Forest schooling. Scoala din padure
Din curriculum nostru face parte și forest schooling, nature schooling, wild schooling, adică învățarea dirijată, dar cel mai des, spontană care are loc în pădure/natură.
De două săptămâni jumătate, adică chiar de la începutul lui martie, tati a început să meargă zilnic la pădure să recolteze sevă de mesteacăn. Au mers și copiii de fiecare dată cu el, eu abia ieri prima dată. Și deși era gândită ca o ieșire de a mă destinde puțin, pentru că eram cu nervii în tavan de la tornadele astea două mici, am profitat și iar am gândit să ne folosim de ieșire și să le mai arăt câte una, alta copiilor.
Cât tati a adunat seva de la mesteceni, le-am propus copiilor să își construiască un cort din crengi - ca o tehnică de supraviețuire dacă te prinde noaptea în pădure. I-am ajutat și eu cu cele mai mari. Le-am explicat că pot acoperi crengile uscate fie cu alte crengi cu frunze (dacă există, primăvara în martie nu este nimic de felul acesta), fie cu alte crenguțe sau dacă ai echipament, cu o folie, pentru a împiedica aerul cald să iasă sau ploaia să intre.
Dacă sunteți curioși cum adună tati seva de mesteacăn:
- face o gaură de 1 1/2cm, maxim 2 cm în trunchiul mestecenilor mai groși. Și-a făcut un burghiu de mână cu care lucrează.
- așteaptă să vadă dacă picură ceva. Și de regulă imediat începe să picure seva
- pune un furtun subțire în gaură și atașează o sticlă/bidon (un bidon stă mai bine, sticla o răstoarnă vântul)
- vine peste 1 zi să recolteze seva. De obicei adună intre 1/2 litru și 2 litri.
Când și cum se recoltează?
Seva de mesteacăn se recoltează în a doua jumătate a lunii martie, înainte de pornirea în vegetație a arborilor și de umflarea mugurilor. Momentul exact diferă de la an la an, în funcție de încălzirea timpului. La aproximativ 50 cm deasupra solului se face cu un burghiu un orificiu de 0,5-1,0 cm diametru și adânc de 3-4 cm. În orificiu se introduce o conductă de colectare de același diametru ori se pot folosi soluții tipice pentru înnădirea conductelor flexibile. Important este să se obțină o etanșeizare cât mai bună între orificiu și conducta de colectare. Celălalt capăt al condutei se introduce într-un vas de colectare. Nu vă mai rămâne decât să fiți impresionați de volumul mare al recoltei! Perioada de colectare durează aproximativ o lună. Important! După încheierea colectării, bateți un cep în orificiul rămas prin retragerea conductei, pentru a opri scurgerile de sevă, a preveni îmbolnăvirea arborelui și a favoriza cicatrizarea. (Înfigerea unei bucăți de ramură cu același diametru e suficient.) Procedura de extragere a sevei din arborii de mesteacăn nu dăunează sănătății acestora.
Cum se păstrează seva de mesteacăn?
În stare proaspătă, o persoană poate consuma până la 1 litru pe zi, în 3 reprize. Păstrată la frigider, seva proaspăt recoltată începe să fermenteze după 3-5 zile, dar poate fi consumată în continuare, până gustul devine dezagreabil. Pentru o păstrare mai îndelungată, seva trebuie pasteurizată și turnată apoi în recipiente sterile, ermetice. Dacă seva este redusă la stadiul de sirop (se arată mai sus cum) și siropul se toarnă în sticle sterilizate apoi la cuptor sau bain-marie (cum se procedează cu dulceața și alte conserve), rezistă un timp îndelungat. În acest mod se distruge o parte din vitamina C, însă celelalte principii rămân intacte.
Efecte terapeutice
Seva de mesteacăn este o băutură pură, bogată în minerale, „fabricată” de mesteacăn. Seva de mesteacăn cunoaște o mulțime de utilizări terapeutice, dintre care enumerăm: este un puternic diuretic, favorizând eliminarea acidului uric și a colesterolului; în Marea Britanie seva de mesteacăn se consumă pentru efectele sale tonice și antireumatice. Proaspătă, se administrează chiar și copiilor nou-născuți. are proprietăți energetice, nutritive, mineralizante, antialergice, antiinflamatoare; stimulează fertilitatea; curele de 15 zile, urmate de 45 zile pauză, au efecte notabile asupra sănătății și a stării generale a organismului; poate fi folosită la clătirea părului, favorizându-i creșterea, conferindu-i strălucire și întărindu-l.
Eu, în schimb, am adunat urzici, numai bune și micuțe și am făcut un piure de urzici. Sunt preferatele mele de când eram copil și nu mă satur deloc de ele.