top of page

Cărți cu tematică de toamnă

M-am gândit puțin cam târziu să fac postarea asta, dar mizez pe faptul că mai avem o lună de toamnă și poate cineva mai dorește să se inspire.

Ordinea în care am așezat cărțile este cea a preferințelor mele, cel puțin pentru primele 5. Sunt cărți în limba engleză și limba română, se adreasează unor categorii diferite de vârstă, de la 2 ani la 8 ani. Eu nu folosesc cartile strict pentru categoriile de varsta pe care le specifica editura, mai ales cand exista interes din partea copiilor.

Am ales carti bune si foarte bune, zic eu. Sper să vă folositi de informatii si vă rog, sa lasati in comentarii alte carti bune si foarte bune cu tematica toamna pe care sa le pot include in postare.

1. Winter is coming este o carte despre toamnă, nu despre iarnă cum ar putea să vă deruteze titlul. Ilustrațiile sunt realizate de Jim LaMarche, unul dintre ilustratorii cei mai talentați în viață.

Textul simplu și poetic al lui Tony Johnson și ilustrațiile magnifice ale lui Jim LaMarche împletite duc cititorul într-o lume a frumuseții naturale. Iarna se apropie și o fetiță cu părul negru merge în pădure ca să-i surprindă venirea. Din căsuța ei din copac ea privește, tăcută animalele pădurii pregătindu-se de iarnă. Desenează animalele și gândurile ei curg într-un monolog împletit cu observații asupra animalelor. Folosind un limbaj meditativ, Johnson punctează schimbările succesive ale anotimpului, însă dincolo de portretizarea aceasta a toamnei, stă un mesaj mai profund. Acela de a fi autentici, naturali și adevărați (precum animalele sunt autentice prin natura lor), acela de a lepăda impostura, de a învăța să ascultăm liniștea, de a ne bucura de ea, de a învăța cumpatarea (animalele nu fac risipă) și de a fi ne asuma responsabilitate îngrijirii pământului.

2. Woody, Hazel and Little Pip de Elsa Beskow

Eu sunt topita dupa cartile Elsei Beskow, o scriitoare si ilustratoare suedeza care s-a nascut in 1874. In total a publicat 40 de carti cu propriul text si propriile ilustratii. Ea a combinat realitatea cu elemente ale lumii povestilor, in care copiii stau de vorba cu elfi, animalele fermei pot vorbi cu oamenii. Temele centrale ale operei ei sunt relatiile dintre copii si adulti si initiativele independente ale copiilor. Paginile cartilor ei e stilul Art Nouveau style.

Povestea aceasta incantatoare descrie aventurile din padure a doi copilasi - ghinde, care sunt luati pe sus de vantul navalnic al toamnei.

3. Cristopher's garden de Elsa Beskow

Cristopher se intalneste in propria gradina cu spiritul lui Septembrie, care ii face cunostiinta cu toate personajele recoltei: cu agrisele, cu afinele, cu domnisoara Mar si domnisoarele prune, cu doamna Varza si multi altii.

4. Flower fairies of the Autumn de Cicely Mary Barker

Cicely Mary Barker a fost o scriitoare si ilustratoare engleza care a trait intre anii 1895 – 1973.

Cateva detalii pe care le-am citit despre viata ei vi le las si voua mai jos:

- a urmat cursuri de arta la Croydon School of Art, unde a primit apoi postul de profesor.

- a castigat in octombrie 1911 locul al doilea la concursul Croydon Art Society, iar in scurt timp a devenit membru al Societatii. Criticii au remarcat un impresionant spirit al libertatii in desenele ei.

- Barker a folosit penita, cerneala impreuna cu acuarelele, dar avea talent si in desenul alb-negru sau cel cu uleiuri sau cu culorile pastel.

Cartile ei contin poezii despre diferitele tipuri de plante, de la ierburi, flori, tufe cu fructe, copaci si ilustratii cu zanele acestora. E ceva incantator si fermecator legat de aceste zane copilasi delicate, de aceea e sigur ca odata ce le-ai vazut, nu le mai poti uita.

Cartea de mai jos este cea de-a treia carte din colectia de patru a zanelor celor patru anotimpuri: Zanele florilor de toamna.

5. How do apples grow?

Este o carte care ilustreaza ciclul de viata al marului in ilustratii dragute, pe intelesul copiilor de 3+ani.

6. Hooray for fall! scrisa si ilustrata de Kazuo Iwamura

Trei veverite mici au o surpriza din partea mamei lor: pulovere de un rosu aprins pentru a le tine cald pe vreme racoroasa a toamnei. Cand se aventureaza afara descopera ca si alte elemente din natura sunt purtatoare ale acestei culori.

7. Why do leaves change color?

Cu ilustratii luminoase de Loretta Krupinski si textul clar si simplu al lui Betsy Maestro, cartea explica ce se intampla cu frunzele toamna. Aceasta carte cu caracter informativ include imagini detaliate ale diferitelor tipuri de frunze si o lista cu activitati pe care copiii le pot realiza din frunze.

8. Atinge copacul fermecat de Christie Matheson

Aici Camelia a făcut o recenzie despre carte.

9. Pippa și Pelle. O zi de toamnă de Daniela Drescher

Cărtile din seria asta sunt un succes garantat pentru cei mici de la 1 1/2 - 4 ani. Spun asta pentru că băiatul meu cel mic a ignorat vreo 4-5 luni cărțile, pentru a le descoperi ulterior, iar acum nu mai există seară fără lectura lor, iar sora mai mare, deși nu a participat la lectura lor, le-a învățat pe de rost doar auzindu-le citite pentru fratele mai mic, în timp ce se juca prin cameră.

Daniela Drescher este clar una din scriitoarele și ilustratoarele mele preferate. Cu text poetic (varianta în engleză) și ilustrații adorabile, carte devine o încântare. Textul în limba română este mai puțin grozav decât cel din engleză, însă s-a dorit a fi rimat și jucăuș.

Daniela Drescher este născuta în Germania si specializata în terapia cu artă. Aici este o biografie a ei, însă puteți vedea și cărțile scrise și ilustrate de Daniela.

10. Guess how much I love you in the autumn scrisă de Sam McBratney și ilustrată de anita Jeram este deja un bestseller.

11. Autumn - An Alphabet acrostic

Schnur's text is at its best when it is simplest, and each line of the acrostic helps a child understand how the word contributes to the season, as with JAM (""Jars of freshly made/ Applesauce, jelly, and/ Marmalade sit gleaming on the kitchen shelf"") or SNOW (""Stillness/ Now/ Over all the cold/ White world""). Other verses are quite abstract for this age group, such as ""Up beyond the/ Night sky, an/ Indigo darkness like/ Velvet/ Embraces the farthest/ Reaches of the mind,/ Sun, moon, stars, /Everything,"" and some are not unique to autumn. It's Evans's (illustrator of Jerry Pallotta's The Flower Alphabet Book) linoleum-block prints that are the real draw here. Her clean black lines and bold, hand-colored washes evoke Ashley Wolff's style and palette. Ranging from the cozy cupboard view of bottled preserves in JAM to the aerial view of the town green in TRAIN, the illustrations integrate the elements of each acrostic.

12. I know it s autumn scrisă de Eileen Spinelli și ilustrată de Nancy Hayashi

13. Free Fall de David Wiesner

Carte premiată cu medalia Caldecot.

In an imaginative wordless picture book, Wiesner (illustrator of Kite Flyer, 1986) tours a dream world suggested by the books and objects in a boy's room. A series of transitions--linked by a map in the book that the boy was reading as he fell asleep—wafts him, pajama-clad, from an aerial view of hedge-bordered fields to a chessboard with chess pieces, some changing into their realistic counterparts (plus a couple of eerie roundheaded figures based on pawns that reappear throughout); next appear a castle; a mysterious wood in which lurks a huge, whimsical dragon; the interior of a neoclassical palace; and a series of fantastic landscapes that eventually transport the boy back to his own bed. Most interesting here are the visual links Wiesner uses in his journey's evolution; it's fun to trace the many details from page to page. There's a bow to Van Allsburg, and another to Sendak's In the Night Kitchen, but Wiesner's broad double-spreads of a dream world—whose muted colors suggest a silent space outside of time—have their own charm. Intriguing.

14. The pumpkin patch parable de Liz Curtis Higgs

Carte este premiată cu Gold Medallion Book Award. O superbă poveste cu tâlc despre felul în care Dumnezeu ne înnoiește și ne ajută să răspândim în jur lumină.

15. Autumn - Shirley Hughes

16. By the light of the harvest moon

17. Oaspeți neașteptați de Shirley Barber

E o carte care se poate folosi deopotrivă toamna și iarna.

bottom of page