top of page

Pregatiri pentru Inviere. Lunea Mare. Activitati pentru copii



Ieri mi-am pregătit planificarea cu activitățile pentru săptămâna viitoare și azi a găsit puțin timp să le organizez și pe blog.

Planificarea activităților o puteți descărca de AICI, respectând condițiile din document.

Cărțile din bibliotecă pe care le vom folosi



1. Colecția Viața lui Iisus, editura Girasol conține 6 cărți:




Colecția e ilustrată de Simona Sanfilippo, care a ilustrat încă două alte colecții de carte religioasă pentru copii:


- My First Bible Stories Old Testament


- Stories Jesus Told


Părerea mea e ca sunt cărți potrivite copiilor între 2 și 5 ani. Ilustrațiile naive domină paginile cărții, iar textul e redus. Pe alocuri s-a modificat prin traducere înțelesul dogmatic (nu ma refer strict la cartea de fata, ci la jumătate din cartile colectiei Viata lui Iisus). Spre exemplu, în cartea Botezul lui Iisus (din colecția din care face parte și Cina cea de taină) se transmite ideea că Iisus vine la Ioan Botezătorul pentru a fi botezat și curățat de păcate, or ideea asta contravine învățăturii ortodoxe despre Iisus. Eu nu i-am transmis Ecaterinei informația asta, ci am reprodus din minte versetul din Evanghelia ortodoxă (varianta pentru adulți). Dar, per total, sunt o colecție de cărți la care nu aș renunța pentru că nu am găsit o altă variantă de carte care să aibă episoade din viața lui Iisus atât de detaliat ilustrate și respectând secvențialitatea unei povești potrivite acestor categorii de vârstă.


2. Biblia pentru copii de Zoe Kanava, Editura Evanghelismos este o carte pentru copii de la 6 ani în sus cred eu, cu ilustrații bizantine.




3. Povestiri și activități biblice pentru copii sub 7 ani, editura Casa Cărții conține rezumate ale episoadelor importante din Noul și Vechiul Testament și activități pe marginea acestor rezumate: labirint, pagini de colorat, găsește diferențele și altele asemănătoare.


4. Biblia. Confecționăm și învățăm de Gillian Chapman, editura Noua Speranță. O carte cu idei creative care dau viață povestirilor biblice, potrivite pentru 5+ ani, dar adaptabile și grupelor de vârstă mai mici.


5. Evanghelia pentru copii, editura Parohia ortodoxă Sfinții Trei Ierarhi, Iași. Preferata mea! Este o carte tot pentru 5+ ani, cu ilustrații delicate, gingașe de inspirație bizantină.


6. Sfânta Evanghelie pe înțelesul copiilor, Gabriel Poenaru, editura Doxologia

Sfânta Evanghelie pe înțelesul copiilor este o lucrare care îşi trage seva din două izvoare excepţionale care au influenţat pozitiv cursul umanităţii: textul Sfintei Scripturi, care a fost adaptat pentru a deveni pe cât se poate accesibil copiilor, şi manuscrisul miniat, rafinata artă care stă la baza cărţii ilustrate, aşa cum o ştim astăzi.




7. Benjamin's Box de Melody Carlson

Pe blogul Mic atelier de creație Camelia a făcut o recenzie a cărții, a postat fotografii din interior și a oferit idei de activități pe marginea cărții. Atât vă spun: trebuie neapărat să o achiziționați indiferent dacă aveți copii de 2 ani jumate sau de 14 ani. Sunt extrem de multe activități pe care le puteți realiza pe marginea cărții.



8. The parable of the lily de Liz Curtis

Maggie, fiica cea mică a fermierului, iubește cadourile, mai ales pe cele misterioase. Într-o zi de iarnă primește prin poștă un colet, care conține un bulb și o cutie de lemn cu pământ. Cadoul nu e ceea ce aștepta Maggie. Când vine primăvara ea redescoperă în pivniță bulbul, dar îl aruncă furioasă în grădină. În dimineața de Paști descoperă în grădină cel mai frumos crin pe care l-a văzut vreodată. Pentru Maggie întâmplarea devine prilej de a descoperi iertarea și adevărata semnificație a Paștilor.


9. Învierea Domnului, Gabriel Poenaru, editura Doxologia

O carte deosebită cu ilustrații inspirate de manuscrisele miniate și cu text adaptat pentru copii.



10. Recenka și ouăle de Paști de Patricia Polacco, editura Frontiera

Într-o zi de iarnă, o rață sălbatică se prăbușește în curtea unei băbuțe. Dar Babușca nu e o băbuță oarecare, nici rața nu este o rața obișnuită. Babușca pictează cele mai frumoase ouă de Paști, iar rața ...ei bine, rața are și ea un dar foarte special. Citind povestea acestei prietenii emoționante, vei descoperi că prietenia înseamnă să ajuți și să dăruiești, dar și că darurile se întorc la tine când te aștepți mai putin. „Ce minune!", exclamă de multe ori Babușca în poveste. Ai numărat vreodată cu mami minunile din viața voastră?


Cartea spune povestea de Paști dintr-un punct de vedere nou și neașteptat. Copiii vor fi impresionați pe măsură ce vor înțelege, poate pentru prima dată, semnificația vieții lui Iisus și a sacrificiului Lui pe cruce.


Materiale audio


1. Biblia povestită copiilor, Vol. 4, Minunile, Patimile, Răstignirea, Învierea și Înălțarea Domnului, CD audio, în lectura părintelui Ștefan de la Schitul Lacul din Muntele Athos, Grecia.

AICI este întrega colecție de CD-uri Biblia povestită copiilor.




2. Aventuri în lumea Bibliei Colecția conține 6 CD-uri cu teatru radiofonic, care se pot achiziționa și separat:

1. Cartea Începuturilor

2. Din Egipt in Canaan

3. Pe urmele lui Iisus

4. Pe urmele Apostolilor

5. Judecatori Regi și Profeți

"Aventuri in lumea Bibliei. Pe urmele lui Iisus" este un serial de teatru radiofonic pentru copii și părinti in care sunt promovate valorile moral-crestine. Cele 20 de episoade ale seriei ii transpun pe ascultatori in vremurile biblice si ii fac martori la cele mai fascinante intamplari din viata lui Iisus. Sub indrumarea lui Parakletos, protagonistii serialului, doi copii din zilele noastre, se familiarizeaza cu obiceiurile orientale ale primului secol, interactioneaza cu personajele biblice si afla talcul poveștilor.

Serialul beneficiază de interpretarea unor actori ca Andrei Aradits, Mihai Gruia Sandu, Mihai Constantin, Gelu Nitu, Maria Ploae si altii.

AICI puteți asculta o parte din CD-ul Pe urmele lui Iisus.

AICI este magazinul de unde puteți comanda CD-urile, dar dacă comandați pe de site-ul celor de la Trans World Radio România prețurile sunt și mai reduse.


Vi le recomand din toată inima! Ecaterina a ascultat un CD într-o zi (au 20 de episoade cu o durată de 8 ore) și nu s-a desprins de lângă boxe, cerând mereu: Mami, încă un episod!

Eu am aflat de Cd-uri de la Camelia - Mic atelier de creație. Le puteți vedea și voi AICI și puteți afla mai multe despre cine sunt actorii români din spatele personajelor.

Planificarea activităților în Săptămâna Patimilor

1. Lunea Mare




Am citit Pilda smochinului neroditor din cartea Evanghelia pentru copii, editura Parohia ortodoxă Sfinții Trei Ierarhi, Iași.


I-am explicat Ecaterinei metafora smochinului neroditor într-un mod mai accesibil înțelegerii ei. I-am spus că sufletul e ca un copac, un copac care se hrănește cu fapte bune și care, în măsura în care e hrănit, face fructe/roade. Smochinele sunt fructele virtuților: bunătate, altruism, iubire de oameni, înțelepciune, milă.



Și ca să fie cât mai clar pentru ea am făcut împreună un craft, un fel de lucru manual, un smochin din pungă de hârtie cu smochine decupate din hârtie gumată autoadezivă pe care vom scrie numele diferitelor virtuți.

Mai jos e sursa care ne-a inspirat în crearea smochinului.


(sursă foto Easy Breezy Sunday School)


Iar aici e ce ne-a ieșit nouă.




A urmat o activitate senzorială, mai exact una de degustare a smochinelor.


Am continuat cu reluarea componentelor copacului la partea de științe și am folosit puzzle-ul de lemn cu componentele copacului pe care l-am realizat împreună cu soțul meu anul trecut, dar și cartonașele în 3 părți cu componentele copacului din Lecțiile de botanică Montessori de la editura Gama. Materialele acestea se pot folosi de la 3 ani+. Ecaterina deține deja informațiile acestea, vreau doar să le reiau scurt, am insistat însă mai mult cu Iustin, pentru că pentru el sunt informații noi.



Aici am mai postat odată puzzle-ul Copac și lecții pe tematica copacilor. Puzzle-ul l-am făcut din placaj de lemn (2 bucăți mărime A2); pe prima bucată am desenat copacul cu creion, apoi am tăiat cu aparatul de traforaj (luat din Hornbach) componentele copacului, le-am pictat cu acrilice în 2-3 straturi, am atașat pioneze de la tabla de plută, cărora le-am tăiat cu cleștele vârful ascuțit și pe care le-am lipit cu adeziv pentru lemn, iar după uscare, am suprapus plăcile de lemn, între ele aplicând adeziv pentru lemn și am lăsat la uscat o noapte, așezând deasupra cărți grele.


Pe lângă cartonașele de la lecțiile de botanică, mai avem și cartonașele acestea luate de pe The helpful garden, pe care le-am laminat și pe care le-am folosit la fel ca pe cele de la editura Gama. Setul conține un cartonaș color cu imaginea copacului și mai multe cartonașe cu o singură componentă a copacului evidențiată prin culoarea roșie. Noțiunile noi se pot preda prin expunerea la cartonașe și consolidarea informațiilor se face prin exercițiu de asociere a celor două seturi de cartonașe.

Am asculta pe parcursul zilei:

- evanghelia Intrării Domnului în Ierusalim în lectura părintelui Ștefan Nuțescu de la Schitul Lacul din Muntele Athos

- episodul 15: În întâmpinarea regelui de pe CD-ul Aventuri în lumea Bibliei. Pe urmele lui Iisus, episodul cu intrarea Domnului în Ierusalim.

Urma să participăm la Slujba Deniei, la Liturghia darurilor, o liturghie specială ce se ține doar seara și numai în Postul Paștilor, dar Iustin are dureri de urechi din cauza răcelii.

Mâine voi posta activitati legate de Pilda celor zece fecioare.

bottom of page