top of page

Activități pe tematica Copaci

Lecțiile publicate acum le-am făcut cu Ecaterina în primăvara,vara și toamna anului trecut, adică atunci când ea avea între 3 ani și 5 luni și 3 ani si 10 luni. M-am hotărât să le postez și aici, ca o partea jurnalului nostru de activități acasă. Și poate la primăvară și la vară vă inspirați de aici cu ceva idei de activități.

Între timp am mai adunat și alte materiale folositoare pe care abia aștept să le folosim în primăvară.


Pentru lecțiile cu copaci nu am făcut atunci o planificare cum le fac acum, însă aveam un fel de plan în agendă unde adunam idei pe fiecare tematică, după care bifam ce reușeam să fac în ziua respectivă. Lecțiile au fost făcute și la ore fixe, dar și ad-hoc, de-a lungul a 5 luni, cu pauze luungi între ele.


Cărțile folosite de noi:

1. How things grow. Sticker book, editura Usborne 2. Little bear and the wishing tree, editura Little Tiger Press 3. Seasons come, seasons go. Tree, Britta Teckentrup. Aici o puteți vedea răsfoită, iar aici de cumpărat. 4. Caietul meu Montessori. Natura si geografie, editura Gama 5. Activitatile mele Montessori. Botanica, editura Gama 6. Descoperim padurea, editura Aramis

6. 50 trees to spot, editura Usborne 7. Lectii de botanica Montessori, editura Gama 8. Trees. Spotter's Guide Usborne, editura Usborne 9. Green Guide to Trees Of Britain And Europe (Green Guides) 10. Mica mea enciclopedie despre copaci, editura Aquila


11. Marea carte a naturii, Christine Henkel, editura Univers Enciclopedic Junior

12. Luli și căsuța din copac de Iulia Iordan, publicată la Cartea Copiilor


Înainte de a începe lecțiile acasă, am început o joacă și un joc cu Ecaterina: în fiecare zi când ne întorceam de la grădiniță, culegeam din copaci diferite tipuri de frunze și de fiecare dată îi spuneam denumirea copacului. Îi făcea plăcere să adune frunzele și verifica să avem tipuri diferite. Cred că timp de 1 săptămână am adunat zilnic frunze, pe care, odată aduse acasă, le-am sortat și pus la presat; în felul asta îmi pregăteam materiale pentru lecțiile despre copaci.


Când am început lecțiile de acasă, am pornit cu lectură cărții Luli și căsuța din copac de Iulia Iordan, publicată la Cartea Copiilor. Am stabilit să citim doar 1-2 povești pe zi, fiecare poveste fiind un fel de legendă a câte unui copac. De fapt cartea nu este o culegere de povești/legende despre arbori, ci povestea lui Luli și a familiei ei. Luli este o fetiță care locuiește într-o casă la marginea orașului, acolo unde încep câmpia și pădurea. În această nouă poveste, hoinărind și jucându-se prin pădure, Luli învață de la tata și mama despre tei, plop, salcâm, stejar și alți copaci pe care-i întâlnim la tot pasul fără să ne gândim uneori cât de folositori ne sunt, în nenumărate feluri. Cartea conține și informații, fișe botanice, jocuri, ghicitori, zicători.


Am început cu povestea plopului spusă de tata, poveste care i-a plăcut mult Ecaterinei, rugându-mă să o recitesc imediat ce am terminat-o. Apoi m-am oprit. A doua zi când am ajuns în preajma grădiniței, i-am arătat plopii și i-am reamintit povestea, am cules frunze și le-am studiat puțin, pe urmă le-am adus acasă pentru a le presa.


Apoi am citit despre stejar si am mers într-o excursie în Poiana cu Goruni (Stejari), un loc aproape de orașul nostru, la doar 10 min. Am admirat stejarii mari, am cules frunze și ghinde căzute pe jos din toamna trecută.

Am încercat de fiecare dată când am citit despre un copac, să-i arăt pe urmă și copacul în oraș sau în excursii la pădure, pentru că suntem foarte aproape de pădure, la 5 min de casă.

După ce am adunat frunzele copacilor din zona noastră și după ce au fost presate vreo 2 săptămâni, am pornit cu lecțiile mai detaliat. Am lăsat-o să asocieze cartonașele diferitelor tipuri de copaci cu frunzele culese din parc, pădure.


Pentru că am avut și foioase și conifere, i-am explicat diferența.

Pentru că îi placea (și îi place și acum!) să decupeze, i-am oferit o activitate de decupat, lipit si numarat: un grafic cu copaci. Mai întâi a decupat pătrățelele cu copaci, după care, pentru fiecare căsuță. a lipit numărul corespunzător de copaci decupați.

De aici se poate descărca gratis.

Pe atunci știa doar câteva litere, așa că ne-am jucat asociindu-le. Am găsit fișa cu copacul, am scris în cercurile albe literele pe care le știa, apoi pe buline adezive albe aceleași litere (noi am folosit albe și ne-am imaginat că sunt flori de cireș, ideea de pe internet era să folosim buline adezive roșii care închipuiau de fapt merele din copac). Pe lângă exercițiu cu litere, acesta e și un exercițiu bun de motricitate fină, copii au nevoie de răbdare și dexteritate pentru a dezlipi bulinele. Buline adezive colorate puteți lua de aici, iar fișa cu copacul de aici.

Din sârmă plușată am făcut un copăcel (dezfrunzit), iar ea trebuia să clădească cu atenție pompoanele colorate. A căzut de câteva ori până am așezat copacul într-un suport de metal care nu-i mai permitea să se răstoarne.

Pentru partea senzorială am pregătit o activitate de colorat orezul, o parte roz, alta verde, le-am lăsat la uscat. Pe un carton am pregătit un trunchi de copac cu crengi decupat din carton ondulat (pe pachet scrie hâtie creponata sortată, dar nu e hîrtia pe care o stim noi). Am trasat cu creionul coroana copacului, frunze și flori, Ecaterina a folosit lipiciul lichid și in conturul frunzelor a pus orez vopsit verde, iar in conturul florilor orez vopsit roz. După ce a făcut câteva flori și frunze, m-a întrebat dacă poate pune orezul așa cum vrea ea, adică să-l presare peste tot.

Nu știam inițial cum vom folosi orezul, apoi m-a lovit idee colajului și un copac înflorit se potrivea de minune la săptamana noastră cu copaci. Activitatea îi stimulează creativitatea, dar mai ales motricitatea fină.

O activitate în care se exersează răbdarea e să înfășoare fir de lână pe șablonul unui copac din carton. Voiam să folosim fir de lână maro pentru trunchi și verde pentru frunziș, dar nu am avut culorile astea în casă. așa că am folosit ce am avut. E destul de greu exercițiul acesta al bobinării pentru Ecaterina chiar și acum și are tendința să renunțe devine greu, dar cred ca e un exercițiu care trebuie repetat frecvent.

Aici am avut o activitate de modelare a plastilinei. Aveam imaginea unui copac pe care am laminat-o și i-am oferit-o pentru a modela mere. Aici puteți descărca o planșă simplă, iar aici unele care au și numere incluse.

Tot la partea de modelaj cu plastilină/lut se pot crea frunze folosind forme de silicon. Eu am găsit-o pe asta acum un an într-un magazin cu marfă chinezească. Și e grozavă!! În plus, am vorbit și despre tipurile de frunze și apartenența lor la diferite tipuri de copaci.

Aici mi-a venit o idee de a îmbina cunostiintele teoretice cu practica.

Am avut o pungă cu frunze autoadezive din hârtie gumată . Pe un carton i-am lipit 4 copaci, apoi am vorbit despre cum putem să identificăm copacii după forma frunzelor. Am luat cartonașe cu aceleași frunze pe care le aveam în punguliță și am rugat-o să-și aleagă un fel. Și-a ales frunza de arțar, i-am spus cum se numește copacul de la care provine și am lăsat-o să umple copacul cu frunze asemănătoare ca formă. Din carton ondulat am rugat-o să taie bucățele mici pentru a le lipi pe trunchi pentru că semăna foarte bine tipul asta de carton cu scoarța copacului, apoi am trecut la alt fel de frunză.

Cartea asta cu autocolante a fost numai bună pentru repetarea cunoștiințelor cu privire la asocierea diferitelor tipuri de frunze cu copacul lor.

Ca să nu lăsăm numerele deoparte, am decupat din hârtie colorată verde coroanele, am perforat hartie roșie pentru mere, le-am lipit pe fiecare coroană, apoi pe clamele de rufe am lipit etichete cu numere pentru a fi potrivite cu numărul de mere de pe coroana copacului. Ideal e ca aceste clame să fie de lemn, pentru că arată ca și când ar fi trunchiul copacului. dar merg și altele.

După o vreme, ne-am reîntors în natură, făcând o drumeție la pădure unde am identificat cu ajutorul cărții Descoperim pădurea tipurile de copaci și ne-am aprovizionat cu diferite elemente din natură, pe care le-am expus apoi in tăvița de observare. Am aflat ca in padurile unde am fost noi erau carpenul, fagul, stejarul si cativa pini.

Ne-am jucat și ceva jocuri cu ele: 1. Am legat-o la ochi și i-am dat să pipaie pe rând elemente din tăviță, apoi am rugat-o să-mi spună ce a ținut în mâini. În pedagogia Montessori dezvoltarea senzorială este importantă și pe lângă asta, tot ea e responsabilă de o bună dezvoltare intelectuală. 2. Am plasat peste scoarța de copac hârtie și am hașurat cu creta, apoi cu creion colorat. Noi am hasurat pe hartie neagra, dar arata mai bine pe cea alba.

Dorind să experimentăm pictura și în alt fel decât cu pensula, am încercat să realizăm un copac picurând o picătură mare de culoare maro, apoi cu paiul de băut am suflat împrăștiind culoarea. Pentru a face flori copacului, am încercat dactilopictură (a înmuiat vârful degetului în culoare, apoi a lăsat amprente pe copăcel) și pictură cu pom-pom (la fel ca la dactilopictură, doar că se înmoaie pompom-ul în culoare și se ștampilează pe hârtie. Pompom-ul se prinde cu o clamă de rufe pentru o mai ușoară manipulare).








Văzusem de ceva vreme puzzle-uri de botanică Montessori cu copac, frunză, floare, dar dacă le cumpăram pe toate erau prea scumpe, așa că mi-am încercat abilitățile creative, laolaltă cu soțul meu și am creat puzzle-ul. Voiam cu ajutorul lui să învețe și să exerseze denumirile componentelor unui copac.

Așa a învățat că rădăcinile stau în pământ și prin ele se hrănește copacul, trunchiul, ramurile, frunzișul care e de fapt mulțimea frunzelor unui copac.

Pentru consolidarea termenilor, am folosit cartonasele in 3 parti Montessori, pe care le-am luat de aici. Noi am folosit cartonasele doar pentru asociere si denumirea partilor componente ale copacului.

Din caietul Montessori de botanica de la editura Gama a decupat si laminat Ciclul vietii la castan. Se pot folosi initial pentru prezentarea nasterii unui copac, apoi pentru o activitate de respectare a secventialitatii etapelor.

Marea carte a naturii de Christine Henkel e grozav ilustrata pentru tematica asta, avand in partea dreapta paginii cu frunze si denumirea arborelui din care fac parte. Dar nu e doar despre arbori, ci si despre animalele, insectele din padure, camp, iazuri. Pe deasupra e o carte frumoasa de cautare care se poate folosi cu cu cei mai mici de la 1 an in sus.

Mica Enciclopedie despre copaci de la Aquila e plina de informatii folositoare, din care am selectat cateva pe care i le-am citit si ei; informatiile pe care i le dau despre diferite lucruri incerc sa le leg de ceva concret care sa o ajute sa ineteleaga mai usor informatiile noi.

Din carte am citit ca un copac poate fi adapost pentru mai multe vietuitoare. Chiar atunci mi-am amintit ca aveam o carte cu o poveste despre asa ceva (cartea se numeste After the storm) si am citit-o Ecaterinei pentru a o ajuta sa inteleaga concret ce inseamna asta.

Cartea spune povestea lui Percy si a prietenilor sai, animalele din parc care dupa o furtuna puternica isi pierd casuta: un stejar batran. Percy le ajuta sa-si gaseasca o noua casuta. La sfarsitul cartii este un poster urias cu noua lor casuta.

Ma opresc aici pentru ca articolul devine cam lung. Voi scrie si despre celelalte activitati intr-o noua postare.

bottom of page