Lecții de artă. Van Gogh (2)
Dacă doriți să vedeți prima parte a lecțiilor noastre despre Van Gogh, aici sunt postate.
Am continuat lecțiile despre Van Gogh cu o altă carte din seria autorului și ilustratorului James Meyhew : Katie and the Sunflowers. Evident și această carte are în plin plan un tablou al lui Van Gogh, cel cu florile soarelui. În carte apar și tablourile altor artiști precum Gaugain și Cezanne.
Aventura lui Katie are loc și de această dată la galeria de artă. Katie și bunica sosesc la galerie după ce ploaia le răpește posibilitatea de a munci în continuare în grădină. Nu e deloc întâmplător faptul că ele lucrează în grădină, înainte de vizita lor, cum spuneam în postarea de dinainte, autorul construiește o intrigă înșelător de simplă, dar ingenioasă. Deși Katie se află deja printre tablouri, gândul ei rămâne ancorat în munca de la grădină, pentru că atunci când zărește tabloul Floarea soarelui de Van Gogh, Katie vrea să culeagă câteva semințe din florile aproape uscate pentru a le sădi în ghiveci. Din greșeală însă răstoarnă vaza și florile cad din tablou chiar la picioarele ei. Aventura începe chiar din acest moment.
În timp ce privește îngrijorată dezastrul de pe podea, Katie aude chicoteli. Surprinde trei fete din tabloul lui Paul Gauguin care râd de situația creată și le cere ajutorul, însă numai una dintre ele acceptă să vină, însă cu cățelul ei Zazou. Autorul întreține aventura lui Katie, făcându-l pe Zazou să fure buchetul de floarea-soarelui pe care fetele îl adunaseră și fuge într-un alt tablou: Terasa Cafenelei Noaptea. Cursa fetelor după Zazou trece prin tablourile lui Cezanne și Gauguin. În tabloul lui Paul Gaugain, fetele întâlnesc două femei tahitiene și câinele lor roșu. În timp ce fetele se joacă în apa mării, Zazou dezgroapă un cufăr cu bani de aur. Fetele le oferă femeilor cufărul, dar ele refuză, au tot ce-și pot dori, ce să facă ele cu monedele? Katie și Mimi iau cîteva monede pe care însă le vor dărui ospătarului căruia îi creaseră dezordine pe terasa cafenelei. În final, fetele reușesc să așeze florile la loc în vază, iar bunica se trezește din somnul ei exact după ce Mimi se întoarce înapoi în tabloul ei.
După lectură am pus pe șevalet pictura cu Floarea-soarelui și luând cartea Arta pentru copii, Ed. Gama, am încercat să o atrag pe Ecaterina într-o discuție despre culori și tehnici.
Camelia a scris aici și ce conțin paginile despre operele lui Van Gogh, dar veți găsi și idei de activități nemaipomenite pentru copii în postarea ei.
Am discutat despre culorile cu care a lucrat pictorul (nuanțe de galben și portocaliu și am încercat să folosim și noi doar nuanțele acestea), Am mai vorbit despre faptul ca pictorul adesea punea culoarea direct din tub pe pânză, pictând în straturi groase și uneori cu coada pensulei (fapt care mi-a dat de gândit, părea o idee de pus în practică într-o activitate artistică).
I-am descărcat Ecaterinei de aici o pagină de colorat cu Florile soarelui ale lui Van Gogh. A colorat puțin, fără prea mare tragere de inimă.
Apoi ne-am uitat prin cartea The children's interactive Story of Art, carte editată împreună cu cei de la The National Gallery.
Am căutat evident capitolul despre Van Gogh și am selectat ce să citesc de acolo. I-am pomenit de Olanda, despre culori, dar despre internarea la spitalul de boli psihice am considerat că nu e potrivit.
Apoi am pregătit albumele cu picturile lui Van Gogh, cele apărute la editura Adevărul: Pictori celebri și Mari muzee ale lumii. Am citit foarte puțin din ele, am dorit mai mult să se uite la tablouri și să-mi spună cum i se par, ce vede în ele, ce îi place, ce nu.
Apoi am folosit cartonașele făcute de Camelia, cele cu picturile lui Van Gogh, și am rugat-o să facă câteva asocieri cu cele din albume. După ce asocia corect un tablou îi citeam denumirea acestuia.
Mâncătorii de cartofi - numele asta a amuzat-o.
Aici am găsit asociat tabloul cu Terasa cafenelei noaptea din albumul de artă cu cel din cartea cu Katie.
Aici sunt toate cartonașele făcute de Camelia. Folosind cartonasele cu picturile artistului am făcut o activitate de asociere, pentru a ne familiariza cu denumirile lor și cu culorile.
Pentru logică și gîndire am făcut puzzle-ul uriaș din cartea Arta pentru copii. Cred că are 1 metru lungime și e compus și tablouri (pe verso) ale diferitilor artisti conținuți în carte.
Și ca să diversificăm meniul intelectual :) se pot introduce diferite tipuri de activități senzoriale, matematice, de alfabet, botanică. Noi încă nu le-am făcut pentru că pregătesc o lecție despre floarea-soarelui cât de curând.
Vă fac o listă mai jos cu surse ce conțin idei și materiale gratuite (și contra cost) pe care le puteți folosi la tema florii soarelui:
1. Activități matematice
- numărare cu semințe de floarea-soarelui pe planșă - aici
- planșe cu plastilină și semințe
de floarea soarelui - aici
- numără și construiește o floare cu clame colorate de rufe, ideea aici, materialul de descărcat aici.
2. Motricitate fină
- Materiale necesare: o floarea soarelui adevărată și o pensetă. Copilul trebuie să scoată cupenseta semințele - aici.
- numără și construiește o floare cu clame colorate de rufe, ideea aici, materialul de descărcat aici,
3. Activități senzoriale
- sensory bin cu semințe și flori
poza de aici ;
- pictură cu spumă de ras, ideea aici. Ca să fie senzorială, trebuie să-l lașați pe copil să lucreze cu mâinile în spumă.
4. Activități cu litere
- 14 pagini cu litere pentru asociere aici - costa 2 dolari.
5. Știință
- plantează semințe de floarea soarelui în ghiveci
6. Activități creativ-artistice:
- floarea soarelui cu amprentele mâinilor
- floarea soarelui din farfurie de carton și folie cu bule, aici e ideea,
- pictură cu furculița, paste, - ideea aici.
- floarea soarelui din bețe de înghețată - ideea aici.
- floarea soarelui din mărgele de sticlă colorate aici.
- colaj
- felicitare cu semințe
- colaj cu flori din hârtie de brioșe
- flori din sul de carton
- flori imprimate cu rola de hârtie igienică
- colaj cu flori din șervețele galbene.
Voi face și o postare separată cu tematica floarea-soarelui, unde voi relua anumite idei și voi posta altele noi.
Cam atât am lucrat noi la capitolul Van Gogh. Mi-am propus să-i studiem mai întâi pe artiști români, înainte de a reîncepe studiul despre artiștii din alte țări.
Sper că v-au folosit ideile!