top of page

Activități de iarnă (2). Nașterea Domnului



Postarea asta încerc să o pregătesc din timp, ca să puteți folosi ideile și resursele legate de tematică. Nu reușesc niciodată să postez ceva din timp, pentru că mă simt mereu ca într-un vârtej și trebuie repede, repede să le fac pe toate.

Pentru săptămâna viitoare îmi doresc să discut cu Ecaterina și Iustin despre Nașterea Domnului. Copiii au făcut și la grădiniță activități legate de tematica săptămâna asta, dar sunt atâtea despre care putem vorbi și atât de multe de făcut, încât cred că ar fi o pierdere, și la capitolul bucurie și la capitolul educație, să nu le punem în practică.


(click pe imagine pentru a descărca planificarea)


Cărți și materiale didactice pe care le vom folosi

(click pe denumire pentru a vizualiza cartea):


1. Musical Nativity, editura Usborne

2. Nașterea lui Iisus, Katherine Sully, editura Girasol

3. Nașterea Domnului, Gabriel Poenaru, editura Doxologia Junior

4. Hristos se naște. Carte tridimensională interactivă, editura Predania

5. We three kings, Gennady Spirin.

6. Miracolul Întrupării, editura Aquila

8. 3 povești cu îngeri, Ileana Vasilescu, editura Creanga Fermecata

9. Children just like me, editura DK

10. Când vine Crăciunul? 24 de povești de citit împreună în așteptarea Crăciunului — despre iubire, speranță, bunătate și răbdare, editura Cartea Copiilor (Cartea o citim deja, iar Ecaterina e topită după ea).

11. Magul Artaban, Brândușa Vrânceanu, editura Nepsis. Carte cu CD audio cu povestea în lectura autoarei.

12. Lecții de anatomie Vertebrate Montessori (cartonașele cu cal), editura Gama

13. Evanghelia pentru copii, Parohia Ortodoxa Sfintii Trei Ierarhi.


Fișe de lucru (resurse web):


* fișă printabilă cu model de coroană aici

* fișă printabilă cu șablon pentru Tangram aici.

E foarte posibil ca modelul propus să nu se potrivească cu modelul de Tangram pe care îl aveți acasă, în sensul că poate nu aveți toate formele geometrice. Eu așa am pățit, așa că am luat piese din Tangramul nostru și am creat eu șablon (stea, grajd), apoi le-am laminat.

* model pentru suncatcher (un fel de vitraliu din hârtie) aici

* fișe de prescriere aici

Click pe poza cu fișele de prescriere pentru descărcare

* cartonașe pentru numărat aici

* fișă cu recunoașterea sunetelor aici

* fișe de scriere a numerelor aici

* fișă de secvențialitate aici

* model de inger aici


Resurse audio:


* CD-ul cu povestea audio Magul Artaban din cartea Magul Artaban

* CD-uri cu colinde:

- Ce soare răsare! Colinde românești cântate de grupul copiilor de la grădinița Troița. Ce Soare răsare! – album de colinde autentice românești – este darul de bucurie pe care copiii, părinţii şi cadrele didactice ale Şcolii “Sfântul Antim Ivireanul” și Grădiniței „Troița” îl fac tuturor celor care în sufletul lor şi în viaţa de zi cu zi caută să păstreze legătura cu ceea ce ne-au lăsat strămoşii noştri: credinţa şi tradiţia. Acest CD cuprinde 14 colinde culese cu mare atenţie din bogata şi valoroasa moştenire a neamului nostru. Ele reprezintă poate cele mai autentice trăiri muzicale ale sufletului poporului român, fiind un album unic ce va aduce cu siguranță multă bucurie în numeroase familii în preajma marelui praznic al Nașterii Domnului.

- Colinde transilvănene, interpretate de Ioan Bocșa și grupul Icoane

* Piese muzicale clasice inspirate de tematica iernii sau a Nașterii

- Spărgătorul de nuci, Ceaikovski

- Anotimpurile, Vivaldi

- Boema, Puccini

- The Snow is Dancing by Debussy

- The Seasons (Die Jahreszeiten) by Haydn

- Sinfonia Antarctica by Vaughan Williams

- Hector Berlioz: Shepherd's Farewell, from The Childhood of Christ

Și multe alte idei de audiție aici.


Materiale necesare pentru activități:


* harta lumii

* tăviță cu nisip/mălai/sare/făină pentru desen

* carton pentru coroane

* creioane colorate, cerate, acuarele, acrilice

* lipici

* hartie cerata/calc/folie alimentara

* foarfece

* hîrtie colorată simplă/glasată/de mătase pentru suncatcher

* Tangram

* plastilină și cuttere/forme pentru plastilină

* făină, unt de cocos, lapte soia, zahăr, praf de copt, banane pentru fursecuri

* scobitori și pipetă pentru experiment

* bicarbonat de sodiu, oțet și pipetă pentru experiment, forme de stele

* figurine animale


1. Luni vom citi două cărticele Nașterea lui Iisus de Katherine Sully, illustrator Simona Sanfilippo și tradusă la editura Girasol și Nașterea Domnului de Gabriel Poenaru apărută la Doxologia Junior.

Prima este mai accesibilă copiilor mici în ceea ce privește textul, numai potrivită pentru Iustin (2 ani și 2 luni), cealaltă cuprinde între copertele sale filonul bizantin, propriu spațiului românesc. Doresc ca micuții mei să fie familiarizați cu acest tip de ilustrație, pentru că el aduce un aspect spiritual lecturii, o altă dimensiune a poveștii.

''Ca liant între cele două abordări, s-a optat pentru o succesiune de reprezentări decorative ale cerului și pentru o delimitare grafică a paginilor numai pe orizontală. Se generează astfel o anume legătură, o fluiditate naturală, între momentele grafice care se derulează prin fața cititorului. Totodată, arta minierii manuscrisului medieval cu ale ei reguli stricte se îmbină cu o abordare mai liberă a organizării spațiale în ceea ce privește paginile de text, acest fapt participând la viziunea unitară a lucrării, construită pentru a fi percepută cât mai ușor de către copil, fără a-l priva, însă, de bucuria descoperirii, cu ocazia unei parcurgeri ulterioare a povestirii, a multor altor detalii ce poate i-au scăpat la o primăprivire. Abundența detaliului grafic este un fapt care se regăsește între copertele tuturor cărților care poartă sigla Doxologiei Junior, iar „Nașterea Domnului” nu putea face excepție de la această regulă. Ca tehnică s-a optat pentru folosirea culorilor de apă, tehnică specifică atât manuscrisului miniat, respectiv picturii pe panou rigid, fie el lemn, sau perete, cât și a surorii mai tinere a manuscrisului miniat, ilustrația de carte care respectă criteriile de calitate cerute de un public atât de greu de cucerit, cum sunt copiii." (sursa)


Pe măsură ce voi citi povestea, voi clarifica cu Ecaterina câteva aspecte:

- Cine e Iosif? (Nu, nu e tatăl bebelușului, ci doar păzitorul și ocrotitorul Mariei și al lui Iisus)

- Cine e Maria? (Aici mă voi lega de cunoștiințele ei, fiica Anei și a lui Ioachim)

- Cine e bebelușul? (Fiul lui Dumnezeu și fiul Mariei)

- De ce l-au căutat magii pe Iisus?

Cu Iustin, voi aborda totul mult mai simplu, voi urmări doar să recunoască pe Maica Domnului și pe pruncul Iisus din icoane.


Voi relua cuvinte în limba engleză legate de temă: Mary, baby, angel, donkey, cow, sheep, star.


Pe urmă îi voi propune Ecaterinei să numească continentele folosind harta lumii din fetru (recapitulăm), îi voi arăta unde este Israelul și, folosindu-ne de cartea Children like me (despre care am scris și aici), îi voi arăta oamenii din acea zonă și câteva elemente specifice (mâncare, haine, climă).

Vom incerca sa pregatim si o mancare specifica: kugel cu paste. Sunt tare curioasa ce-o sa iasa! De regula, sunt pofticioasa si curioasa cu privire la alte tipuri de meniuri, as gusta orice fel de mancare, aproape orice...

Pentru partea de engleză și motricitate grosieră voi relua jocul muzical pe care deja îl cunosc cei mici de la grădiniță:


The First Christmas (Action Rhyme)

Original Author Unknown

Clop, clop, clop went the donkey's feet, Clop, clop, clop down the stoney street. Nod, nod, nod went Mary's head. She was tired, and she needed a bed. Knock, knock, knock went Joseph at the door. "Do you have room for anyone more?" "No, No, No!" the innkeeper said, "I don't even have one more bed." "Wait, wait, wait," the innkeeper said, "You can use my stable for a bed." "Shh, shh, shh...What is that I hear? The cry of Baby Jesus, oh so dear!"


Pentru partea de senzorial si scriere am gandit un exercitiu simplu: desenarea stelei in tavita cu nisip.


2. Marti vom pregati impreuna scena Nasterii folosind cartea 3D Hristos se naste de la editura Predania (am gresit editura in planificare).

Le voi pregati copiilor din carton coroanele magilor si ii voi invita sa le decoreze cu paiete, lipici cu sclipici, tempera.

In timpul acesta vom asculta CD-uri cu colinde sau muzica clasica de sezon.

Am pregatit fise cu sabloane pe tematica pentru jocul Tangram. Atat variante complexe pentru Ecaterina, cat si unele simple pentru Iusti, care se va intalni prima oara cu tipul asta de activitate.

Ecaterina va primi si cateva fise de scriere/prescriere.


3. Miercuri vom rasfoi mai mult Evaghelia pentru copii, pentru a ne delecta cu ilustratiile de inspiratie bizantina, deosebit de gingase.

Cu Ecaterina voi lucra la suncatcher/vitraliu. Scena o voi decupa eu pentru ca e mai complicata, iar ei ii voi da fasii de hartie creponata pe care sa le taie. Cel mai probabil voi lamina scena apoi si o vom aseza pe fereastra. Se poate folosi si hartie cerata sau de calc sau plastic transparent, orice e transparent sau translucid, pentru ca lumina sa poate trece.

Cu Iustin ma voi juca cu figurinele animale pe care le avem, voi vorbi in engleza si ii voi cere pe rand animalele domestice din grajd, asa voi verifica daca s-au asezat cunostiintele lui. Lui de obicei ii citesc in engleza, fara traducere, si cred eu, ca pana acum s-a familiarizat cu denumirea unor animale.

Ecaterina va sorta animalele salbatice de cele domestice. Apoi vom relua lectia de anatomie facuta anul trecut la care am folosit cartonasele Montessori. Pare pretentios, dar practic vorbim doar despre cap, trunchi/corp, picioare, coada, coama.

Voi canta din nou cantecul Nativity, cel care implica si miscari.

Apoi folosind cartonasele cu imagini pe tematica vom exersa numaratul si motricitate fina prin prinderea cu clama de rufe.

Ultima activitate a zilei va fi iar joaca in tavita nisip: litera M, pe care o cunoaste deja.


4. Joi voi citi colinda din cartea We three kings, dar in principiu ne vom bucura de ilustratii, apoi vom asculta cum suna colinda aceasta, pe care eu nu o cunosc.

Le voi da apoi plastilina si forme stelute pentru taierea plastilinei, poate vom realiza cerul din noaptea Nasterii si vom discuta despre dimensiuni in romana si engleza (mic, mare) folosind stelutele modelate.

Ecaterina va primi cateva fise de scriere cu numere.

Apoi vom asculta colinde in timp de pregatim fursecuri (cu forme de sezon).


5. Vineri vom citi povesti din cartea Cand vine Craciunul? si voi deschide o discutie despre valoarea promovata in povestea/povestile citite (dragostea, rabdarea, smerenia, altruismul etc).

Ma gandesc sa pregatim un craft usor: ingeri din carton/rola de hartie/farfurie de hartie.

Dupa care un experiment simplu cu scobitori si pipeta cu apa. Experimente cam rar am facut in ultima vreme si stiu ca Ecaterina asteapta sa le reluam. Experimentul e simplu tare, vedeti ideea aici.

Apoi pe partea de logica, Ecaterina va primi o fisa de secventialitate cu imagini ale Mariei, magilor etc. Imi aduc aminte ca prima data i-am dat tipul acesta de activitate la inceputul verii si ce greu i-a fost sa inteleaga, acum insa le rezolva repede.

Repetam in joaca cantecelul Nativity si ascultam colinde pe tot parcursul zilei.


6. Sambata vom rasfoi cartea Miracolul intruparii de la Aquila, carte cu picturi celebre ale artistilor din intreaga lume. Incerc de obicei sa includ arta plastica in activitatile si tematicile studiate. Nimic pretentios, doar privim si vorbim despre picturi.

Vom face inca experiment cu stele: voi pune la congelator pe o tavita formele stelute, voi adauga apa colorata cu colorant galben si bicarbonat de sodiu. Dupa ce sunt inghetate, le voi aseza pe o tavita, iar micutii vor picura cu pipeta otet. Se va produce o reactie care sigur le va placea.

Vor asculta colinde in timp ce se vor juca intr-un sensory bin cu papusele, animale si un grajd improvizat.

Iar daca va dori, ii voi arata Ecaterinei cum sa aseze un scutec de panza unui bebelus, pe cel de unica folosinta stie deja :D.


Voi mai face o postare după ce vom realiza activitățile ca se vedeti ce ne-a iesit.

Spor la treaba!



bottom of page