Schimbarea la față a Mântuitorului. Activități pentru copii
Am rămas în urmă cu postarea activităților pentru sărbătoarea Schimbării la Față, dar bine că am reușit să le adun azi și să vă scriu despre ele.
Mi-am propus de mult să păstrez zilele de sărbători și duminicile pentru activități religioase, activități în care să vorbim despre Dumnezeu și cu Dumnzeu, activități care să ne ajute să cunoaștem mai bine viețile sfinților lui Dumnezeu, ale oamenilor iubitori de Dumnezeu, să cunoaștem mai bine Evanghelia și, pe viitor mai îndepărtat, și ceva activități de voluntariat social.
Activitățile noastre încep prin lecturarea capitolului Schimbarea la Față din Evanghelia pentru copii (poza mai sus), editura Frăției misionare ortodoxe Sf. Ciprian, Edineț, 2009. Încerc pe cât pot să nu mă rezum doar la lecturarea povestirii, ci deschid și o discuție cu Ecaterina pe tema citită.
Îi pun întrebări ca să văd cum macină mintea ei informația:
De ce crezi că Mântuitorul i-a luat numai pe Petru, Ioan și Iacov pe muntele Tabor?
De ce s-a schimbat pe munte în fața lor? Oare a vrut să le arate ceva?
Oare cum s-au simțit uncenicii pe munte?
În general Ecaterina ridică din umeri, dar după ce trecem mai departe, la alte lucruri (timp în care pare că mintea ei rumegă), îmi dă răspunsuri sau îmi pune diferite întrebări legate ce lectura noastră. Nu se petrece asta de fiecare dată, însă vreau să mă asigur că pentru ea ce citim nu rămâne la stadiul de poveste, că ele sunt o realitate pentru noi, ca persoane care dorim să avem o relație cu Dumnezeu.
Am găsit o pagină de colorat după icoana Schimbării la Față și i-am dat Ecaterinei s-o picteze, creioanele nu o atrag. I-a spus doar să țină cont de ce am citit când va picta: hainele Mântuitorului vor fi albe ca zăpada, în rest poate picta cum dorește. Poate că trebuia să-i pun mai puțină culoare, pentru că lua cu pensula din acrilice ca și cu lopata.
Din păcate, programul nu mă lasă să întorc poza. Așa i-a ieșit. Încerc să mă abțin (deși nu-mi iese mereu) să-i tot dau indicații și să o las mai mult să lucreze independent; să nu-mi pese foarte tare de felul în care ies toate proiectele noastre și să mă uit mai mult la munca depusă și la efortul ei.
Am trecut apoi la un craft pe care l-am modificat puțin. Inițial era vorba tot de o pictură, dar pentru că noi făcusem deja una, am introdus câteva lucruri în plus.
Am luat bețișoare colorate albe și galbene și coli de hârtie gumată. Din cea galbenă am tăiat silueta lui Iisus după modelul luat de aici. Apoi i-am pus Ecaterinei pe masa bețișoarele, hârtia, șablonul și lipiciul. I-am spus că va trebui să folosească bețișoarele în loc de raze.
O activitate foarte frumoasă asemănătoare pe care o puteți face cu hârtie gumată este să-i dați copilului să coase pe hârtia gumată cu un ac de plastic (există așa ceva pentru copii, noi am avut dars-a rup), iar rezultatul e asta:
Listasem mai multe pagini de colorat cu Schimbare la față, pentru că am vrut să facem activități variate pe temă. Așa că am ales să fac un colaj cu materiale textile. Am listat pagina de aici, apoi i-am pus Ecaterinei pe masă un material alb ușor, fetru galben și roșu și hârtie colorată galbenă și roșie. Materialul alb l-a rulat cum a putut și l-a lipit în locul hainelor Lui, apoi a încercat să taie fetru, dar nu a reușit și a luat hârtiile colorate pe care le-a lipit pe hainele proorocilor.
Am vorbit puțin despre felul în care se simțeau ucenicii pe munte, despre fericirea de a-l simți pe Dumnezeu în inima ta, despre cum Petru voia să rămâna pe munte și să facă colibe pentru Iisus, Moise și Ilie. I-am propus Ecaterinei să facă ea o colibă pentru Mântuitorul și i-am pus pe masă sablonul unei case, carton și bete de lemn colorate.
Am listat icoana Schimbării la Față și am tăiat-o în părți aproape egale, sub formă de puzzle, apoi i l-am dat Ecaterinei să-l rezolve.
Am găsit undeva pe internet un labirint pe tema noastră, așa că l-am listat și pe asta, cred că a mai diversificat activitățile noastre care erau în proporție de 80% artistice.
Din nou, îmi cer scuze pentru poza dispusă prost. De aici puteți lista labirintul.
Am încercat să fac un sun catcher cu Schimbarea la Față, dar l-am făcut mai mult din amintire decât urmărind pașii exacți de pe blogul unde am găsit idee. N-a ieșit grozav, dar e ceva. Ideea este ca șablonul figurii lui Iisus să fie făcut din hîrtie de calc sau cerată pentru ca lumina să poată trece prin ea sau măcar să dea iluzia unei luminări, a unui transfigurări.
Aici găsiți ideea și planul de lucru.
Mâine voi pregăti materialele și ideile pentru praznicul Adormirii Maicii Domnului și sper să îl pot poza tot mâine ca să aveți idei de activități în caz că veți dori să realizați ceva marți.
P.S.: În cazul în care aveți idei de materiale/cărți cu activități religioase, ortodoxe sau nu, vă rugăm frumos să le împărtășiți cu noi într-un comentariu.