top of page

Illumanatomy si Illuminature. Descopera corpul uman si animalele prin lentile colorate


Imi place tare mult cand gasesc articole care contin recenzii/impresii, dar si fotografii ale unor carti pentru copii mai deosebite. Unele carti le descopar singura, navigand librarii online, altele le gasesc pe bloguri de mame si educatori sau pe grupuri Facebook.


Pe parcursul ultimilor doi ani am achizitionat multe carti, unele din ele deosebite si despre acestea as vrea sa va scriu aici pe blog.


Doua carti grozav ilustrate si gandite pe care noi le avem in biblioteca sunt Illuminature si Illumanatomy de Carnovsky (un duo de artisti plastici si designeri din Milano), scrise de Rachel Williams și Katie Davies.


Cartile sunt in format mare, cu pagini de o hartie groasa si calitativa, cu ilustratii in trei culori ce acopera complet paginile.


Illuminature grupeaza animalele pe habitate: sunt prezentate animale din jungla africană (Congo), animale din deșertul australian (Simpson), din intinderea de apa dulce Loch Lomond a Scotiei, animale din Anzi, din taigaua siberiana, din padurea cu arbori Sequoia a Americii de Nord, din marile Weddell si Ross (apartinatoarea Oceanului Antarctic), dar și animale din reciful Apo (Filipine), animale din bazinul râului Gange (India) și de pe câmpiile parcului national Serengeti.


Fiecare capitol, în care sunt prezentate animale din câte un habitat, este împărțit in trei sectiuni:


1. Destination page care include informatii despre habitat: localizare pe harta lumii, tari pe cuprinsul carora de intinde habitatul prezentat, suprafata habitatului, tipuri de animale ce trăiesc acolo.


2. Observation deck este dedicată observarii animalelor, este momentul în care puteți folosi lentilele colorate pentru a observa animalele din acel habitat. Sunt 3 lentile care corespund culorilor ilustratiilor cartii: rosu, albastru si verde si prin care se pot observa lucruri diferite; prin cea rosie se pot vedea animale de zi, prin cea albastra animalele de noapte, iar prin cea verde se observa flora (frunze, copaci, tufisuri).


3. Species Guide este un ghid unde puteti citi informatii despre animalele de zi și cele de noapte ce trăiesc în acel habitat.


Primele două sectiuni contin ilustrații în culorile rosu, albastru si verde, care par cumva suprapuse, amestecate; "transformarea" se petrece atunci cand privesti ilustratiile prin lentilele colorate, atasate cartii. Ultima sectiune are ilustrații în alb și negru, evidențiind astfel animalele de zi de cele nocturne.




Illumanatomy, o carte soră, prezintă de data asta anatomia umană. Folosind aceeași tehnică a suprapunerii unei palete restrânse de culori, cartea înfățișează figuri umane și părți ale corpului. Imaginile par suprapuse și confuze la prima vedere, însă privind prin lentilele atașate cărții poți distinge organe, mușchi, oase redate aidoma celor din cărțile medicale.

Cartea este împărțită pe capitole:

1. Corpul uman - o prezentare generală

2. Capul

3. Ochii și urechile

4. Gura și nasul

5. Inima

6. Coastele și plămânii

7. Abdomenul

8. Dezvoltarea bebelușului în pântece

9. Brațele și mâinile

10. Picioarele

Fiecare capitol are la rândul său trei secțiuni:

1. Part of the Body prezentare generală a unei părți specifice a corpului.


2. X-ray Room este acea secțiune unde se găsesc numai ilustrații prezentând o parte specifică a corpului uman; tot acolo se vor folosi lentilele atașate cărții. Lentilele oferă o experiență unică; privind prin lentilele roșii cititorii vor descoperi scheletul uman, prin cele verzi sistemul muscular, iar prin cele albastre organele și vasele de sânge.

3. Anatomy room conține scurte descrieri privitoare la acele părți ale corpului prezentate în capitolul respectiv și care apar acum în versiuni mai mici și ilustrații alb-negru.

Informații cuprinse in carte sunt concise, vocabularul include denumiri științifice, însă limbajul este unul accesibil.

bottom of page