Listă cu 9 cărţi pentru copii de gimnaziu şi liceu
Am făcut o listă de 9 cărți având mesaje valoroase și frumoase pentru copii mari. Le-am citit și sunt recomandarea mea ca profesor de limba română pentru cei din ciclu gimnazial (unele) și liceal. Sunt grozave și pentru adulți.
Am inclus:
- o descriere (nu toate sunt relizate de mine),
- link cu video (pentru cărțile ecranizate)
- link cu magazin de achiziționare a cărții.
1. De neînvins - Laura Hillenbrand
In copilarie, Louis Zamperini a fost un delincvent incorigibil. In adolescenta, el si-a orientat spiritul rebel spre atletism, descoperindu-si un talent uimitor, care l-a dus la Jocurile Olimpice de la Berlin. Dupa inceperea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, sportivul a devenit aviator. In luna mai a anului 1943, bombardierul sau s-a prabusit in Oceanul Pacific si Zamperini a supravietuit pe o barca de salvare vreme de 47 de zile. A urmat experienta de cosmar a lagarelor japoneze pentru prizonieri de razboi. La limita rezistentei, Zamperini a raspuns disperarii cu ingeniozitate, suferintelor cu speranta, brutalitatilor cu revolta. Soarta lui, triumfatoare si tragica deopotriva, avea sa atarne de firul tot mai subtire al vointei sale.
De neinvins este o marturie de neuitat a rezistentei mintii, corpului si spiritului uman, adusa stralucitor la viata de Laura Hillenbrand.
Ecranizarea cărții:
Magazin: AICI.
2. Întoarcerea acasă - Slavomir Rawicz
Un om cu un destin extraordinar, Slavomir Rawicz, si un bestseller, The Long Walk, tradus in peste 25 de limbi si tiparit in sute de mii de exemplare iata ce va invitam sa descoperiti in paginile acestei carti. Arestat de temutul NKVD in Polonia natala, in 1939, deportat in Siberia, nu departe de Iakutsk, fostul ofiter de cavalerie reuseste sa evadeze din lagar impreuna cu alti sase detinuti. Dupa 12 luni de suferinte si tenacitate, in care au strabatut aproape 6 500 de kilometri prin Siberia, Mongolia, Desertul Gobi, Tibet si au traversat Himalaya, patru dintre ei reusesc sa ajunga in India, realizand poate una dintre cele mai surprinzatoare si mai dramatice calatorii din istorie.
Ecranizarea cărții:
Magazin: AICI
3. Heinrich Harrer - Șapte ani în Tibet
Cunoscut alpinist, austriacul Heinrich Harrer este invitat in 1939 sa participe la o expeditie germana de identificare a unei noi cai de acces pe muntele Nanga Parbat din India. Izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial ii impiedica insa pe membrii expeditiei sa se intoarca in Europa. Transferati dintr-un lagar in altul, ei planuiesc sa evadeze si sa mearga in Tibet. Dintre toti, doar Heinrich Harrer si prietenul sau Peter Aufschnaiter reusesc, dupa o calatorie lunga si epuizanta, sa ajunga in Lhasa, capitala Tibetului, „orasul interzis” in care nici un european nu fusese primit pina atunci. In cei sapte ani petrecuti in Tibet, au invatat limba si au fost definitiv cuceriti de aceasta tara si de locuitorii ei. Heinrich Harrer a devenit chiar prietenul si invatatorul lui Dalai Lama, pe care l-a insotit in India atunci cind Tibetul a fost invadat de China. Fascinantele povesti despre evadarile din lagar si traversarea plina de peripetii a masivului Himalaya, despre viata de zi cu zi in Lhasa si despre oamenii pe care i-a cunoscut se regasesc in cartea sa, care a devenit inca de la aparitie un bestseller, fiind tradusa in peste cincizeci de limbi.
Ecranizarea cărții:
Magazin: AICI.
4. Fuga spre câmpul cu ciori - Savatie Baștovoi
Fuga spre campul cu ciori este povestea unei iubiri zbuciumate dintre un tata propagandist al ateismului stiintific si un fiu monah. Jertfa avraamica este rasturnata: tatal renunta la fiul devenit credincios pentru a ramine fidel ateismului pe care l-a slujit toata viata. Povestea, scrisa la persoana intii, abunda in detalii de mare intimitate si sinceritate, motiv pentru care publicarea ei a devenit posibila doar dupa moartea tatalui.
Cartea apare in aceeasi perioada in care un alt roman semnat Savatie Bastovoi, tratind tema copilariei si a propagandei, Iepurii nu mor, apare la Paris, la prestigioasa editura Jacqueline Chambon (Actes Sud). Cele doua carti nu se intersecteaza, ci doar se completeaza reciproc. Fuga spre campul cu ciori nu este asadar o continuare la Iepurii nu mor, ci mai degraba o carte sora, zugravind impreuna tabloul vietii intr-o lume din care Dumnezeu a fost izgonit.
Fragment:
„Probabil nu exista om care, copil fiind, nu s-a repezit sa prinda o pasare. Copiii cred ca pot prinde pasarile cu mana. Desigur, aceasta este o credinta care se ruineaza cu varsta, cand copiii cresc si li se pare stupid sa se mai avante dupa pasari. Pasarile zboara. Unele zboara putin de tot, parca pentru a te momi sa le urmezi. Se muta la o intinzatura de mina, atat cat sa nu le poti ajunge. Totul pare un joc. Un joc ce s-ar putea prelungi toata viata daca oamenii nu ar imbatrani si pasarile nu ar muri.”
Magazin: AICI.
5. Baiatul cu pijamale in dungi - John Boyne
Aceasta este povestea unui baietel german pe nume Bruno, al carui tata a primit o slujba foarte importanta, ceea ce inseamna ca toata familia trebuie sa se mute departe de oras, intr-un loc ciudat, unde casa lor e singura locuinta adevarata si unde in spatele unor garduri nesfarsite se afla sute, poate mii de oameni imbracati in pijamale in dungi. Bruno se straduieste sa inteleaga ce se intampla in jurul sau. Cititorul banuieste despre ce e vorba, dar bietul Bruno, nu. Porneste asadar sa exploreze imprejurimile si intrezareste un punct care devine o pata si pata, un baiat. Scrisa intr-un limbaj simplu, copilaresc, aceasta carte este mult mai mult decat o poveste pentru copii. Cititorul se va teme de momentul in care Bruno isi va pierde inocenta copilariei si va incepe sa intrezareasca adevarul, dar poate ca lucrurile vor evolua si mai rau si el nu va descoperi deloc adevarul. John Boyne este un scriitor irlandez, nascut la Dublin in 1971. A scris nenumarate carti si povestiri pentru copii. Cartea sa Baiatul cu pijamale in dungi s-a vandut in lumea intreaga in peste 2,5 milioane de exemplare si a fost ecranizata de curand de Miramax.
Ecranizare:
Magazin: AICI.
6. Oscar si Tanti Roz de Eric-Emmanuel Schmitt
Oscar are zece ani şi trăieşte într-un spital. Chiar dacă nimeni nu are curajul să i-o spună în faţă, băiatul, bolnav de leucemie, ştie că va muri, iar războiul lui împotriva tuturor izbucneşte inocent, pătimaş şi deznădăjduit. Singura care-i intră în voie este Tanti Roz, o infirmieră bătrână, neîntrecută în născocit poveşti moderne, adevărate lecţii de viaţă, în care nici binele, nici răul nu sunt absolute şi nimic nu e aşa cum pare la prima vedere. Ea îi dă copilului ideea să trăiască fiecare zi ca şi cum ar fi zece ani şi-l învaţă să-i scrie epistole lui Dumnezeu ca să se simtă mai puţin singur. Cu Tanti Roz pe post de ghid într-o viaţă trăită fast-forward, Oscar parcurge, printre râsete şi lacrimi, itinerarul emoţionant al tuturor vârstelor şi experienţelor umane îmbogăţite de imaginaţia lui, care umple spaţiile albe şi îmbracă realitatea în veşmântul miracolului. Astfel, băiatul ajunge să-şi trăiască adolescenţa alături de prieteni, să se îndrăgostească la tinereţe, să se căsătorească la maturitate cu prima iubire, să o piardă şi, în cele din urmă, să regăsească dragostea la apusul unei vieţi ca o lumânare care arde la ambele capete.
Noi am fost la teatru la Opera din Timişoara când s-a jucat piesa şi vă recomand şi vouă să mergeţi când va fi în oraşul vostru.
AICI e un scurt trailer.
Magazin: AICI.
7. Micul print - Antoine de Saint-Exupery
De 67 de ani, Micul print v-a cucerit sufletele, devenind un mit care a captivat intreaga planeta. Un gen aparte, fiind in acelasi timp si poveste poetico-filosofica si mit initiatic, cartea ne aduce in prim-plan valorile umane, responsabilitate si legatura intre oameni, toleranta si spirit de aventura. Este un titlu accesibil tuturor categoriilor de varsta, o poveste simpla si fermecatoare, spusa intr-un limbaj simplu, dar plin de poezie. O poveste incantatoare despre copilarie, singuratate si prietenie.
Teatru radiofonic:
Magazin: AICI.
8. Nebunul - Savatie Bastovoi
„De la bun inceput, trebuie sa spun ca textul de fata nu este o opera aghiografica, ci un roman scris cu toate uneltele necesare unei proze artistice, inspirat din realitatile consemnate in viata Sfântului Simeon cel Nebun intru Hristos din Edessa.
Actiunea se petrece in Emesa (Homs-ul de astazi), cea mai insemnata cetate a Siriei, in veacul al VI-lea. Personajele sunt calugari, comedianti, prostituate si cersetori, care impreuna oglindesc tabloul societatii bizantine de atunci si totodata surprind framântarile si caderile dintotdeauna ale sufletului omenesc. Cartea e scrisa aproape ca un scenariu de film, pentru a oferi o lectura usoara si captivanta.“
Magazin: AICI.
9. Vama fantomă - Norton Juster
Cuvintele, sentimentele si... Milo sunt devin personaje in cel mai surprinzator – si profund – roman pentru copii din literatura mondiala, o carte-cult iubita de fiecare noua generatie.
De unde provin toate cuvintele din lume? Dar numerele? Cine are dreptul sa piarda timpul? Unde este Realitatea?
Ce sunt Asteptarile? Pana la ce varsta putem merge linistiti cu capul in nori si de la ce varsta coboram cu picioarele pe pamant?
Ecranizarea cărții:
Magazin: AICI.
Va mai urma o nouă postare cu cărţi pentru copii mai mari, pe care abia astept să o împărtăşesc cu voi!!