top of page

Universul. Sistemul Solar și rachetele (1)


Undeva în toamnă am reluat lecțiile pe Astronomie; aveam manualul de Astronomie și m-am gândit că ar fi bine să începem chiar cu prima lecție. Cumva voiam să fiu sigură că nu scăpăm nimic din ce ar putea sta la baza temeliei.


Lecția de introducere în Astronomie presupunea:


- prezentarea definiției Universului

- prezentarea conținutul Universului, a mărimii lui

- prezentarea Sistemului Solar, a căii Lactee


1) LECTURA INFORMATII UNIVERS


Definiția Universului pe care i-am citit-o a fost cea din manualul de Astronomie (click aici pentru manual), dar apoi am citit din superba carte Planetarium, ed. Humanitas, informații referitoare la mărimea Universului, pornind de la mic la mare, adică de la planeta Pământ - Sistemul Solar - Calea Lacteea - Roiul Fecioarei șamd. Unele informații au fost noi și pentru mine.





EXPERIMENT

În acest punct am făcut un experiment pentru a ilustra creșterea progresivă a Universului și ilustrarea mărimii Pământului nostru în Univers.

Am desenat cercuri mici pe un balon pe care l-am umflat apoi, copiii au observat cum cercurile mici cresc odată cu expandarea balonului.


Aici puteți vedea inspirația pentru experiment.



Activitatea propusă de manual pentru această lecție a fost una de pictură: copii puteau face o lucrare ilustrând Universul.


Alte cărți pe care le-am folosit la temă:


1. Planetarium, ed. Humanitas

2. Planetele. Ghid ilustrat complet al sistemului solar, ed. Litera

3. Mica mea carte despre cosmos, ed. Litera

4. Pas cu pas spre înălțimi, ed. DPH

5. Big book of stars and planets, ed. Usborne

6. I wonder why Stars twinkle, ed. Kingfischer

7. The Magic School Bus lost in the Solar System, ed. Scholastic




2) JOACĂ SENZORIALĂ

Am creat un sensory bin cu bile hidrofile, planete (unele de la Safari LTD, altele realizate de noi din Fimo, stele si sclipici.



3) EXPERIMENT - Physical Science

Am vorbit despre departărea foarte mare dintre planete si despre faptul ca o viata de om nu ar ajunge pentru a calatori pana la Saturn (de exemplu). Discutia a dus la rachete și la viteza lor.

Am făcut un experiment cu rachete, două chiar.

Primul il puteti vedea aici:


Eu nu l-am filmat pe-al nostru, era cu mainile ocupate. Pe balon noi am desenat cu markerul si o rachetă.

Al doilea experiment a fost luat din cartea 365 de activitati stiintifice, ed. Rao si se referă la notiunea de frecare. Explicatiile le vedeti in poza cu pagina din carte.


Vedeti aici mai bine decât în pozele mele:

4) STEM - Jet Pack


Am creat pentru copiii de la grădiniță si apoi am creat si cu ai mei acasă un JET PACK. Vă spun că mai mare entuziasm ca la crearea acestei jucarii, nu au avut ai mei de mult tare. Toata seara si înca 3 zile dupa au alergat "ca nebunii" prin casă cu viteza luminii (cum spuneau ei).



Am facut două modele și voi scrie pentru ambele cum am lucrat; voi puteți alege ce vă este mai la îndemână:


1. Primul model


Sticle de plastic, pot fi mari sau mici, pot fi din acelea gri de la Coca-Cola sau alb-galbuie ca cele de la lapte, pot fi transparente ca cele de apa. Daca aveti posibilitatea sa folositi gata colorate, nu va mai fi nevoie sa le pictati. Eu am avut transparente si impreuna cu copiii le-am pictat cu acrilice gri. Le-am lasat la uscat, apoi le-am legat intre ele cu banda de aluminiu (puteti folosi si scotch gri), avand grija ca gura sticlei sa fie in jos. Cata vreme s-a uscat vopseaua, copii au decupat flacarile: eu le-am desenat pe carton galben. oranj si rosu si ei le-au decupat si lipit una peste alta. Flăcările au fost de diferite mărimi: mare.mijlocie și mică. Apoi le-am lipit cu banda de gura sticlelor. Au decupat o stea din hartie gumata autoadezica pe care au lipit-o peste banda de aluminiu. La final am gaurit sticlele cu cutitul si in introdus elastic in ele (in partea de sus si in partea de jos a fiecarei sticle, pentru a fi ca o bareta de ghiozdan). La final am folosit pistolul de lipit pt a umple golul creat de cutit si pt ca banda de elastic sa nu iasa ca ei vor lua jet pack-ul in spate.


2. Al doilea model (cel din foto)


Am folosit tuburi de la mingile de tenis de câmp, ei le-au colorat tot cu acrilice, le-am lăsat la uscat, le-am lipit cu banda de scotch gri; ei au decupat si lipit flacarile pe partea de jos a tuburilor, au adaugat stele din hârtie gumată cu sclipici. Am găurit tuburile si am introdus elastic in ele, dar le-am legat la capăt, am facut nod ca sa nu iasa banda elastică atunci când trag de ea. Nu am folosit pistolul de lipit.




bottom of page