Eu și familia mea
Tema celei de-a treia săptămâni a fost Portret de familie. Pe lângă activități legate de familie, am inclus și activități legate de căsuțe.
Prima activitate de luni a fost una legată de numele fiecărui copil. Le-am printat foi cu numele lor, scris într-un format mare, după care le-am laminat și le-am oferit pe tăviță alături de bile de sticlă pentru a fi suprapuse pe conturul literelor numelor lor.
Din poze nu se vede foarte clar, însă vă las un link pentru a vede ideea cu numele și bilele de sticlă folosită și pe oglindă. Ideea activității este familiarizarea copiilor cu imaginea numelui lor, nicidecum nu am căutat să le predăm literele.
A doua stație de lucru presupunea o activitate de formare de familii pe culori, având șabloane de căsuțe colorate și figurine. Mai jos sunt figurinele, iar aici este linkul de unde le puteți cumpăra.
La a treia stație le-am oferit copiilor fișe cu șiruri de căsuțe. Fiecare șir avea 5 căsuțe, patru identice și una diferită; copiii trebuiau să încercuiască căsuța diferită. Activitatea a fost pentru unii dintre ei destul de dificilă, dar au reușit cu toții să le identifice până la urmă.
Această fișă și altele asemănătoare le puteți descărca gratis de aici.
La cercul de dimineață le-am pregătit copiilor poze cu familii din diferite părți ale lumii, am observat diferențele, după care ne-am prezentat pe rând membrii familiei.
Marți am continuat cu construirea unor căsuțe din piesele jocului Tangram având șablon. Șablonul l-a desenat colega mea, folosind carton și piesele de Tangram.
Unii dintrei ei au lucrat repede și au dorit să continue activitatea și în alt fel. Acelora le-am oferit fișele jocului de Tangram și astfel au mai construit bărci.
Ne-am propus ca la fiecare temă copiiilor să le fie prezentată o literă. Pentru tema familiei am ales m. Evident de la mama. Înainte de a le arăta semnul grafic, am făcut un joc cu ei. Am adus 3 (trei) obiecte din clasă (mașină, măr, minge) care începeau cu litera m, prezentându-le succesiv și prelungind sunetul inițial: mmm..... mmașină. Apoi am luat câte un obiect în mână (măr de exemplu) și rugam copilul să identifice un obiect care începe cu liteara m, evident copilul spunea măr. În felul acesta le-am prezentat pe cele trei obiecte și am dorit ca micuții să fie întâi familiarizați cu sunetul, iar mai apoi cu semnul grafic (scris). Ideea aceasta am preluat-o din pedagogia Montessori, pe care eu o îndrăgesc foarte mult.
După aceea au lucrat pe fișele de prescriere care înfățișează mama și copilul, sunt fișele cu imaginea Maicii Domnului despre care am scris aici și pe care le puteți descărca de aici.
În completarea activităților cu litera M, le-am oferit litere magnetice și două cartonașe: unul cu imaginea unei mame și alta cu imaginea unui tată. În dreptul fiecărei imagini am scris cuvintele mama, respectiv tata. Ei au suprapus literele magnetice peste literele cartonașului.
O altă activitate a fost aceea de a aduna castane din curtea grădiniței, cărora ulterior le-au desenat cu carioca gură, ochi, nas și care au devenit, pe rând, tata, mama și copilul.
Miercuri copiii au primit câteva fâșii cu imaginea unor căsuțe și cu drumuri care duc la acestea. Activitatea era una de decupaj pe linie. Fișele fac parte din setul cu imagini cu căsuțe despre care v-am scris mai sus.
La stația a doua copiii au primit imaginea copacului familiei pe care l-au pictat.
Stația a treia de lucru conținea o fișă cu două șiruri paralele de case. Am cerut copiilor să unească perechile de case printr-o linie.
Pe toată durata săptămânii am cântat cântecelul următor pe linia melodică a cântecului Frere Jacques.
I love mommy, I love mommy,
Yes I do, yes I do,
And my mommy loves me, and my mommy loves me,
Loves me too, loves me too.
La activitatea principală le-am oferit copiilor un sensory bin cu semințe în care erau ascunde pozele cu membrii familiilor lor. Pozele descoperite le-au lipit apoi pe copacul familiei.
Joi la activitatea principală au modelat din plastilină haine pentru băieți și fetițe, dar și componente ale corpului. I-am grupat pe echipe de câte doi, pentru a învăța colaborarea, pentru că la acest capitol este mult de lucru.
Fișa cu corpul o puteți descărca de aici.
Pentru că a plouat afară, am realizat un joc de motricitate grosieră în clasă, îmbinând și recapitularea culorilor în limba engleză. Jocul Jump on the colour cred că l-am văzut undeva mai demult, însă în altă variantă. Astă-vară l-am făcut cu Ecaterina în curte, iar cercurile erau desenate cu creta, m-am gândit atunci să reluăm culorile în engleză și să fac și ceva mișcare cu ea.
Jocul e cam așa. Unul sau mai mulți copii (în funcție de spațiu și de cercurile colorate desenate sau decupate) stau pe lângă cercuri, unul din ei conduce jocul și spune: Jump on red, iar ceilalți sar pe bulina roșie, apoi poate spune o altă culoare și o alta.
Vineri este ziua activităților religioase, așa că le-am citit copiilor la întâlnirea de dimineață despre prima familie creată de Dumnezeu: Adam și Eva.
Activitățile pe stații au fost cu legătură cu tema primei familii.
La prima stație le-am pus puzzle-uri cu 3-5 piese, având imaginile lui Adam, Evei, îngerului și mărului. La a doua stație am introdus litera A de la Adam și le-am pregătit fișă de scriere a literei a și exercițiu de găsire a literei A.
Stația a treia avea un fișe cu patternuri pentru figurinele familiei, figurine folosite și luni. Cartonașele le puteți achizițina și de aici.
Ultima stație de lucru avea o activitate de pictură și lipit. Le-am pregătit copăcei decupați din hârtie verde, bețe, sârmă plușată verde, lipici și tempera roșie. Rezultatul final era pomul din Rai din care mâncaseră Adam și Eva. Bețele erau pentru trunchi, cu amprentele degetelor copiii realizau merele și sârma plușată înfășurată pe trunchi reprezenta șarpele.
Ultima activitate a fost cea a poveștii secvențiale. Pentru a verifica nivelul de înțelegere a textului și capacitatea lor de așezare în ordine a episoadelor, le-am oferit o planșă cu cășute și numere și un bol cu episoade poveștii.
Fișele cu Adam și Eva se pot descărca de aici.
Săptămâna a patra va fi despre corpul uman.
Dacă v-au plăcut activitățile nu uitați să dați share!