Carti de toamna (2)
Anul trecut am facut o lista cu carti ce au sau ating subiectul Toamna.
Articolul cu aceasta lista se poate citi aici.
Anul acesta am realizat o lista noua, cu ALTE carti despre toamna pe care le-am gasit intre timp in librarii sau pe care le-am omis din uitare data trecuta.
Cartile nu sunt neaparat noi pe piata, doar ca eu le-am descoperit pe parcursul anului acesta.
1. Fall leaves scrisa de Loretta Holland si ilustrata de Elly MacKay a aparut prin 2014 la editura HMH Books for Young Readers si este dedicata copiilor cu varste intre 4 si 7 ani, insa se poate folosi de la gradinita pana la clasa a treia. Cartea are coperti cartonate, 32 pagini, iar hartia de calitate superioara.
Ce este original si mai neobisnuit si frumos la aceasta carte e faptul ca ilustratiile nu sunt doar desenate/pictate si sunt un colaj 3D care a fost ulterior forografiat si transformat in carte.
Colajele lui Elly MacKay sunt printre preferatele mele: au un nimb cald, sunt aerisite, pastelate, luminoase, magice, vibreaza si te fac sa visezi si sa-ti doresti sa intri in carte.
Informatiile din carte sunt mai degraba cu caracter informational, stiintific; texte scurte si clare care ajuta copiii sa inteleaga transformarile la care este supusa natura la venirea toamnei, dar si pe intreaga ei durata. Personal as fi preferat un text pe masura, la fel de poetic si luminos, o poveste magica descriind o lume a copilariei.
Titlul si textul cartii au jocuri de cuvinte, fiecare titlul al fiecarei pagini contine fie cuvantul fall (care se traduce atat prin toamna, cat si prin verbul cade), fie leaves (care se traduce prin frunze, dar si prin verbul pleaca): Birds leave, Leaves Twist, Fall leaves. Sub fiecare din aceste titluri aflam informatii despre schimbarea adusa naturii. De exemplu: la pagina Leaves Fall aflam de ce frunzele isi schimba culoare; la pagina Leaves leave aflam ce se intampla cu crengile odata ce frunzele cad pe pamant.
Una peste alta textul e foarte potrivit daca alegeti sa discutati cu copiii despre schimbarile provocate de venirea toamnei.
2. Wild Child (Mother Earth's children) scrisa de Lynn Plourde si minunat ilustrata de Greg Couch a aparut pentru prima data in 1999 in varianta brosata (coperti moi) la editura Alladin. Face parte dintr-o colectie de patru carti, fiecare destinata cate unui anotimp.
O carte de citit inainte de culcare, dar nu numai.
Toamna si Pamantul devin pesonaje umane in poveste; Mama Pamant incearca sa isi culce copilasul, dar acesta nu e chiar pregatit pentru somn. Toamna ii cere pe rand mamei mancare, iar mama face merele, dovleci, nucile si castanele sa se coaca inainte de a-i oferi o gustare Toamnei; apoi copilul cere pijamaje, iar mama coloreaza frunzele si copacii in galben, auriu, portocaliu, rosiatic si maroniu: copilul cere un cantec, un sarut, o imbratisare - toti acesti pasi ce reflecta rutina de seara a unei familii insa redate intr-o maniera poetica, plina de umor, cu onomatopee si rime.
"Time for bed," Mother Earth said. "Not for a while," said her wild child. "A song, first. I need a song to play in my head before going to bed "So Mother Earth gave her child a song… Crinkle, crackle, leaves snapple. Chutter, chatter, chipmunks patter. Flap, flitter, birds twitter, Skitter, scatter, acorns splatter. And such was the song, to play in her head.
In ceea ce priveste ilustratiile, cartea este un prilej nemaipomenit de a discuta cu cci mici despre metamorfoza: Mama Pamant este intruchipata fie din campurile arate, fie din stancile ce stajuiesc cascada.
3. Autumn de Gerda Muller, editura Floris Books, UK
Cartea face parte dintr-o serie de patru carti dedicate fiecarui anotimp; cartile vin in varianta board book, adica integral cartonata, fara text, potrivita si pentru bebelusi si pentru copii de gradinita.
Cartea ilustreaza peisaje familiare de toamna: frunze cazatoare, rafale de vant ce ridica zmee, ploi, copii ce merg la scoala.
What we love about them (cartile Gerdei Muller):
Incredibly beautiful, realistic and detailed illustrations giving children wealth of information about world around them
The stories are always about children’s interaction with nature — walking and playing in the forest, gardening and so on
Her numerous books on seasons beautifully present to children the seasonal changes that take place around them, what to look for and fun activities each season has to offer
Books also teach children about friendship and family (sursa textului Maria Arefievna)
(sursa fotografie Maria Arefievna)
4. A year around the great oak - Gerda Muller, Floris Books, UK
5. A year in our new garden - Gerda Muller, Floris Books, UK
Ambele carti urmaresc viata familiei Anei si lui Benjamin de-a lungul unui an intreg. Impresii despre carti si fotografii din interior puteti vedea in linkul de sub imaginea cartilor.
(sursa fotografie Maria Arefievna)
6. Leaf Man de Lois Ehlert
Cu ilustratii realizate din frunze reale si cu decupaje din frunze pe fiecare pagina ce redau perspective superbe ale unor peisaje de toamna, Leaf Man este o carte unicat, jucausa care celebreaza natura si jocurile pline de creativitate ale copiilor.
7. O zi ploioasa de M. Christina Butler, aparuta la InfoDar. Va recomand sa o achizitionati repede daca va place, pentru ca editura s-a desfintat si mai exista numai cateva exemplare pe piata.
Cartea face parte dintr-o serie de carti ce il au Micul Arici ca personaj principal, pe deasupra cartile au insertii textile, de regula caciulita Ariciului si paturica lui sunt din catifea rosie moale si cei mici o pot atinge; prilej de experienta senzoriala.
8. Fruhling, Sommer, Herbst und Winter de Ali Mitgutsch. O carte de cautare cu anotimpuri, cartonata integral si de dimensiuni mari, A3 cred.
9. Poveste de toamna de Jill Barklem a fost publicata in 2017 la editura Cartier, Republica Moldova. Face parte din seria de carti Desisul de Muri si are 8 carti in serie, primele 4 avand titluri precum: Primavara, Vara, Toamna, Iarna, celelalte - aventuri ale soriceilor.
Noi avem si varianta acestor carti in limba engleza si ne place foarte mult!
10. Copiii padurii de Elsa Beskow si aparuta la editura Cartea Copiilor.
"Chiar dacă nu i-a văzut nimeni până acum, în păduri trăiesc, fără îndoială, alături de zâne, și numeroase familii de spiriduși. Așa se spune în povești. Iar spiridușii, firește, au și ei copii. Ce fac ei toată ziua? Aleargă, se ascund, sar, strigă, se joacă în apă sau cu pietre și bețe — dar se duc și la școala din pădure, alături de toți puii de animale, își ajută părinții la strânsul proviziilor pentru la iarnă, se ajută între ei sau pe alte viețuitoare. După care aleargă, se ascund, sar, strigă..." (sursa text editura Cartea Copiilor)
11. Bach si orga fermecata de Cristina Andone, editura Adevarul, 2012.
Varianta aceasta de carte nu mai exista pe piata, dar a fost reeditata si arata acum si mai bine. O gasiti aici.
Un volum nou ce completeaza colectia binecunoscuta a Cristinei Andone, Povesti din Padurea Muzicala.
Colectia Povesti din Padurea Muzicala reprezinta o serie de povesti pentru copii scrise de Cristina Andone, ale caror personaje principale sunt cei mai mari compozitori ai lumii. Cartile, original ilustrate de Adriana Gheorghe, Sebastian Oprita si Thea Olteanu, ii vor „imprieteni” pe copii cu muzica clasica, oferindu-le, intr-un mod accesibil, informatii esentiale pentru cultura lor generala.
De ce am introdus cartea alaturi de alte carti cu tematica de toamna?
Pentru ca are doua povesti ce pot fi citite in acest anotimp, una este despre culegerea roadelor de toamna si cealalta e de fapt o reteta de placinta de măr, care merge ca si activitate practica.
(noua carte)
12. Tales of the mushroom folk, ilustrata de Signe Aspelin, editura Floris Books, UK.
Nu cred ca mai e necesar sa spun ca povestile despre tipurile de ciupercute comestibile sau nu merge de minune cand studiem toamna.
Ciupercutele sunt personificate in regi, doamne si copilasi, batrani uraciosi sau persoane sugubete si glumete. Ce imi place e ca la final exista o lista ce indica acele ciuperci ce pot fi consumate si acelea ce nu pot fi consumate.
13. Was machen wir im Herbst? este o carte cu clapete pentru copii intre 2 si 4 ani care le explica celor mici ce se intampla toamna: de la fenomene meteo la munca din gradina, strangerea recoltei la carnavaluri de sezon.
14. Because of an acorn o carte aparuta la editura The Chronicle Books in 2016 ce contine informatii de natura non-fictionala.
In perioada asta in care adunam din padure multe castane si ghindute, e cel mai potrivit sa inveti despre incoltirea ghindei si nasterea viitoruli copac dintr-o samanta atat de mica.
15. Float de Daniel Miyares este o carte fara text, in intregime creata din ilustratii aparuta la editura Harper Collins in 2015.
A boy's small paper boat and his large imagination fill the pages of this wordless picture book, a modern-day classic from the creator of Pardon Me! that includes endpaper instructions for building a boat of your own. A little boy takes a boat made of newspaper out for a rainy-day adventure. The boy and his boat dance in the downpour and play in the puddles, but when the boy sends his boat floating down a gutter stream, it quickly gets away from him. So of course the little boy goes on the hunt for his beloved boat, and when the rain lets up, he finds himself on a new adventure altogether. This seemingly simply story from Daniel Miyares is enriched with incredible depth and texture that transcend words