top of page

The frog prince si lectia despre broaste

Luni

17 septembrie

Ecaterina 4 ani și 10 luni

Iustin 2 ani și 11 luni



Pentru noi ziua de luni a fost o zi de stat acasă, de recuperare după o noapte de febră nu foarte ridicată. Ne-am făcut un obicei nou în vacanța de vară: citim povești și dimineața, înainte de a începe programul zilei. Deși eu încerc să le explic că odată ce a început grădinița, timpul de dimineață e limitat și de multe ori nu ne permite lecturi matinale, nu scap fără să citesc 1/2/3 cărți.

Dimineața de luni a fost la fel. Am citit povești de Hans Christian Andersen: Albă ca Zăpada, Prințul Broscoi. Nimic special până aici, toată lumea le știe și, poate, s-a și săturat de ele. Cartea ale cărei ilustrații le-am admirat de dimineață însă e suuuperbă și Ecaterina și-a dorit foarte mult să i-o recitesc, pentru că îi plăceau grozav ilustrațiile.



Cartea




The fairytale princess. Seven Classic stories from the Enchanted Forest conține povești despre prințese repovestite într-o manieră lirică și proaspătă de către Wendy Jones. Ilustrațiile însă sunt sculpturi în hârtie realizate cu o măiestrie nemaipomenită de Su Blackwell. Personajele și tărâmurile fermecate unde aceștia trăiesc răsar, la propriu, din paginile unor cărți vechi într-o serie de sculpturi de hârtie rafinate. Fiecare dintre ele emană unicitate: Frumoasa adormită are nuanțe albastre îndemnând la visare, Prințesa și bobul de mazăre este aduce în atenție.

Su Blackwell este o adevărată artistă ce lucrează cu migală și fantezie.



Once upon a time, a princess was walking through a wood playing with a golden ball. She delighted in throwing the ball carelessly into the air and catching it, but when she threw the ball very high in the air. Splash! It fell into a deep, dark well.


As the princess sat weeping, a clammy fat frog appeared.

"Don't be sad, princess", croaked the frog.

"Go away, disgusting frog!" cried the princess.

Totul din carte e alcătuit din hârtie decupată, răsucită, plisată, presată; o adevărată încântare pentru ochii oricui.



Calitatea fotografiilor mele nu este cea mai grozavă, sunt făcute cu tableta, dar mai jos sunt unele care arată mai bine cât sunt de minunate sculpturile în hârtie.



(Frumoasa adormită)

(Frumoasa adormită)



Activitățile


Și dacă tot am citit povestea asta, m-am gândit, rapid, să facem și ceva activități despre broscuțe. Ideile le aveam în cap de mult, materialele erau la fel adunate prin cutii pentru temă, așa că mi-am spus: De ce nu acum?




A. Zoologie



Am pornit cu trei cărți pe care le aveam pe tematică:



1. Enciclopedia Animale, editura DK, tradusă la editura Rao

2. Tadpoles and frogs, editura Usborne

3. The life cycle of a frog, carte ce face parte dintr-un set despre ciclul de viață la animale/plante.



Am citit în engleză toate informațiile din cartea The life cycle of a frog, dar i le-am tradus pe măsură ce le citeam; în felul acesta am aflat cum apar ouăle de broască, din ce sunt formate (ou și înveliș gelatinos, și care e rolurile învelișului), etapele dezvoltării: ou-mormoloc-mormoloc cu picioare-broască; am aflat că odată maturizat, mormolocul sparge membrana învelișului, eclozează într-un fel. Mormolocii se hrănesc cu algele ce se găsesc la apa mică, unde de regulă se mențin aceștia, însă odată ajunși la maturitate încep să se hrănească cu insecte și pește. Treptat le apar membrele, mai întâi cele inferioare, abia apoi cele superioare, coada descrește pe măsură ce se transformă în broscuță.

Cartea conține imagini reale ale tuturor acestor etape.



În cartea Tadpoles and frogs de la Usborne am citit despre lucruri inedite la broaște și tare ne-am mai minunat: există o specie anume care își mănâncă ouăle, mormolocii cresc în burta mamei și se nasc... pe gură! Am aflat unde sunt locurile unde trăiesc broaște, nu sunt doar locurile umede, ci chiar în deșert se găsesc. Am văzut care este cea mai mică broască din lume și care este cea mai mare.



În enciclopedia Animale am citit la capitolul dedicat amfibienilor și am identificat specii de broaște care apar în Europa, iar copiii s-au amuzat uitându-se la broasca de aur sau la alte colorate.




Ca să se fixeze informațiile despre ciclul de viață le-am oferit spre manipulare figurinele de la Safari Ciclul de viață la broască. Evident că s-au certat pe ele, dar pe urmă, când s-au liniștit, i-am rugat să așeze figurinele în ordine, pentru a verifica dacă au reținut etapele.







Am discutat despre diferențele dintre un mormoloc și altul, pe măsură ce le aranja, apoi diferențele dintre ultimul mormoloc și broscă: culoarea pielii, a cozii, prezența membrelor, descreștere cozii.


B. Matematică

Am folosit ca materiale:

- Newmero, material educativ pentru învățarea numărării, pentru construirea numerelor formate din doua cifre, a operațiunilor matematice. Despre acest material am mai scris aici.

- broscuțe de lemn pentru manipulare

Mai întâi Ecaterina a aranjat numărul corespunzător de broscuțe, pentru fiecare plăcuță cu număr; asta a mers foarte repede pentru că le știe deja.

Pentru că nu aveam broscuțe suficiente Ecaterina ne-a spus:


Dacă nu mai avem broscuțe, trebuie să punem lucruri verzi în loc de broscuțe. Haideți, aduceti-mi lucruri verzi.


Mi s-a părut o idee grozavă asta și piesele de lego s-au potrivit numai bine.



Am trecut apoi la formarea numerelor mai mari de 10 și a modului de formare a lor folosind plăcuțele cu numere de le Newmero și broscuțele. Voiam să o ajut să înțeleagă practic cum se formează numărul 12 (așezând plăcuța cu numărul 2 peste cea cu numărul 10), dar și numărând broscuțele.

Apoi am folosit si materialele din kitul Montessori pentru formarea numerelor de la 10 la 19.

C.Modelaj

Am găsit pe internet un tutorial pentru modelarea argilei polimerice (fimo) în broscuță și noi l-am folosit pentru modelajul cu plastilină. N-au iesit așa de frumoase precum cea de model, dar e bine că ne exersăm abilitățile.

Alte cărți care tratează subiectul broscuțelor și pe care le găsiți în librăriile online sunt:

Vouă vă plac broscuțele?

bottom of page