Vine primavara! (1) Vreme de primăvară
Saptamana aceasta am reușit să facem zilnic activități acasă.
Despre ce? Despre primavară, ce altceva? Am abordat tematica dintr-o perspectivă mai amplă, am vorbit mult despre semnele primăverii:
- care sunt lunile de primăvară?
- cum se schimbă temperatura și ce fel de haine purtăm prin comparație cu cele de iarnă
- cum este vremea: zilele sunt mai însorite, apar ploile, purtăm cizme si pelerine de ploaie
- apar ghioceii, înverzește iarba, înfloresc copacii
- se trezesc broaștele și depun ouă
- apar insectele (la noi în grădină chiar au venit ceva bondari)
- se întorc păsările călătoare și depun ouă
Activitățile au fost mult dedicate vremii de primăvară și fenomenelor meteo și vestitorilor primăverii: ghioceii. Următoarele săptămâni vor fi împărțite în subteme: Flori de primăvară, Copaci, Insecte și Păsări, urmând să aprofundăm subiectele.
Organizarea activităților pe zile
1. LUNI
Cărțile din bibliotecă folosite săptămâna aceasta pentru discuțiile despre venirea primăverii. Mai avem și altele în bibliotecă, dar am evitat să le pun pe toate, le împart pe subteme și vor fi folosite și la subtemele Flori, Insecte, Păsări, Copaci.
1. Legendele florilor, Editura Didactica Publishing House
2. Seasons come, Seasons go. Tree, Britta Teckentrup, editura Little Tiger Kids, 2015 - carte cu decupaje realizate cu laserul care se dezvăluit pe măsură ce citești povestea în versuri.
3. Curând vei adormi și tu, Haddy Hjie, ilustrată de Lisa Aisato, editura Univers, 2017. Un cântec de noapte bună despre cele patru anotimpuri preschimbate în copii sau femei care se trezesc, pe rând, la viață.
4. The complete book of the flower fairies, Cicely Mary Barker, editura Penguin Random House. Ne-am limitat la Flowers of the Spring.
5. Cartea Micului biolog, editura Didactica Publishing House
6. A year in the wild, lucrari de Helen Ahpornsiri, ilustratiile sunt in intregime colaje din flori si frunze presate. O bijuterie de carte!
7. Calendarul copiilor, poezii de John Updike, ilustratii de Trina Schart Hyman, editura Panda
8. Leul și pasărea, Marianne Dubuc, editura Panda
9. Float, Daniel Miyares, editura Simon and Schuster Books. O carte în întregime formată din ilustrații, fără text, o poveste ce se spune împreună.
A little boy takes a boat made of newspaper out for a rainy-day adventure. The boy and his boat dance in the downpour and play in the puddles, but when the boy sends his boat floating down a gutter stream, it quickly gets away from him.So of course the little boy goes on the hunt for his beloved boat—and when the rain lets up, he finds himself on a new adventure altogether.This seemingly simple story from Daniel Miyares is enriched with incredible depth and texture that transcend words.
10. What will the weather be? Let s read and find out. Stage 2, Lynda Dewitt, ilustrata by Carolyn Croll, editura Harper Collins.
Ne-am așezat pe jos și am povestit despre semnele primăverii, cele enumerate mai sus, (care sunt lunile de primăvară?- cum se schimbă temperatura și ce fel de haine purtăm prin comparație cu cele de iarnă- cum este vremea: zilele sunt mai însorite, apar ploile, purtăm cizme si pelerine de ploaie- apar ghioceii, înverzește iarba, înfloresc copacii- se trezesc broaștele și depun ouă- apar insectele (la noi în grădină chiar au venit ceva bondari)- se întorc păsările călătoare și depun ouă) după care am citit poezia Martie din cartea Calendarul Copiilor; acolo au fost enumerate toate semnele primăverii despre care discutaseram și noi.
Am mai citit și prima parte, despre primăvară din cartea În curând vei adormi și tu, editura Univers. Cartea este scrisă în versuri și ilustrată fabulos! Chiar și pe tati l-au fermecat ilustrațiile Lisei Aisato.
Când e frig, primăvară stă sub pătură de pământ înghețat.
Trimite suflarea vieții în rădăcini, în semințe și în tot ce crește.
Pe acoperișuri sclipește alb zăpada așternută într-un strat subțire.
Primăvara e o zână îmbrăcată în puf de gâscă și mâțișori moi.
Visează furnici și viermi care ies din adăpost,
Muguri plesnind și larve care se transformă-n fluturi,
Albine care zboară din floare în floare și roți de bicicletă.
Primăvara visează genunchi albi și mantaua grea de gheață care se transformă-n apă.
Am hotărât să facem o stație de vreme (weather station) și carnețele pentru a nota și desena vremea din fiecare zi.
Eu am decupat și laminat stația de vreme (Weather Station) și am pregătit carnețele lor, timp în care ei au modelat din plastilină soarele și norii.
Dacă vă place stația de vreme de aici o puteți descărca și citi instrucțiunile: Mr. Printable.
Aceastea sunt carnețele de vreme:
Am tăiat în două vreo 10 foi din agendă și le-am prins cu o pioneză tip capsă. Ecaterina și-a scris coperta (eu am scris cu creion și ea a scris peste cu cariocă Calendar de vreme), lui Iustin i-am scris eu. Pe prima pagină am notat ziua și ei, după ce au ieșit afară să vadă cum e vremea, au colorat-o în carnețel. Lui Iustin i-am făcut conturul soarelui și norilor ca să-i coloreze singur, am presupus că nu va putea să le facă singur.
Aici au modelat soarele și norii.
Au durat puțin activitățile, mai ales că eu am făcut eu cea mai mare parte a stației și calendarelor. M-am gândit să îmi planific mai puțin în agendă la capitotul lecții într-o zi, dar să am și activități și materiale gata pregătite, în caz că mai cer ceva.