top of page

Harti, glob pamantesc si continente. Recapitulare

Vineri

28 septembrie 2018

Iustin 3 ani

Ecaterina 4 ani și 10 luni





Anul trecut am făcut cu Ecaterina acasă și la grădiniță câteva lecții despre ce este o hartă, ce indică ea, cum se realizează hărțile, am prezentat globul pământesc apă-pământ și am clarificat ce sunt suprafetele de pe acesta.


Manualul de geografie Montessori, idei de activități și materialele pe care am lucrat la introducerea în geografie se pot vedea aici:


1. Prima lecție - despre hărți - aici

2. A doua - despre puncte cardinale și globul pământ-apă - aici

3. A treia - despre globul cu continente- aici



Anul acesta am reluat informațiile cu Ecaterina și i le-am prezentat pentru prima dată și lui Iustin.




1. Hărți



A. HARTA PRIMITIVĂ


Se prezintă harta și se oferă definiția ei: Harta o imagine care ne spune o poveste. Hărţile pot face ca locurile mari să pară mici. Harta ne arată nouă cum arată un loc privit de sus. Hărţile au fost desenate mai întâi cu un băţ în nisip. Abia apoi au fost s-a folosit hârtie pentru hărţi. Pe hărți se folosesc simboluri. Simboluri folosite sunt: râu, munte, lac, casă, brazi etc. Se pregătește pe masă o tăviță cu nisip și o foaie aceste simboluri (Harta primitivă). Se prezintă pe rând câte un simbol numindu-l, apoi trasându-l cu degetul pe hartă și mai apoi în tăviță. Aceasta este luna, râul, muntele, bradul. La sfârșitul prezentării, se mișcă ușor tava pentru a șterge simbolurile și se invită copilul să traseze simbolurile în tavă. Se invită copiii să realizeze harta primitivă după modelul dat.


Scopurile: coordonare ochi-mână, concentrare, control, abilitatea de a trasa simboluri, pregătirea pentru scris.


Limbaj: simboluri, desenare, hartă.


Extindere tematică: Se deschide o discuție referitoare la caracteristica hărților de a reprezenta spații mari sub forma unor desene mai mici. Harta spune povestea unui loc.



Ecaterina a ales să realizeze simbolurile pe rând, nu sub forma unei hărți, până am atenționat-o că cerusem reproducerea hărții pe care o avea inainte.

Iustin a făct și el simbolurile, apoi a creat altele: soare, inimioară. Observ că îi face plăcere joaca în nisip!



B. HARTA RAFTULUI

Prezentare: Educatorul și copii se așează pe jos pentru o prezentare frontală. Li se explică copiilor că li se va împărtăși ceva special. Se pornește de la reamintirea Hărții Primitive și se anunță crearea hărții unui raft (din încăpere, pregătit în prealabil). Raftul va conține două forme, un ghivechi/vază și două cărți. Îi veți arăta copilului raftul după care urmează să realizați harta. Rugați copilul să vă ajute să înlăturați de pe raft obiectele, apoi așezați pe raft o bucată de hârtie cu dimensiunile exacte cât ale raftului, hârtie pe care ați decupat-o înainte de începerea lecției. Rugați copilul să vă ajute să așezați înapoi obiectele pe raft. Arătați copilului cum să traseze forma obiectelor pe foaie folosind un creion, apoi spuneți: Eu voi face o hartă a raftului acestuia. Acum trasez forna ghiveiciului/cărții. După ce ați trasat un obiect îl veți așeza la o parte pe covor. Procedați astfel și cu celelalte obiecte. Când ați terminat, ridicați foaia de pe raft și spuneți: Aceasta este harta raftului nostru. Aduceți-vă aminte că harta spune o poveste. Harta raftului nostru ne spune o poveste despre obiectele care stau pe el. Arătați formele trasate și numiți obiectele care au fost așezate acolo: Aceasta este forma ghiveciului nostru, aici a stat ghiveciul. Aceasta este forma cărții noastre. Aici a stat cartea. Aceasta este harta raftului nostru, ea ne spune o poveste, ne spune că pe raft noi avem un ghiveci și două cărți. Trebuie să îmi scriu numele pe hartă. Aceasta este harta făcută de mine. Invitați copilul să realizeze harta raftului prezentat sau a unui alt raft.



De data asta eu am folosit un ceas, un coș și un suport pentru creioane.


DE CE SE ÎNCEPE CU O HARTĂ A RAFTULUI?


PORNIND DE LA MIC LA MARE, DE LA CONCRET LA ABSTRACT, COPIII AJUNG SĂ ÎNȚELEAGĂ IDEEA DE HARTĂ ȘI MODUL DE REALIZARE A EI.



Lor le-am dat forme geometrice pentru a trasa conturul lor. Butonul de prindere îi ajută să țină forma nemișcată.



C. HARTA CAMEREI


Reamintiți copilului de harta raftului. Spuneți-i apoi că acum veți realiza harta unei camere/clase. Folosiți o încăpere care e mai simplă. Reamintiți-i copilului ce e harta: Harta este o modalitate de reprezentare în variantă mică a unui spațiu mai mare. Aduceți-vă aminte că harta spune o poveste. Rugați copilul să vă dea o bucată de hârtie (pe care ați pregătit-o în prealabil) și un creion. Întrebați copilul: Bucata aceasta de hârtie este cât podeaua camerei/clasei noastră? Răspunsul va fi nu. Aprobați-l și adăugați: Hârtia e mai mică decât podeaua camerei/clasei noastre. E momentul să-i reamintiți că: Harta poate face ca spațiile mari să pară mici. Mergeți apoi la un raft din încăpere și spuneți: Acesta este un raft și stă lângă perete. Asezați foaia pe jos, sub raft și spuneți: Voi folosi foaia ca ți cum ar fi podeaua camerei. Voi desena locul raftului pe harta camerei noastre. Folosiți apoi o altă piesă de mobilier, cum ar fi un dulap/pat sau o masă. Cînd ați terminat de cartografiat întreaga cameră ridicați foaia și spuneți: Aceasta este harta camerei/clasei noastre. Aduceți-vă aminte că harta spune o poveste. Harta camerei noastre ne spune o poveste despre obiectele care sunt în cameră. Arătați formele trasate și numiți obiectele care au fost așezate acolo: Aceasta este forma raftului nostru, aici a stat raftul. Aceasta este forma mesei noastre. Aici a stat masa. Aceasta este harta camerei noastre, ea ne spune o poveste, ne spune că în cameră noi avem un raft, o masă, un pat. Trebuie să îmi scriu numele pe hartă. Aceasta este harta făcută de mine. Invitați copilul să realizeze harta unei camere/clase.


Eu am realizat prima dată harta camerei lor, apoi au făcut ei cum au putut.







2. Globul pamantesc si harta lumii


a) Globul pământ-apă


Educatorul și copii se așează pe jos pentru o prezentare frontală. Li se explică copiilor că li se va împărtăși ceva special. Educatorul va spune atunci: Un glob este o unealtă foarte folositoare. El este mult mai mic decât pământul. Uneltele ne ajută să facem diferite lucruri. Un glob ne ajută să înțelegem mai bine cum arată planeta pe care trăim, planeta Pământ. Acum educatorul va ridica globul și va spune: Acesta este un glob. Globul acesta se numește glob pământesc. Globul pământesc este un glob special care ne arată felul în care apa și pământul de pe planeta noastră. Educatorul va așeza jos globul și va spune: Fiecare loc pe care îl vedeți maro la culoare și aspru la atingere reprezintă pământul de pe planeta noastră. O să verific să văd dacă pot găsi pământ pe glob. Educatorul va lua globul, îl va roti, apoi va atinge suprafața aspră și va exclama: Aici este pământ! Are culoarea maro și este aspru la atingere. Educatorul va invita un copil in dreapta ei si il va ruga sa caute pământ pe globul pământesc. Apoi globul va trece de la un copil la altul pentru ca fiecare să găsească pământ. După ce globul revine la educator, ea il va așeza jos in fata ei și va spune: Acum să găsim apă pe planeta noastră. Educatorul va lua globul, îl va roti, după care va atinge suprafața netedă, va arăta către suprafața albastră și va spune: Aici este apă! Este albastră la culoare și suprafața e netedă! Educatorul va invita un copil in dreapta ei si il va ruga sa caute apă pe globul pământesc. Apoi globul va trece de la un copil la altul pentru ca fiecare să găsească apa.


Cu Ecaterina am recapitulat aceste notiuni, mi-a raspuns prompt la intrebari, pentru ca pe parcursul anului am tot adus vorba despre ele.


Si cu Iustin a mers usor, a inteles notiunile repede, iar eu am avut grija, dupa prezentarea lor, sa pun intrebari:


Atingand suprafata albastra: Ce este aceasta?

Cum se mai numeste apa de pe glob? (Oceane)


Atingandu suprafata cu nisip? Dar aici ce este?

Cum se mai numeste pamantul? (Continente)


Pentru ca am lucrat asa rar cu Iustin, uneori am temerea ca unele notiuni vor fi prea avansate pentru el si ca se va plictisi, dar ma bucur enorm ca el imi depaseste asteptarile si ca reuseste sa le inteleaga si sa stea suficient de atent (20 minute) timpul in care realizam aceste activitati.



b) Harta Lumii cu nisip kinetic


Ca o extensie a lectiei le-am oferit o plansa laminata cu harta lumii (aici) si nisip kinetic (1360 gr. - AICI) si am cerut sa-mi acopere doar continentele cu nisip, in felul asta verificam daca informatiile s-a asezat.


Noi am mai cumparat nisip kinetic din Pepco, pentru ca doream ceva mai accesibil ca pret pentru buzunarele noastre, dar in timp am descoperit ca mereu ramanea pe masa o pelicula de nisip fin. Pe urma am vazut pe elefant.ro nisipul kinetic de mai jos la oferta, redus 40% si l-am luat. Concluzia: este net superior! Are o textura atat de placuta si de imbietoare, incat nu te poti opri din modelat, plus ca intradevar nu lasa nimic in urma lui.


C) Harta lumii - colaj

O alta extensie a lectiei a fost sa folosim hârtie maro pe care se află formele continentelor si Ecaterina sa perforeze cu un ac formele continentelor; ulterior sa le lipeasca pe un carton albastru.


Primele doua continente (Africa si Oceania/Australia) le-am pregatit eu dinainte, iar ea a ramas sa perforeze celelalte continente. A mers bine cu America de sud si Antarctica, a avut rabdare si perseverenta, dar a inceput sa se descurajeze privind la celelalte, am mai ajutat-o din cand in cand pentru ca e o activitate foarte migaloasa si ea nu sta bine la capitolul rabdare.


Cand copii perforeaza, asezati sub coala de hartie o coala din fetru/polistiren/material, care permite strapungerea hartiei, fara sa creeze leziuni pe birou.



La final a fost usurata si multumita ca a reusit sa realizeze harta lumii.

Acum harta creata de ea sta mandra pe frigider.

Continentele se pot descarca gratis de aici. Va recomand sa le listati pe hartie maro, daca lucrati la aceasta lectie.


bottom of page