Geologia pentru copii (1)
Tema noastră de săptămânile trecute este Roci si minerale. Am adunat materialele necesare si abia curând au fost aproape toate gata. Ştiu că nu am fost în ton cu restul lumii care studia ba despre România (1 Decembrie), ba despre Sfântul Nicolae, dar la noi aşa s-a rânduit. În plus, nu au fost chiar străini de tematicile de mai sus. Cel mic (4 ani) oricum a lucrat pe tematica asta la grădiniţă, pe materiale pregătite tot de mine.
Lectură
Am pornit cu lectura unor cărți despre roci şi minerale (cum altfel?): Pietrele sunt vii, de Dianna Hutss Aston, ilustrator Sylvia Long, ed. Gama si Minerale şi roci, ed. Rao.
Pietrele sunt vii face parte dintr-o colecţie magnifică, atât ca ilustraţii, cât şi ca text. Noi avem colecția și în limba engleză, care are un format mai mare decât cea românească,
Era bine sa fii scris pe o foaie tot ce am discutat cu Ecaterina, pentru ca acum scriu mai mult din ce îmi amintesc.
În principiu am aflat și am dezvoltat discuții despre:
- ce sunt rocile şi din ce sunt formate;
- ce sunt mineralele;
- faptul că rocile au vârstă, pot fi bătrâne sau mai tinere;
- faptul că rocile se transformă mereu;
- faptul că există 3 tipuri de roci: vulcanice, sedimentare și metamorfice;
- faptul că oamenii au folosit și folosesc în continuare rocile si moduri specifice în care o fac.
(În plimbarea către locul de muncă am vorbit despre utilitățile rocilor si am putut vedea, pe stradă, cum au fost ele folosite de oameni - lut\argilă si nisip pentru a face cărămidă utilizată la construcția gardurilor si caselor, piatra cubica pentru pavaje, marmură pentru statui. Am provocat logica si curiozitatea ei întrebând-o dacă oamenii mănâncă roci\minerale. Răspunsul ei a fost evident Nu, la care eu i-am întors-o si i-am spus că ea a mâncat si îi place. A făcut ochii cat cepele si a întrebat Cum?. Răspunsul meu a fost SAREA. Ne-am adus aminte de o alta utilitate a rocilor; citisem odată Marguerite makes a book, o carte de istorie foarte frumoasă care îi introduce pe copii în lumea medievală a Franței, unde cărțile sunt realizate manual de Papa Jacques și de fetița lui. Ei folosesc roci si plante pentru a obține culori naturale cu care ulterior vor picta manuscrisele.
Cu câteva zile înainte de a începe lecția studierea tematicii, am făcut un rock hunting, adică i-am dat un cofraj de oua gol pe care ea l-a putut umple cu pietre și pietricele găsite pe stradă, prin parc, prin pădure. Cu ele urma să facem colecția noastră de roci, cu cele mai frumoase, iar pe restul urma să le folosim la activități senzoriale și de viață practică.
Colecția noastră de roci
Rocile adunate le-a lipit cu pistolul de lipit pe o pânză cartonată pentru pictură, pe unele le-am identificat, pe altele nu.
Kit de geologie pentru copii
După ce am terminat de lipit, am trecut la experimente și joc de rol: i-am dat un kit de geologie ce conținea un bloc de ghips în care a săpat pentru a descoperi fragmente de roci: aventurin, cuarț, obsidian și încă ceva. Am vânat mult un set de genul asta și numai bine ca am găsit unul super accesibil la 15 lei in Jumbo. Erau și altele mai bune, la 60 lei, 80 lei pe emag sau amazon.co.uk.
Ecaterina a fost foarte nerăbdătoare și agitată, lovea foarte tare în bucata de ghips; tot la 2 minute îi aduceam aminte că un geolog face munca cu mai multă gingășie.
Senzorial
Am continuat cu stimularea senzorială si ne-am jucat cu Tactile fabric box 1, un set creat de mine, mult mai iefti decât unul cumpărat; setul conține perechi de bucăți de textile naturale (bumbac, in, mătase, lână) pe care copilul le pipăie, le învață denumirea și încearcă să le asocieze. Noi am lucrat la asociere cu ochii legați.
Am trecut la jocul senzorial din lemn (aceeași metoda), luat foarte ieftin de la CTF TOYS. Acum văd că nu mai este, dar intrați pe link pentru că veți găsi la preț de nimic puzzle-uri Montessori în straturi!!!
Jocurile senzoriale prezentate mai sus, au avut menirea de a pregăti terenul pentru jocul senzorial cu roci. Am luat un săculeț alb de pânză și am pus în el perechi de roci (cuarț alb, cuarț roz, gnais, marmura si pirită), le-a pipăit o vreme înainte de a începe jocul, apoi cu ochii închiși băga mîna în săculeț, pipăia și făcea perechi.
Continuarea o voi posta în următorul articol