le oferă copilului, părintele apare aici ca intermediar în relația copilului cu Dumnezeu până când copilul va dezvolta sigur această relația.

Most of all, I'll be here to teach you about God. He loves you. He protects you. He and His angels are always watching over you.

Aici puteți citi cartea în format PDF.


Activitatea cu care vom începe noi luni va fi una de observare a unor imagini cu mame de pe întreg globul pământesc, după care Ecaterina va trebui să sorteze imaginile pe continente. Practic fiecare imagine are în partea dreaptă jos imaginea continentului căreia îi aparține cuplul mamă-copil.

În felul acesta reluăm denumirea continentelor și observăm diferențele și asemănările dintre culturi (culoarea pielii, îmbrăcăminte, mod de purtare a copiilor).


Aici se găsesc cartonașele cu mama și copilul.

Pe urmă vom realiza un joc de rol în care Ecaterina va fi mămica. Vom folosi păpusile și vănița ei pentru a spăla păpușile și a le îmbrăca după baie. Chiar zilele trecute a răscolit o plasă cu hăinuțe de bebeluș (ale ei și ale lui Iustin), așa că mă gândesc să folosim scutec de unică folosință și hăinuțele lor de bebeluși pentru activitatea asta practică.

2. Marți voi repeta cu amândoi cântecelul I love mommy.

E un cântec foarte simplu care poate fi învățat și de cei de 2 ani. Pe linia melodică Frate Iacob/Frere Jacque adăugați versurile:

I love mommy

I love mommy

Yes I do

Yes I do

And my mommy loves me

And my mommy loves me

Loves me too

Loves me too.

Un alt cântec ușor de învățat este cel de mai jos:

Se vor juca amândoi cu cartonașe cu animale și vor realiza perechi de animale (mama-puiul).

La activitatea asta dacă aveți și figurine cu animale mamă și pui e și mai bine. Noi nu avem așa că rămânem doar la cartonașe.

Cartonașele se pot descărca de aici.

Sau puteți folosi cartonașele de la editura Gama Familii de animale și să realizați perechile mamă-pui.



(sursă fotografie Fun Parenting)


Noi vom realiza și o felicitare pentru bunicuțe din amprentele copiilor, după modelul de mai jos. Cred că e adorabilă și cred că bunicuțele se vor bucura să primească asta în poștă de 8 Martie.


(sursă fotografie A little pinch of perfect)

3. Miercuri vom face o activitate matematică cu pioni de lemn.

Ai noștri nu știu de unde i-am luat, nu mai găsesc sursa, sunt din lemn, natur și au două forme, unii au corpul conic, alții ceva mai rotunjit. Parcă ar fi tătici și mămici, după formă. Aici e o sursă cu pioni colorați, dacă doriți să luați:

Voi folosi cardurile Montessori cu numere, cele din setul de mai jos. Fiecare cartonaș are un număr cu suprafață rugoasă și cercuri unde poți plasa diferite obiecte mici sau cercuri colorate pentru a învăța numărarea.

Noi vom folosi pionii de lemn, care vor fi mămici (cei rotunjiți) și copii (cei mai supli) și vom număra cu ei.

De aici puteți achiziționa kitul.

Apoi folosind planșele de aici, vor modela cu plastilină chipul/corpul mamei/bunicii, cui vor dori ei.

(sursă fotografie Picklebums)

4. Joi va fi o zi de artă și muzică.

Vom lucra cu cartonașe cu picturi celebre (mamă-copil), le vor asocia și voi discuta doar cu Ecaterina (4 ani și 4 luni) despre fiecare în parte, adresându-i întrebări cu privire la starea pe care i-o dă fiecare tablou, cu privire la ce fac personajele din tablou.

Cartonașele se pot descărca gratis de aici. Eu le-am laminat pentru durabilitate.


Vreau foarte mult să o inițiez pe Ecaterina în a avea o perspectivă interdisciplinară. Știu că sună pretențios, dar de fapt e ceva incredibil de simplu. Vreau să o ajut să înțeleagă că anumite lucruri (picturi, cântece, poezii, povești etc) ne transmit nouă, celor care le privim/ascultăm, o anumită stare de spirit. Unele ne transmit bucurie, veselie, altele tristețe. Arta și natura au puterea asta de a influența. Vreau să o ajut să fie conștientă de starea pe care ele i-o transmit, iar pe urmă, după ce a numit starea, vreau să îi propun să o asocieze unui cântec/unei melodii. În sensul asta voi pregăti o listă cu melodii.


Înainte de a-i cere ei să facă asocierea asta, i-o voi exemplifica eu.

Poate că într-o altă postare voi explica pe larg tipul acesta de activitate.


5. Vineri


Ziua aceasta am dedicat-o mamelor sfinte: Maicii Domnului și Sfintei Ana, mama Maicii Domnului.

Îi voi citi Ecaterinei din cartea Maica Milostivirii. Viața Maicii Domnului pentru copii de Brândușa Vrânceanu. În aceasta carte viata Maicii Domnului, Maica Milostivirii, e impletită cu povestea înduioșătoare a vietii Noricăi si Radei, doua fetite orfane care au crescut împreună la orfelinatul "Maica Milostivirii", de la "manastirea de peste munti". Cartea include CD mp3 cu povestea în lectura autoarei. Ideea orfelinatului "Maica Milostivirii", de la "manastirea de peste munti" este inspirata de realitatea din perioada interbelica, de la Manastirea Bistrita, Valcea. Aici a functionat, in acea perioada, orfelinatul "Acoperamantul Maici Domnului", cel mai mare si mai bine organizat orfelinat de fete din tara, sub indrumarea plina de jertfelnica si inteleapta dragoste a Maicilor Olga si Teodosia Gologan (Mama Olga si Mama Sia).


Pe lângă faptul că Ecaterina va afla parcursul vieții Maicii lui Dumnezeu, va afla și despre faptul că ea este MAMĂ a tuturor, nu doar a lui Hristos. Și cu precădere, e mamă pentru copiii rămași fără mamă. Îmi doresc să înțeleagă că Maicii i se poate adresa ca mie, ca unei mame care o ascultă, o iubește și o ocrotește mereu. Îmi doresc să înțeleagă că deși sunt situații în viață în care pare că ești singur ( cum par Norica și Rada din poveste), de fapt ești mereu însoțit de dragostea Maicii Domnului și de ocrotirea ei.

(autor fotografie Alexandra Grigore)

(autor fotografie Alexandra Grigore)

După lectură voi încerca să realizez o activitate cu Ecaterina inspirată de cartea lui Elizabeth White profesor și director de școală Montessori cu peste 25 de ani experiență, mamă ortodoxă a trei băieți și utoare de materiale didactice, planuri de învățământ și programe de studii pentru departamentul de Educație Religioasă despre care am scris aici.

Noi vom încerca să facem unul/două cartonașe cu o rugăciune de mulțumire către Maica Domnului pentru un lucru important pe care l-am primit în ziua aceea, fie că e vorba că suntem recunoscători pentru că ne avem unii pe alții (fetițele din poveste nu mai aveau bucuria de a avea părinții cu ele), fie pentru faptul că suntem sănătoși, fie pentru faptul că ne putem bucura de căldura unei locuințe sau orice i-ar mai putea trece prin cap Ecaterinei.




Apoi va rezolva un puzzle cu icoana Maicii Domnului.

Vă puteți crea singuri puzzle-uri folosind o imagine imprimata si lipită pe bețe de lemn, după modelul celor de aici.

bottom of page