top of page

Animalele pe timpul iernii. Ariciul și ursul (2)


Activitățile incluse în această postare sunt o continuare a postării de aici, iar planificarea acestor activități o puteți descărca de aici.

Puteți folosi această planificare acasă sau la clasă.

NU AVEȚI VOIE să 0 : postați pe grupuri FACEBOOK

postați pe bloguri/pagini personale

expediați pe email/messenger altora

vindeți.

Dacă doriți ca și prietenii/colegii să poată beneficia de planificare și idei de activități, recomandări de carte și jucării educative, VĂ ROG DAȚI SHARE LA ÎNTREGA POSTARE.

Nerespectarea acestei condiții încălcă drepturile de autor.

Cărțile folosite de noi:

1. În mijlocul naturii. Descoperă cele patru anotimpuri de Susanne Riha, publicată la editura Univers Eniclopedic Junior

2. Vino cu noi în pădure! Animalele și plantele de-a lungul anului de Susanne Riha, publicată la editura Univers Eniclopedic Junior

3. The little book of night-time animal sounds, Fine Feather Press Ltd. Carte cu informații scurte despre animalele de noapte și panou cu 12 butoane cu suntele animalelor prezentate. Paginile sunt cartonate, deci se pot răsfoi și de copii mai mici de 2 ani.

4. When will it snow? de Katryn White, editura Little Tiger Press

5. Wildlife of the world, editura DK sau varianta tradusă Animalele sălbatice. Enciclopedie ilustrată, publicată la editura Litera

6. Animalele. Ghid vizual complet al lumii sălbatice, ed. Rao

7. Sounds of the wild, Jan Pedersen. O carte cu informații detaliate cu privire la animalele de pe fiecare continent și un panou cu peste 120 de sunete ale animalelor prezentate. O carte fantastică ce i-a fermecat pe micuții mei (3 ani jumate si 1 an jumate aveau când am cumpărat-o) și care a fost răsfoită zilnic vreme de 4 luni.

7. O zi de iarnă, Christina Butler, publicată la editura InfoDAR

8. Little Honey Bear and the Smiley Moon, Tim Warnes, publicată la Little Tiger Press, se găsește la magazinul editurii Univers Enciclopedic Junior.

9. O noapte cu ninsoare, Christina Butler, publicată la editura InfoDAR

10. Mănușa, Jan Brett, apărută la editura Arthur.

11. Winter is coming, Jim LaMarche.

12. Bears, editura Usborne

Alte cărți pe tematică:

1. All about animals in winter, Martha Rustand

2. Over and under the snow, Kate Messner

3. When Winter Comes, by Pearl Neuman

4. The Magic School Bus Sleeps for the Winter

5. Animals in winter, (Let's-Read-And-Find-Out Science: Stage 1)

6. The Big Snow, by Berta and Elmer Hader

7. Hibernation station, Michelle Meadows

8. Hibernation (Patterns in Nature series), Margaret Hall

9. In the Snow: Who’s Been Here? by Lindsay Barrett George

Raftul tematic: Animalele pe timpul iernii

3. Miercuri

Am reluat cartea În mijlocul naturii. Descoperă cele patru anotimpuri de Susanne Riha, publicată la editura Univers Eniclopedic Junior și am citit ultimele două pagini ale cărții Hibernarea și repausul de iarnă. Am aflat că sunt animale care hibernează precum aricii, pârșul de alun și pârșul mare, urșii și marmotele, și animale care dorm doar câteva zile, după care se trezesc, mânâncă și iar dorm alte câteva zile și tot așa și ele sunt: veverițele, bursucii.

Am ascultat iarăși sunetele pe care le scoate ariciul, bursucul, cerbul, vulpea folosind cartea cu sunete The little book of night-time animal sounds, iar pentru a auzi sunetele scoate de urși am folosit cartea cu sunete Sounds of the wild.

Noi ne-am axat atenția asupra aricilor și uitându-ne în cartea Vino cu noi în pădure! Animalele și plantele de-a lungul anului de Susanne Riha, publicată la editura Univers Eniclopedic Junior, am văzut cum își face ariciul culcușul și din ce.

Am inițiat o discuție cu Ecaterina pe marginea imaginilor, adresându-i întrebări,pentru ca ea să înțeleagă singură și logic anumite fapte: Vezi unde doarme ariciul? De ce nu doarme direct pe zăpadă? De ce folosește frunzele pentru culcuș?

Pentru ca Ecaterina să rămână cu informațiile acestea proaspăt descoperite cu referire la culcușul ariciului și pentru ca ele să se așeze și mai bine în gândirea ei, am citit cartea O zi de iarnă, o poveste cu Micul Arici al cărui culcuș de frunze uscate e spulberat de un vânt puternic de iarnă, o poveste despre dărnicie și despre recompensare unor gesturi de dărnicie. Aici Camelia a făcut o decsriere și puteți vedea și poze din interior.

Apoi am trecut la o activitate creativă la care a participat și Iustin, pentru că acum nu mai doarme la prânz și pentru că începe să manifeste interes pentru lecțiile pe care vede că le facem.

Am inițial o activitate de modelaj cu plastilină,dar schimbat puțin materialele; inițial trebuia să folosim scobitori, apoi m-am răzgîndit, am folosit sârmă plușată și mărgele de lemn. Le-a plăcut copiilor, iar Ecaterina a și inițial un joc de rol cu Iustin, lucru care m-a surprins plăcut.

Către seară am făcut cu amândoi pâinici, dar nu orice fel de pâinici, ci pâinici-arici!! Tare mult le-a plăcut, dar și mai mult s-au bucurat a doua zi când le-au mâncat și pe bună dreptate! pentru că au ieșit grozav de gustoase. Am făcut un aluat obișnuit de pâine și i-am lăsat să se joace cu el, l-am lăsat la crescut, după ce a crescut l-am împărțit în două părți pentru cei doi arici. Am modelat corpul ca pe o pâine, capul puțin mai lunguieț, am pus măsline pentru ochi și nas, iar țepii i-am făcut tăind aluatul oblic cu foarfecele și ridicând la final puțin în sus.

Înainte de coacere

După coacere

Tot seara ne-am jucat cu cartonașele de anatomie a ariciului realizate de Camelia aici.

I-a făcut plăcere să coloreze apoi un al doilea set de cartonașe, pentru a evidenția fiecare parte a corpului ariciului și cu ocazia asta a și repetat părțile corpului lui. Eu citeam denumirea de pe cartonaș, iar ea colora partea aceea de corp cu creion roșu cerat.

4. Joi

Joi am reluat puțin informațiile despre arici, apoi am folosit cartea Bears de la editura Usborne pentru a afla mai multe informații. Am aflat ce mânâncă, cum vânează, cum sap bârlog (cei polari), cum se hrănesc puii de urs și cum arată la naștere, cum arată urmele lor în zăpadă.

Apoi am vrut să facem și noi urme de urs în zăpadă, așa că am sculptat cartofii, i-am înmuiat în vopsea neagră și am ștampilat pe o bucată de carton.

Nu am rămas nici la urs fără o poveste, așa că am citit When will it snow?, povestea unui ursuleț care e trist pentru că e nevoit să hiberneze și să nu vadă zăpada în care dorește să se joace cu prietenii lui.

Am luat și un model de urs din piese Tangram de pe internet, pe care l-am modificat pe urmă pentru a se potrivi pe piesele noastre și pe care Ecaterina l-a rezolvat destul de ușor.

5. Vineri

Le-am pregătit copiilor un sensory bin: Pădurea pe timpul iernii. Era ideal dacă aveam nisip kinetic alb (deși acum realizez că puteam pune sare fină în loc de zăpadă), dar am folosit nisip galben, rolă de hârtie igienică pentru bârlogul urșilor, copacii de lemn făcuți de noi vara trecută, conuri de pin, scoarță de lemn, bețe, hârtie creponată pentru apă și figurine animale de la Safari LTD.

Mi-am adus aminte că luasem în primăvară niște arici de lemn, pe care îi puteam folosi împreună cu cartonașele cu numere din Kitul Montessori de învățare a numerelor de la editura Gama.

Am folosit apoi și bulinele din set pentru numărare.

Iar cu Ecaterina am folosit barele numerice și bulinele pentru numărare și asezarea de la cel mai mic la cel mai mare.

Și un joc cu litere: Hrănește ursul. Dintr-o cutie de suc mai mare am realizat ursul; am lipit hârtie maro pe ea, apoi din carton maro un decupat capul și urechile, din carton negru ochii, din hârtie albă și galben deschis ochii și nasul. Peștițorii cu numere și litere se pot descărca gratis de aici.

Ultima activitate a fost una de artă și creație: am folosit oo farfurie de carton pe care Ecaterina a pictat-o cu acrilică maro, apoi a lipit ochi mobili, urechile decupate de mine și nasul pe farfurie cât era încă umedă vopseaua.

bottom of page