top of page

Activități de recapitulare

Vă scriam pe Facebook că de două săptămâni lucrez la grădinița unde merg copilașii mei și că de acum înainte voi publica ideile de activități pe care le realizăm acolo. Poze cu copiii de la grădiniță nu voi publica, pentru că nu cred că toți părinții vor fi de acord, vor fi doar poze cu micuții mei lucrând și cu materialele pe care le pregătim și rezultatele activităților noastre.

Săptămâna trecută și săptămâna aceasta urmărim să recapitulăm informațiile pe care copiii le-au acumulat anul trecut, precum și să verificăm abilitățile pe care le-au dobândit.

Ca să fie limpede, vă voi spune de la început că nu am pregătirea necesară pentru a fi educatoare, de aceea nici nu am pretenția de a cunoaște terminologia și limbajul pedagogic. În schimb sunt specializată în altceva, sunt profesor de limba română și limba engleză. Schimbarea am făcut-o pentru că am descoperit că mă pasionează educația și jocul cu preșcolarii de când am, la rândul meu, copii.

Sunt sigură că-mi lipsesc cunoștiințele pedagogice pe care le are un educator cu studii, însă, pe cât pot, mă voi strădui să mă informez și să mă formez în sensul acesta.

Activitățile le voi posta pentru același motiv pentru care o făceam și înainte să merg la grădiniță: sunt sigură că sunt părinți/educatori care vor să lucreze acasă/grădiniță și care au nevoie de idei și materiale gratuite.

Suntem în cea de-a doua săptămână de recapitulare a noțiunilor introduse în anul precedent, de aceea am inclus în activitățile zilelor acestora numere, forme geometrice, animale și habitate, flori, legume, mijloace de transport, tăiat cu foarfecele, lipit, pictat, sensory bin, modelaj cu plastilină șamd.

Aici la grădiniță se lucrează în prima parte a dimineții pe trei stații de lucru, fiecare măsuță are o activitate unde copilul lucrează, prin rotație, până la micul dejun. În general se merge pe activități de motricitate fină.

Luni în 11 septembrie am pregătit pentru cele trei centre materiale cu tematica Nașterea Maicii Domnului, pentru că la grădiniță se pune accentul pe dezvoltarea lor spirituală. Am folosit o parte de materialele mele create pentru ziua Adormirii Maicii Domnului și am creat altele pentru sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului:

1. Fișe de prescriere (eu prefer să le laminez pentru durabilitate și pentru a le putea folosi de mai multe ori cu carioca lavabilă )

2. Puzzle pe numere (sunt laminate pentru durabilitate)

3. Pagină de colorat cu icoana Nașterii

Toate materialele de mai sus le puteți descărca de aici, aici , aici și aici.

După care la activitatea principală plănuisem să citim și să ascultăm CD-ul cărții Maica Milostivirii. Viața Maicii Domnului pentru copii mari și mici, o noutate apărută la editura Nepsis, o minunăție de carte, o povestire în ramă inspirată după o poveste reală. La linkul de aici puteți vedea conținutul.

Marți am avut la centrele de dimineață:

1. Asociere figurină animal domestic - cartonaș cu imaginea animalului domestic. Am reluat denumirile în română și pentru câteva dintre ele în engleză. Aici puteți găsi alte variante de cartonașe asemănătoare, puteți alege varianta blank (fără denumire). iar ulterior puteți nota în limba română denumirile animalelor. Nu contează dacă copiii cunosc sau nu literele, ei vor asocia treptat imaginea denumirii (forma scrisă - cuvântul) cu imaginea animalului.

2. Fișe de asociere număr - cantitate, de aici.

3. Activitate de numărare și asociere a numerelor. Aici copilul trebuie să numere bulinele de pe buburuză și să asocieze numărul bulinelor cu cel corespunzător din șirul de jos. Pe numărul corect va prinde clama cu ciupercuță. Exercițiul acesta îmbină matematica, gândirea logică și motricitatea fină.

Cartonașele cu buburuze le puteți descărca de aici.

Miercuri centrele de dimineață au avut următoarele activități:

1. Asociere figurină animal sălbatic - cartonaș cu imaginea animalului sălbatic. Am reluat denumirile în română și pentru câteva dintre ele în engleză. Eu am descărcat varianta fără denumiri, le-am listat, am scris denumirile în limba română, după care le-am laminat și decupat. Cartonașele se mai pot folosi și pentru exersarea scrierii: se perforează în colțul de sus stânga, se prind cu un inel pentru chei și, folosind o cariocă lavabilă, copilul poate scrie/exersa scrierea denumirii fiecărui animal. Aici se pot descărca.

2. Modelaj cu plastilină pe fișe (mere roșii sau bule de aer în bolul peștelui, curcubeul l-am păstrat pentru următoarea săptămână).

3. Exerciții de tăiere cu foarfecele a unor fâșii înguste din hârtie colorată. Bucățele rămase le-am păstrat pentru proiectul din ziua următoare.

Joi am reluat cunoștiințe legate de știință:

1. Asociere numere: Floarea din ghiveci

2. Asociere formă geometrică - obiect

3. Animale în habitat: copiii au trebuit să sorteze figurinele animalelor recapitulate marți și miercuri, pe habitate. Am realizat o planșă compusă din două coloane; una având imaginea fermei. cealaltă imaginea unei păduri; animalele din lădiță trebuiau separate (domestice/sălbatice).

La activitatea principală am avut de realizat un mozaic. Fiind sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, le-am povestit puțin despre ea și am realizat o cruce în mozaic din bucățile de hârtie colorată decupate cu o zi înainte.

Apoi le-am oferit și pagină de colorat cu icoana Înălțării Sfintei Cruci.

Vineri am reluat aceleași tipuri de activități, la care am adăugat câteva cu mijloace de transport.

1. Fișe de prescriere cu mijloace de transport. Le-am cumpărat de aici. Setul conține materiale cu activități matematice și de limbă.

2. Înșiruit mijloace de transport pe fire chenile/sârmă plușată

3. Asociere forme geometrice (pești și bol).

4. Asociere de numere și activitate de numărare (bile pe codița soricelului).

Pe lângă astea am avut și alte activități de viață practică, senzoriale, de motricitate grosieră afară în curte:

- așezat flori în vază și tăierea cozilor lor

- udat florile cu stropitoarea

- diferite jocuri cu obstacole afară.

Îmi pare rău că a durat atât de mult pănă când am reușit să finalizez postarea, însă sper să vă folosească și acum informațiile.

În curând voi pregăti și a doua săptămână de activități de evaluare realizate asemănător, însă la care am adăugat și artele și activitate senzorială.

bottom of page