Animalele pe timpul iernii. Păsările (1)
Anul acesta am început cu studiul animalelor pe timpul iernii. Am ales titlul acesta, pentru că am dorit să includ atât animalele care hibernează, cât și cele care sunt în repausul de iarnă, dar și păsările care iernează la noi. Nu am dorit să fac tema migrării subiect principal, pentru că migrarea are loc toamna, nu iarna, în schimb am pomenit de faptul că unele păsări au migrat și altele au rămas, iar noi vom citi despre cele care au rămas.
Planificarea o puteți descărca de aici.
Puteți folosi această planificare acasă sau la clasă.
NU AVEȚI VOIE să 0 : postați pe grupuri FACEBOOK
postați pe bloguri/pagini personale
expediați pe email/messenger altora
vindeți.
Dacă doriți ca și alții să poată beneficia de planificare și idei de activițăți, recomandări de carte și jucării educative, VĂ ROG DAȚI SHARE LA ÎNTREGA POSTARE.
Nerespectarea acestei condiții încălcă drepturile de autor.
Cărțile folosite de noi:
(click pe titlu cărții pentru magazinul online)
1. În mijlocul naturii. Descoperă cele patru anotimpuri de Susanne Riha, publicată la editura Univers Eniclopedic Junior
2. Vino cu noi în pădure! Animalele și plantele de-a lungul anului de Susanne Riha, publicată la editura Univers Eniclopedic Junior
3. Minunata lume a păsărilor de Susanne Riha, publicată la editura Univers Eniclopedic Junior
4. Mica Enciclopedie. Păsări din grădină și cîntecele lor publicată la editura Aramis. Carte cu informații scurte despre păsările din grădină și panou cu 12 butoane cu suntele păsărilor prezentate. Paginile sunt cartonate, deci se pot răsfoi și de copii mai mici de 2 ani.
5. Enciclopedie complet ilustrată. Păsăriile lumii publicată la editura Aquila
6. The little book of night-time animal sounds, Fine Feather Press Ltd. Carte cu informații scurte despre animalele de noapte și panou cu 12 butoane cu suntele animalelor prezentate. Paginile sunt cartonate, deci se pot răsfoi și de copii mai mici de 2 ani.
7. Wildlife of the world, editura DK sau varianta tradusă Animalele sălbatice. Enciclopedie ilustrată, publicată la editura Litera
9. Sounds of the wild, Jan Pedersen. O carte cu informații detaliate cu privire la animalele de pe fiecare continent și un panou cu peste 120 de sunete ale animalelor prezentate. O carte fantastică ce i-a fermecat pe micuții mei (3 ani jumate si 1 an jumate aveau când am cumpărat-o) și care a fost răsfoită zilnic vreme de 4 luni.
10. O zi de iarnă, Christina Butler, publicată la editura InfoDAR
11. Little Honey Bear and the Smiley Moon, Tim Warnes, publicată la Little Tiger Press, se găsește la magazinul editurii Univers Enciclopedic Junior.
12. O noapte cu ninsoare, Christina Butler, publicată la editura InfoDAR
13. Mănușa, Jan Brett, apărută la editura Arthur.
14. Winter is coming, Jim LaMarche.
15. Listen to the birds, Ana Gerhard. Carte cu CD cu o prezentare făcută de Camelia aici. O altă carte de Ana Gerhard am postat-o aici.
Alte cărți:
(click pe denumire pentru magazinul online)
1. All about animals in winter, Martha Rustand
2. Over and under the snow, Kate Messner
3. When Winter Comes, by Pearl Neuman
5. Animals in winter, (Let's-Read-And-Find-Out Science: Stage 1).
6. The Big Snow, by Berta and Elmer Hader
7. Hibernation station, Michelle Meadows
8. Hibernation (Patterns in Nature series), Margaret Hall
9. In the Snow: Who’s Been Here? by Lindsay Barrett George
1. Luni
Am început cu o recapitulare a anotimpului (pentru Iustin - 2 ani 3 luni) și a lunilor de iarnă (pentru Ecaterina - 4 ani si 1 lună). Am condus discuția spre temperatura de afară, tipul de îmbrăcăminte corespunzător și necesitatea alegerii acestuia. I-am întrebat pe amândoi de unde știu ei că este iarna, Iustin a strigat Dinge! (Ninge), iar Ecaterina în același timp mi-a arătat ninsoarea scuturând din degețele.
Am luat cartea În mijlocul naturii. Descoperă cele patru anotimpuri de Susanne Riha, publicată la editura Univers Eniclopedic Junior și am deschis-o la capitolul Iarna. Împreună am observat în ilustrații schimbările pe care le aduce anotimpul asupra naturii și vieții animalelor.
Am încercat să sintetizez cât mai mult informațiile din carte și să mă limitez pentru prima zi la o prezentare de ansamblu, la o simplă observare a animalelor.
Am deschis și cartea Vino cu noi în pădure! Animalele și plantele de-a lungul anului de Susanne Riha, publicată la editura Univers Eniclopedic Junior pentru a observa ce fac animalele iarna, cum stau ascunse în pământ, bârlog, cuiburi, trunchiuri de copaci.
Cartea Minunata lume a păsărilor de Susanne Riha, publicată la editura Univers Eniclopedic Junior ne-a ajutat să înțelegem mai bine unde migrează păsările în anotimpul rece, cum sunt hrănite păsările iarna de oameni.
E adevărat că s-a cam plictisit ascultând toate informațiile, deși eu le-am sintetizat în maxim 5 propoziții și am încercat să-i mențin interesul invitând-o să observe diferite lucruri în cărți.
I-am propus repede să ajutăm și noi pițigoii care tot vin pe via noastră și să le facem ceva de mâncare, pentru că iarna păsările găsesc greu de mâncare. Așa că am mers în bucătărie, am scos un borcan de untură, semințe de toate felurile, conuri de brad, linguri, ziare pentru acoperit masa și ne-am pus toți trei pe mânjit conuri de brad cu untură. Am amestecat semințele și le-am împrăștiat pe ziar, după care am rulat conurile prin semințe. S-au distrat grozav mânjindu-se cu untură.
Conurile le-am legat cu ața de vie și de crengile unui copăcel din curte și am avut și bucuria a doua zi să vedem un pițigoi ciugulindu-l.
Am ales pe urmă o activitate senzorială: o tăviță cu făină albă, piciorușe de păsări din sârmă plușată - ideea mea de creat urme în zăpadă. S-au jucat cu piciorușele, care au devenit picioarele mamei pasăre și picioarele puiului, după care li s-a părut foarte distractiv să împrăștie făina pe masă și pe jos. Mie nu mi s-a mai părut distractiv.
2. Marți
Am continuat lecția axându-ne pe păsări. Am folosit tot cartea Minunata lume a păsărilor de Susanne Riha, i-am reamintit că migrare înseamnă plecarea în alte țări sau continente mai calde. Am observat în carte că sunt păsări care migrează până în Africa. (Ecaterina e familiarizată cu continentele și în special cu Africa despre care a învățat și aici).
Am vrut de data asta să vedem exact cum se numesc păsările care rămân, cel puțin 4 -5 dintre ele, voiam cu ocazia asta să văd ce păsări își amintește Ecaterina și poate să prezint una-două pe care nu le știe.
Recunoscuse pițigoiul albastru și pițigioul mare, mierla și porumbelul, i-am reamintit vrăbiuța, apoi am pomenit de florinte și sticlete. Și ca să nu rămânem doar la partea vizuală, am luat cartea Mica Enciclopedie. Păsări din grădină și cîntecele lor publicată la editura Aramis. Audiția a mers pe repede înainte, pentru că intersul Ecaterinei nici azi nu era foarte stârnit.
Așa că am pus CD-ul Anei Gerhard Listen to the birds, i-am spus că Vivaldi a compus un cântec inspirat de cântecul sticletelui și că noi îl vom asculta și am întrebat-o dacă în timpul asta i-ar plăcea să refacă puzzle-ul anatomia păsării, un puzzle stratificat.
Următoarea postare va fi tot despre animalele în timpul iernii, dar ne vom focaliza atenția pe arici și bursuc.