Tematică marină (3) Amazing water. An introduction to classical music
Cartea despre care am să vă scriu face parte dintr-o serie de trei, fiind ultima publicată în 2016 în Spania. Autoarea cărții Ana Gerhard vine cu o idee nemaipomenită, aceea de a-i introduce pe micii cititori în lumea muzicii clasice (nimic nou până aici?) creând un ghid muzical tematic.
Temă celei de-a treia cărții este apa, apa în toată spendoarea ei, în toate formele ei (picături, izvoare, râuri, mări, cascade) și cu toate mișcarile ei. Apa devine o sursă de inspirație pentru compozitori precum Liszt, Fernando Sor, Claude Debussy, Maurice Ravel, Beethoven, Bach șamd, iar piesele lor muzicale sunt adunate de autoare în această carte împodobită cu ilustrații de Margarita Sada.
Am așteptat-o cu nerăbdare să ajungă la noi și Slavă Domnului! că s-a nimerit să vină acum când noi studiem tematica marină. Singurul domeniu pe care nu îl puteam valorifica cu idei de activități pe tematica marină era muzica, pentru faptul că nu găsisem încă moduri în care pot integra muzica în tematică marină. Dar cartea asta m-a scos din impas; nu este doar despre apă și formele ei, ci și despre pești și animale marine.
Ce conține cartea cu CD?
Cd -ul conține bucăți muzicale din poeme simfonice, simfonii, cantate, arii simfonice, suite simfonice, sonate, toate inspirate de râuri (The Moldau - Bedrich Smetana), de izvoare (Scene by the brook - Beethoven), de canalele venețiene și de gondolieri (Barcarolle - Offenbach, Gondoliers Song - Liszt), de frământarea mării (Agitated by two winds - Vivaldi), de naufragii (Scheherazade - Nikolai Rimsky- Korakov), de furtuni pe mare (Jonas - Giacomo Carissimi), de cântece de balene (Sea Nocturne - George Crumb), de jocurile valurilor (Play of the waves - Debussy), de pescari (Setting out to fish - Silvestre Revueltas), de pești (The trout - Schubert), de picăturile apei (The drop of water - Fernando Sor).
Cartea conține ilustrații inspirate din piesele muzicale, note explicative în legătură cu bucățile muzicale incluse pe Cd și sursele lor culturale (pentru unele), un ghid de ascultare a Cd-ului (Spre exemplu cantata extrasă din Christ our Lord came to the Jordan - Bach reconstituie povestea Botezului lui Iisus. Piesa este începută de un violoncel care cântă repetitiv pasaje de note care coboară rapid pentru a representa momentul în care Sfântul Ioan toarnă apa), prezentări ale compozitorilor, glosar de termeni muzicali și un tabel cronologic cu compozitori și curentele cultural-muzicale (baroque, classical, romantic, 20th century). Autoare a inclus compozitori din fiecare curent.
Cartea este recomandată pentru 8 ani până la 88 de ani (hi hi), însă CD-ul poate fi ascultat de când copilașul e în burtică. În plus, nu spune nimeni că pentru astfel de cărți, activitățile nu pot fi adaptate în funcție de vârsta lor.
Cum folosim cartea noi cartea pentru 3 ani?
Întâi am pornit de la o discuție cu Ecaterina, întrebând-o ce face ea când e bucuroasă. Răspunzându-mi că dansează, am dus discuția mai departe explicându-i că există oameni care atunci când au diferite stări sufletești compun muzică. I-am mai spus că diferitele lucruri pe care le vedem ne pot inspira să compunem muzică, să pictăm, să scriem. Și apa este o astfel de sursă de inspirație; felul în care ea picură, felul în care se leagănă valurile, felul în care ea curge sau cu se zbuciumă când e furtună. I-am explicat că vom asculta muzică inspirată de apă, muzică compusă de diverși compozitori pe care ea îi cunoaște.
În timp ce ascultam CD-ul, urmăream pe carte ilustrațiile și pentru fiecare bucată muzicală încercam să îi explic felul cum muzica imită jocul apei. Pentru The Moldau am încercat să o fac atentă la asemănarea dintre curgerea apei și "curgerea notelor", pentru Sea-Nocturne am făcut altceva: i-am pus din nou pe youtube un cântec de balene, apoi am pus-o să asculte bucata muzicală de pe CD care imită cântecul balenelor, pentru ca ea să poată observa similitudinile.
Cred că astfel de momente trebuie alese cu grijă, trebuie urmărită starea copilului înainte de a începe o astfel de activitate; la noi nu a funcționat foarte bine activitatea din cauza că nu am ales bine ziua și momentul, dar cu siguranță o voi relua.
Pentru data viitoare pregătesc o altă carte pentru tematica marină.
Adina