Introducere în Geografie (1)
Știu că am mai postat până acum de două ori despre lecțiile de geografie făcute de noi, dar toate au fost doar bucăți din planificarea cea mare pe care am reușit să o pun cap la cap zilele astea. Planul era făcut de mult, dar planificările erau împrăștiate peste tot prin caiete, laptop, dosare cu poze și idei.
Acum însă sunt toate puse în ordine și sortate, explicate și pozate, așa cum erau făcute de mult în capul meu, iar acesta este doar începutul. Vor urma planificări și lecții cu Ecaterina pe diferite continente, primul dintre ele Antarctica. De ce Antarctica? Pentru că e iarnă și se asortează :)
Planificările cu descrierea activităților, cu punctarea scopului, punctelor de interes, a achiziționării de limbaj, planificările cu pozele activităților făcute de noi sau adunate vreme de 1 an și jumătate în laptopul meu sunt acum ordonate și sursă de inspirație (clară și coerentă zic eu) pentru cei care doriți să începeți studierea geografiei cu cei mici.
Ceea ce am adunat aici și am pus cap la cap (prezentarea activităților și descrierea lor) este în mare măsură tradus, parafrazat și rezumat de mine din manualul de predare a Geografiei după metoda Montessori, dar nu am pretenții de a fi specializate, ci doar de a fi un ajutor. Eu mult am orbecăit în realizarea unor activități de genul acesta, nu știam care ar fi ordinea, cum se introduc noțiunile, cum se aplică. Și din cauza asta nu am început cu începutul atunci când am făcut prima lecție de geografie cu Ecaterina. Acum după ce am citit mai multe, am navigat pe site-uri și bloguri de educatori Montessori, am adunat mai multe idei și cred că acum înțeleg mai bine cum ar fi trebuit să încep.
Mai exact sunt 3 săptămâni structurate cu teme și subteme, iar forma lor printabilă o puteți descărca gratis: săptămâna 1.
Săptămâna 1
Urmărim introducerea în geografie și explicarea termenului, explicarea conceptului de hartă și activități care presupun cartografierea.
Luni
Geografie. Introducere în Geografie (1)
Materiale didactice: tăviță cu eticheta Geografie, busolă, hartă, recipient cu pământ.
Prezentare: Educatorul și copii se așează pe jos pentru o prezentare frontală. Li se explică copiilor că li se va împărtăși ceva special. Educatorul plasează atunci tăvița de geografie în fața sa și spune: Aceasta este tava de Geografie. După care arată cu degetul eticheta de pe tavă și citește: Geografie. Educatorul explică termenul: Geografia este știința care se ocupă cu studiul oamenilor, al locurilor de pe Pământ și al felului în care Pământul s-a schimbat și se schimbă azi. Fiecare obiect din taviță este folosit pentru a studia oamenii, locurile de pe Pământ și felul în care Pământul s-a schimbat și se schimbă. Se prezintă apoi pe rând recipientul cu pământ, busola și harta. Se ia recipientul cu pământ și educatorul spune: Acest borcan conține pământ. Se ridică borcanul pentru ca toți să poată vedea, se oferă de la un copil la altul după care educatorul repetă definiția geografiei. Se prezintă apoi harta și busola în același fel, oferind explicații cu privire la acestea. Busola este o unealtă importantă în studiul Geografiei. Cu ajutorul ei putem afla direcția în care ne mișcăm. Harta este și ea o unealtă folosită în Geografie. Ea ne ajută să vedem locuri mari îndeaproape.
Punct de interes: Felul în care săgeata busolei se mișcă atunci când este mișcată.
Scop: înțelegerea noțiunii de Geografie ca studiu al oamenilor, formelor de relief, al locurilor din lume și al modului în care Pământul se schimbă.
Achiziționare de limbaj: geografie, busolă, hartă, pământ.
2. Marți
Geografie. Introducere în Geografie (2)
Materiale didactice: tăviță cu eticheta Geografie, coș cu 6-8 imagini ale oamenilor de pe diferite continente, animale, așezări omenești, forme de relief, peisaje.
Prezentare: Educatorul și copii se așează pe jos pentru o prezentare frontală. Li se explică copiilor că li se va împărtăși ceva special. Educatorul plasează atunci tăvița de geografie în fața sa și spune: Aceasta este tava de Geografie. După care arată cu degetul eticheta de pe tavă și citește: Geografie. Educatorul explică termenul: Geografia este știința care se ocupă cu studiul oamenilor, al locurilor de pe Pământ și al felului în care Pământul s-a schimbat și se schimbă azi. Fiecare obiect din taviță este folosit pentru a studia oamenii, locurile de pe Pământ și felul în care Pământul s-a schimbat și se schimbă. Se prezintă apoi pe rând fiecare fotografie din coș, spunând: Fiecare fotografie din coșulețul Geografie prezintă oameni și locuri din lume și cu modul în care se schimbă și s-a schimbat Pământul. În acestă fotografie este o insulă. Insula este un loc care se găsește pe Pământ. Geografia este știința care se ocupă ca studiul al oamenilor și locurilor de pe Pământ și al schimbărilor Pământului. La fel se va face după fiecare fotografie prezentată. După ce cartonașele au fost așezate pe masă/jos, se indică eticheta Geografie și se reia definiția acesteia.
Puncte de interes: Expunerea la diferite forme de relief şi diferite rase de oameni.
Scopul: înțelegerea noțiunii de Geografie ca studiu al oamenilor, formelor de relief, al locurilor din lume și al modului în care Pământul se schimbă.
Achiziționare de limbaj: geografie, nume ale țărilor pe care oamenii din fotografii le reprezintă, denumiri ale diferitelor forme de relief.
3. Miercuri
Geografie. Harta (1)
Materiale didactice: tăvița de Geografie, hartă, manual Montessori de Geografie pentru profesori, tăviță cu nisip/gris/mălai, foaie de control cu simboluri.
Prezentare: Harta – introducere în cartografiere. Se prezintă harta și se oferă definiția ei: Harta o imagine care ne spune o poveste. Hărţile pot face ca locurile mari să pară mici. Harta ne arată nouă cum arată un loc privit de sus. Hărţile au fost desenate mai întâi cu un băţ în nisip. Abia apoi au fost s-a folosit hârtie pentru hărţi. Pe hărți se folosesc simboluri. Simboluri folosite sunt: râu, munte, lac, casă, brazi etc. Se pregătește pe masă o tăviță cu nisip și o foaie aceste simboluri (Harta primitivă). Se prezintă pe rând câte un simbol numindu-l, apoi trasându-l cu degetul pe hartă și mai apoi în tăviță. Aceasta este luna, râul, muntele, bradul. La sfârșitul prezentării, se mișcă ușor tava pentru a șterge simbolurile și se invită copilul să traseze simbolurile în tavă. Se invită copiii să realizeze harta primitivă după modelul dat.
Scopurile: coordonare ochi-mână, concentrare, control, abilitatea de a trasa simboluri, pregătirea pentru scris.
Limbaj: simboluri, desenare, hartă.
Extindere tematică: Se deschide o discuție referitoare la caracteristica hărților de a reprezenta spații mari sub forma unor desene mai mici. Harta spune povestea unui loc.
(sursa fotografie Gift of Curiosity)
4. Joi
Geografie. Harta (2)
Materiale didactice: foaie de hârtie, creion.
Prezentare: Educatorul și copii se așează pe jos pentru o prezentare frontală. Li se explică copiilor că li se va împărtăși ceva special. Se pornește de la reamintirea Hărții Primitive și se anunță crearea hărții unui raft (din încăpere, pregătit în prealabil). Raftul va conține două forme, un ghivechi/vază și două cărți. Îi veți arăta copilului raftul după care urmează să realizați harta. Rugați copilul să vă ajute să înlăturați de pe raft obiectele, apoi așezați pe raft o bucată de hârtie cu dimensiunile exacte cât ale raftului, hârtie pe care ați decupat-o înainte de începerea lecției. Rugați copilul să vă ajute să așezați înapoi obiectele pe raft. Arătați copilului cum să traseze forma obiectelor pe foaie folosind un creion, apoi spuneți: Eu voi face o hartă a raftului acestuia. Acum trasez forna ghiveiciului/cărții. După ce ați trasat un obiect îl veți așeza la o parte pe covor. Procedați astfel și cu celelalte obiecte. Când ați terminat, ridicați foaia de pe raft și spuneți: Aceasta este harta raftului nostru. Aduceți-vă aminte că harta spune o poveste. Harta raftului nostru ne spune o poveste despre obiectele care stau pe el. Arătați formele trasate și numiți obiectele care au fost așezate acolo: Aceasta este forma ghiveciului nostru, aici a stat ghiveciul. Aceasta este forma cărții noastre. Aici a stat cartea. Aceasta este harta raftului nostru, ea ne spune o poveste, ne spune că pe raft noi avem un ghiveci și două cărți. Trebuie să îmi scriu numele pe hartă. Aceasta este harta făcută de mine. Invitați copilul să realizeze harta raftului prezentat sau a unui alt raft.
5. Vineri
Geografie. Harta (3)
Materiale folosite: tăvița de Geografie, hartă, manual Montessori de Geografie pentru profesori, hârtie, creion.
Activități: Reamintiți copilului de harta raftului. Spuneți-i apoi că acum veți realiza harta unei camere/clase. Folosiți o încăpere care e mai simplă. Reamintiți-i copilului ce e harta: Harta este o modalitate de reprezentare în variantă mică a unui spațiu mai mare. Aduceți-vă aminte că harta spune o poveste. Rugați copilul să vă dea o bucată de hârtie (pe care ați pregătit-o în prealabil) și un creion. Întrebați copilul: Bucata aceasta de hârtie este cât podeaua camerei/clasei noastră? Răspunsul va fi nu. Aprobați-l și adăugați: Hârtia e mai mică decât podeaua camerei/clasei noastre. E momentul să-i reamintiți că: Harta poate face ca spațiile mari să pară mici. Mergeți apoi la un raft din încăpere și spuneți: Acesta este un raft și stă lângă perete. Asezați foaia pe jos, sub raft și spuneți: Voi folosi foaia ca ți cum ar fi podeaua camerei. Voi desena locul raftului pe harta camerei noastre. Folosiți apoi o altă piesă de mobilier, cum ar fi un dulap/pat sau o masă. Cînd ați terminat de cartografiat întreaga cameră ridicați foaia și spuneți: Aceasta este harta camerei/clasei noastre. Aduceți-vă aminte că harta spune o poveste. Harta camerei noastre ne spune o poveste despre obiectele care sunt în cameră. Arătați formele trasate și numiți obiectele care au fost așezate acolo: Aceasta este forma raftului nostru, aici a stat raftul. Aceasta este forma mesei noastre. Aici a stat masa. Aceasta este harta camerei noastre, ea ne spune o poveste, ne spune că în cameră noi avem un raft, o masă, un pat. Trebuie să îmi scriu numele pe hartă. Aceasta este harta făcută de mine. Invitați copilul să realizeze harta unei camere/clase.
6. Sâmbătă
Geografie. Harta (3)
Materiale folosite: tăvița de Geografie, hartă, manual Montessori de Geografie pentru profesori, hârtie, creion.
Activități: Reamintiți copilului de harta camerei. Spuneți-i apoi că acum veți realiza harta străzii pe care locuiește. Reamintiți-i copilului ce e harta: Harta este o modalitate de reprezentare în variantă mică a unui spațiu mai mare. Aduceți-vă aminte că harta spune o poveste. Rugați copilul să vă dea o bucată de hârtie (pe care ați pregătit-o în prealabil) și un creion. Ieșiți afară în fața casei/grădiniței. Întrebați copilul: Bucata aceasta de hârtie este la fel de mare cât strada noastră ? Răspunsul va fi nu. Aprobați-l și adăugați: Hârtia e mai mică decât strada noastră. E momentul să-i reamintiți că: Harta poate face ca spațiile mari să pară mici. Așezați hartia pe jos, stați cu fața la stradă și spuneți: Voi folosi foaia ca și cum ar fi drumul străzii. Strada noastră se numește _____.Voi desena locul casei noastre pe harta străzii noastre. Desenați apoi o altă clădire în dreapta casei, apoi în stânga ei și în fața casei. Scrieți cuvintele casa noastră dedesubtul desenului casei și spuneți asta copilului. Apoi indicând strada de pe foaie adăugați: Aceasta este strada noastră. Noi locuim pe strada _____. Voi scrie numele străzii aici. Când ați terminat de cartografiat ridicați foaia și spuneți: Aceasta este harta străzii noastre. Noi locuim pe strada _____. Adu-ți aminte că harta spune o poveste. Harta străzii noastre ne spune o poveste despre clădirile/casele care sunt pe stradă. Arătați formele trasate și numiți clădirile care au fost așezate acolo: Aceasta este forma casei noastre. Aceasta este harta stăzii noastre, ea ne spune o poveste, ne spune că pe stradă noi vedem mai multe clădiri. Trebuie să îmi scriu numele pe hartă. Aceasta este harta făcută de mine. Invitați copilul să realizeze harta străzii.
O carte foarte bună, realizată conform pedagogiei Montessori, pe tematica hărții și a cartografierii este Me on the Map.
Următoarea postare va fi cu tematica celei de-a doua săptămâni.
Sper că vă va folosi planificare, pozele și explicațiile. Dacă aveți sugestii de îmbunătățire a planificării, traducerii sau explcațiilor, vă rog lăsați un comentariu mai jos.
Dacă vă folosesc informațiile publicate în postările mele și doriți să le primiți periodic pe email, vă puteți abona gratis adăugând adresa de email în căsuța Subscribe.